Delikatne pulpeciki cielęce z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa, które potem podajemy jako jarzynkę.
Nie będę Was oszukiwać – danie to nie wzbudziło zbytniego entuzjazmu Emilki – warzywa starte na tarce o grubych oczkach, plus kawałki pulpetów to było trochę za dużo do przeżuwania jak dla niej. Przy drugim podejściu pulpety rozdrobniłam dokładniej a część warzyw zblendowałam. Poszło już dużo lepiej. Podałam jej to z drobnym makaronem ale równie dobrze sprawdzi się tu ryż czy jakakolwiek kasza.
Z podanych proporcji wyszło mi 3 porcje obiadowe ( po 3-4 pulpeciki na obiad). Danie dla dzieci po 12 miesiącu życia.
- 200 g mielonej cielęciny
- 3 łyżeczki kaszy manny
- żółtko
- łyżeczka posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki
- 1 duża marchewka
- pół dużej pietruszki
- ¼ selera
- ⅓ posiekanego pora
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka masła
- Cielęcinę wymieszać z kaszą, żółtkiem i łyżeczką posiekanych ziół. Zmoczonymi rękoma formować małe pulpeciki. Marchewkę, pietruszkęi selera zetrzeć na tarce, pora posiekać.
- Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą tyle żeby były przykryte, ułożyć wkładkę do gotowania na parze, ułożyć na niej pulpeciki. Całość gotować ok 2o minut aż warzywa będą miękkie.
- Zdjąć wkładkę do gotowania na parze.
- Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze kilka minut, dodać natkę pietruszki. Starszym dzieciom można podać jarzynkę w tej formie, młodszym można bardziej rozdrobnić np. zmiksować.
- Przełożyć pulpeciki do sosu. Przed podaniem rozdrobnić pulpety widelcem.
- Podawać z ryżem albo makaronem.
Ania says
Robiłam te pulpeciki mojemu półtora rocznemu synkowi, bardzo mu smakowało
ania says
Czy danie można zamrozić?
cookingforemily says
tak, można
Kaś says
A czy kasza powinna być najpierw ugotowana?:)
cookingforemily says
sucha, nie gotowana
Kaś says
Dziękuję bardzo:) przepis przetestowalam. Wspaniała cielęcinka. Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe inspiracje?
Kkk says
Dlaczego danie jest dedykowane powyżej 12m i jeszcze proponowane jest rozdrobnienie pulpetów? Z pewnością dałam bym maluszkowi od 6m i oczywiście w całości.
cookingforemily says
jak gotowałam to danie córce kilka lat temu to miałam takie podejście do jedzenie:) jak miala 6 mcy to dopiero zaczynałam wprowadzać inne jedzenie niż moje matki i raczej były to papki:) ty możesz mieć inne podejście, i dać kiedy chcesz i w jakiej postaci chcesz. Nie ma jednoznacznych wykładni, wszystko zależy od dziecka i matki