Ryba… temat ciężki. Wiadomo, że powinniśmy jeść je przynajmniej raz a najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Że mają wysoką wartość odżywczą, że zawierają kwasy omega-3 wzmacniające odporność, działające przeciwzapalnie itd. I że dzieci szczególnie potrzebują ich do zdrowego rozwoju. Ale przy tym cała kwestia fatalnej dostępności ryb świeżych, słabej jakości mrożonych- no i przede wszystkim OŚCI- wizja malucha dławiącego się ością mrozi krew w żyłach rodziców.
Niestety nie mam rozwiązania na żaden z tych problemów. Z kwestią ryb po prostu trzeba się zmierzyć. Wolę mrożony filet z dobrej ryby niż wątpliwej jakości ‘świeżą” rybę. Zwykle wybieram filety z sandacza.
Jedno z rybnych dań, którymi karmię Emilkę jest to risotto z rybą i szpinakiem. Jest ono nie tylko łatwe w przygotowaniu (chociaż nie ominiecie etapu wyciągania ości:) i pyszne, ale również zawiera wspomniane wyżej kwasy omega, które wspomagają rozwój zdolności komunikacyjnych u maluchów, a także pracę całego układu nerwowego. Takie danie jest również pełne witamin i minerałów, zatem nie ma co szukać wymówek, tylko trzeba je przygotować i przekonać się, jak smaczna może być taka rybka.
- 1 filet z białej ryby (ja używam sandacza)
- 4 kostki (ok 50 g) szpinaku mrożonego ( używam taki w kostkach bo się dobrze porcjuje)
- torebka ryżu
- 300 ml domowego wywaru z warzyw
- 2 łyżki śmietany lub kremowego serka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki koperku
- Rybę ugotować na parze i ostudzić. Dokładnie kawałeczek po kawałku odrywać, rozdrabniając rybę i sprawdzając czy nie ma ości ( niestety żaden filet nie gwarantuje braku ości). Po dokładnym sprawdzeniu każdego kawałka.. czynność tę powtórzyć. Trochę to trwa ale jest konieczne.
- Rozdrobnioną rybę odłożyć.
- Zagotować połowę wywaru, dodać ryż i gotować 5 minut, dodać szpinak, dolać resztę wywaru i gotować aż ryż będzie miękki. Niewykluczone, że trzeba będzie dodawać jeszcze trochę wywaru,lub wody, konsystencja ma być trochę płynna. Dodać rybę, śmietaną lub serek, masło i koperek. Dobrze wymieszać aż masło się roztopi.
Witryna jest świetnie zrobiona: przejrzysta, klarowna i miła w odbiorze
dziękuję. dopiero zaczynam i to jeszcze wersja „robocza”:)
bardzo fajny serwis. zajrzałam tu przypadkiem, ale chyba będę
częściej odwiedzać. pozdrawiam
Będzie nam bardzo miło:)
Gotujesz na parze w jakimś urządzeniu czy garnek + wkład do gotowania na parze?
Najprostsze i najtańsze rozwiązanie czyli garnek i wkład:)
Strona bardzo ciekawa. Interesująca szata graficzna.Bardzo fajna
strona…. ja polecam swoją.
Dzień dobry, mam pytanie o szpinak. Czy może być świeży? A jeśli tak to ile gotować go?
jak najbardziej może być świeży, trzeba go wcześniej wrzucic na patelnię z odrobiną wody zeby stracił objętość. myślę że dwie duże garście wystarczą
Czy ryż trzeba gotować w torebce? Jak go później wydostać ze szpinaku? 🙂
Nie, ryz trzeba zgotowac bez torebki. Rozcinadz torebkę i przesypujesz ryz do wywaru