Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Pulpeciki cielęce gotowane na parze z jarzynką

Pulpeciki cielęce gotowane na parze z jarzynką

17 kwietnia 2014 by cookingforemily 8 komentarzy

pulpeciki-cielece-z-warzywami-przepis-dla-dzieci

Delikatne pulpeciki cielęce z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa, które potem podajemy jako jarzynkę.
Nie będę Was oszukiwać – danie to nie wzbudziło zbytniego entuzjazmu Emilki – warzywa starte na tarce o grubych oczkach, plus kawałki pulpetów to było trochę za dużo do przeżuwania jak dla niej. Przy drugim podejściu pulpety rozdrobniłam dokładniej a część warzyw zblendowałam. Poszło już dużo lepiej. Podałam jej to z drobnym makaronem ale równie dobrze sprawdzi się tu ryż czy jakakolwiek kasza.

Z podanych proporcji wyszło mi 3 porcje obiadowe ( po 3-4 pulpeciki na obiad). Danie dla dzieci po 12 miesiącu życia.

Cielęce pulpeciki gotowane na parze z jarzynką
 
Drukuj
Delikatne cielęce pulpeciki z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa, które potem podajemy jako jarzynkę. Z podanych proporcji wyjdą 3 porcje obiadowe ( po 3-4 pulpeciki na obiad). Danie dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia.
Author: cookingforemily.pl
Ingredients
  • 200 g mielonej cielęciny
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • żółtko
  • łyżeczka posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • pół dużej pietruszki
  • ¼ selera
  • ⅓ posiekanego pora
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka masła
Instructions
  1. Cielęcinę wymieszać z kaszą, żółtkiem i łyżeczką posiekanych ziół. Zmoczonymi rękoma formować małe pulpeciki. Marchewkę, pietruszkęi selera zetrzeć na tarce, pora posiekać.
  2. Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą tyle żeby były przykryte, ułożyć wkładkę do gotowania na parze, ułożyć na niej pulpeciki. Całość gotować ok 2o minut aż warzywa będą miękkie.
  3. Zdjąć wkładkę do gotowania na parze.
  4. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze kilka minut, dodać natkę pietruszki. Starszym dzieciom można podać jarzynkę w tej formie, młodszym można bardziej rozdrobnić np. zmiksować.
  5. Przełożyć pulpeciki do sosu. Przed podaniem rozdrobnić pulpety widelcem.
  6. Podawać z ryżem albo makaronem.
3.2.1284

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Risotto z rybą i szpinakiem, dla dziecka

    Ryba... temat ciężki. Wiadomo, że powinniśmy jeść je przynajmniej raz a najlepiej 2-3 razy w…

  • Delikatne pulpety z łososia

    Ciężko muszę przyznać jest z tymi dyniami rybnymi w naszym menu.  Niestety nie udaje się…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, obiad dla rocznego dziecka, pulpety cielęce, pulpety na parze

« Risotto z rybą i szpinakiem, dla dziecka
Wielkanocne migawki »

Comments

  1. Ania says

    15 grudnia 2014 at 18:58

    Robiłam te pulpeciki mojemu półtora rocznemu synkowi, bardzo mu smakowało

    Odpowiedz
  2. ania says

    1 marca 2015 at 14:04

    Czy danie można zamrozić?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 marca 2015 at 18:58

      tak, można

      Odpowiedz
  3. Kaś says

    6 grudnia 2015 at 12:41

    A czy kasza powinna być najpierw ugotowana?:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 grudnia 2015 at 17:41

      sucha, nie gotowana

      Odpowiedz
      • Kaś says

        7 grudnia 2015 at 20:03

        Dziękuję bardzo:) przepis przetestowalam. Wspaniała cielęcinka. Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe inspiracje?

        Odpowiedz
  4. Kkk says

    6 lutego 2021 at 15:06

    Dlaczego danie jest dedykowane powyżej 12m i jeszcze proponowane jest rozdrobnienie pulpetów? Z pewnością dałam bym maluszkowi od 6m i oczywiście w całości.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 lutego 2021 at 11:14

      jak gotowałam to danie córce kilka lat temu to miałam takie podejście do jedzenie:) jak miala 6 mcy to dopiero zaczynałam wprowadzać inne jedzenie niż moje matki i raczej były to papki:) ty możesz mieć inne podejście, i dać kiedy chcesz i w jakiej postaci chcesz. Nie ma jednoznacznych wykładni, wszystko zależy od dziecka i matki

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress