Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Risotto z rybą i szpinakiem, dla dziecka

Risotto z rybą i szpinakiem, dla dziecka

13 kwietnia 2014 by cookingforemily 11 komentarzy

risotto ze szpinakiem i ryba-2

Ryba… temat ciężki. Wiadomo, że powinniśmy jeść je przynajmniej raz a najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Że mają wysoką wartość odżywczą, że zawierają kwasy omega-3 wzmacniające odporność, działające przeciwzapalnie itd. I że dzieci szczególnie potrzebują ich do zdrowego rozwoju. Ale przy tym cała kwestia fatalnej dostępności ryb świeżych, słabej jakości mrożonych- no i przede wszystkim OŚCI- wizja malucha dławiącego się ością mrozi krew w żyłach rodziców.
Niestety nie mam rozwiązania na żaden z tych problemów. Z kwestią ryb po prostu trzeba się zmierzyć. Wolę mrożony filet z dobrej ryby niż wątpliwej jakości ‘świeżą” rybę. Zwykle wybieram filety z sandacza.
Jedno z rybnych dań, którymi karmię Emilkę jest to risotto z rybą i szpinakiem,


Dziecięce risotto z rybą i szpinakiem
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Dziecięce risotto z rybą i szpinakiem. Z podanych proporcji wyjdzie ok 3 porcji. Dla dzieci po 12 miesiącu życia.
Author: cookingforemily
Ingredients
  • 1 filet z białej ryby (ja używam sandacza)
  • 4 kostki (ok 50 g) szpinaku mrożonego ( używam taki w kostkach bo się dobrze porcjuje)
  • torebka ryżu
  • 300 ml domowego wywaru z warzyw
  • 2 łyżki śmietany lub kremowego serka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki koperku
Instructions
  1. Rybę ugotować na parze i ostudzić. Dokładnie kawałeczek po kawałku odrywać, rozdrabniając rybę i sprawdzając czy nie ma ości ( niestety żaden filet nie gwarantuje braku ości). Po dokładnym sprawdzeniu każdego kawałka.. czynność tę powtórzyć. Trochę to trwa ale jest konieczne.
  2. Rozdrobnioną rybę odłożyć.
  3. Zagotować połowę wywaru, dodać ryż i gotować 5 minut, dodać szpinak, dolać resztę wywaru i gotować aż ryż będzie miękki. Niewykluczone, że trzeba będzie dodawać jeszcze trochę wywaru,lub wody, konsystencja ma być trochę płynna. Dodać rybę, śmietaną lub serek, masło i koperek. Dobrze wymieszać aż masło się roztopi.
3.2.1284

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Pierogi z rybą

    Barszcz, kapusta wigilijna, śledzie, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, grzybowa - mocne wytrawne…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: obiad dla rocznego dziecka, risotto, ryba, szpinak

« Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem w 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej
Pulpeciki cielęce gotowane na parze z jarzynką »

Comments

  1. ogloszenia says

    16 kwietnia 2014 at 21:49

    Witryna jest świetnie zrobiona: przejrzysta, klarowna i miła w odbiorze

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 kwietnia 2014 at 21:01

      dziękuję. dopiero zaczynam i to jeszcze wersja „robocza”:)

      Odpowiedz
  2. kontakty towarzyskie says

    17 kwietnia 2014 at 16:59

    bardzo fajny serwis. zajrzałam tu przypadkiem, ale chyba będę
    częściej odwiedzać. pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 kwietnia 2014 at 21:02

      Będzie nam bardzo miło:)

      Odpowiedz
  3. michalina says

    22 kwietnia 2014 at 21:10

    Gotujesz na parze w jakimś urządzeniu czy garnek + wkład do gotowania na parze?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 kwietnia 2014 at 21:19

      Najprostsze i najtańsze rozwiązanie czyli garnek i wkład:)

      Odpowiedz
  4. katalog stron says

    24 kwietnia 2014 at 11:22

    Strona bardzo ciekawa. Interesująca szata graficzna.Bardzo fajna
    strona…. ja polecam swoją.

    Odpowiedz
  5. Kasia says

    2 lutego 2016 at 17:10

    Dzień dobry, mam pytanie o szpinak. Czy może być świeży? A jeśli tak to ile gotować go?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 lutego 2016 at 19:16

      jak najbardziej może być świeży, trzeba go wcześniej wrzucic na patelnię z odrobiną wody zeby stracił objętość. myślę że dwie duże garście wystarczą

      Odpowiedz
  6. agus2233 says

    3 lutego 2017 at 15:00

    Czy ryż trzeba gotować w torebce? Jak go później wydostać ze szpinaku? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 lutego 2017 at 09:02

      Nie, ryz trzeba zgotowac bez torebki. Rozcinadz torebkę i przesypujesz ryz do wywaru

      Odpowiedz

Skomentuj cookingforemily Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress