Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Love jaglanka. Czyli o śniadaniach Emilki i moim uczuciu do kaszy jaglanej

Love jaglanka. Czyli o śniadaniach Emilki i moim uczuciu do kaszy jaglanej

23 kwietnia 2014 by cookingforemily 13 komentarzy

kasza jaglana-1

Jestem wielką fanką kaszy jaglanej. Żałuję tylko, że odkryłam ją tak późno – po narodzeniu Emilki właściwie. Jestem neofitką w tym uczuciu do jaglanki, bo kiedyś właściwie dla mnie nie istniała, wydawała mi się nijaka i bez smaku.
Na etapie rozszerzania diety Emilki, zaczęłam czytać o kaszy jaglanej i otworzyły mi się oczy (i serce) dla tej chyba najzdrowszej z polskich kasz. Żeby nie zanudzać, szybki skrót jej właściwości i dobroci: odkwasza i oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, działa antywirusowo i wysuszająco, więc świetnie się sprawdza jako jedzenie podczas przeziębień i katarów, jest też pomocna przy leczeniu niestrawności, zawiera lecytynę która wpływa na pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi, jako jedyna z kasz zawiera krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy, ale też świetnie wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry. Nie zawiera też glutenu więc może być ważnym składnikiem diety dla osób z nietolerancją glutenu. Robi wrażenie, nieprawdaż?
No i przede wszystkim świetnie nadaje się jako pokarm dla dzieci. Zagościła więc na dobre w menu Emilki – najczęściej w postaci śniadań, ale też jako zagęszczenie zup, dodatek do mięs i sosów. Powoli też zaczęła się wdzierać do „dorosłego” gotowania i muszę przyznać znajduję coraz więcej zastosowań dla niej. Sama w smaku dość niewyraźna, świetnie przyjmuje inne aromaty i smaki.


Wracając do śniadań Emilki:
Zwykle gotuję ok. szklankę kaszy i przechowuje ją potem ugotowaną w lodówce przez kilka dni.

Kaszę trzeba pozbawić goryczki – można ją  kilkakrotnie przepłukać w ciepłej wodzie przed gotowaniem. Ja jednak, żeby zachwać jej właściwości wysuszające ( szczególnie istotne przy katarach) najpierw ją prażę w garnku bez dodatu tłuszczu. Trzeba ją prażyć kilka minut, często miezszając żeby się nie przypliła aż zacznie wydawać lekko orzechowy zapach. Potem trzeba ją wypłukać ( wlać wodę do garnka z kaszą i po przemieszaniu odlać). Tak przygotowan kaszę zalewam wodą o objętości dwa razy większej niż ilość kaszy i gotuję ok 15 minut. Kaszę należy gotować pod przykryciem bez mieszania. Sprawdzam tylko lekko widelcem czy się woda nie wygotowała i w razie potrzeby dolewam  trochę wody. Jak będzie już miękka to zostawiam z ognia i dodaję łyżkę masła. Jak masło się roztopi to spulchniam całość widelcem.
Taka jaglanka wytrzyma w lodówce ok 1 tygodnia. Potem wystarczy zmiksować ją z gorącym mlekiem i dowolnymi dodatkami. Czasem też dodatkowo ją podgrzewam (szczególnie zimą).
Dzięki temu przygotowanie jaglanki na śniadanie rano nie zajmuje więcej czasu, niż przygotowanie kaszki z torebki. Co jest bardzo ważne, bo głodne dziecko z rana potrafi dość głośno to manifestować.

Sama kasza jest może mało pociągająca w smaku, ale dzięki różnym dodatkom można otrzymać w zasadzie codziennie inne śniadanie. U nas najczęściej są to:
#połowa jabłka (starte jabłko gotuję z kaszą) i szczypta cynamonu, można dodać trochę miodu.
#kakao albo kostka gorzkiej czekolady (rozpuszczona w gorącym mleku), połowa rozgniecionego banana
# kilka daktyli, namoczonych uprzednio w gorącej wodzie i zmiksowanych z kaszą
# suszone śliwki i cynamon (to dobra wersja przy zaparciach)

Zachęcam jednak do eksperymentów z innymi owocami suszonymi i świeżymi, bo kasza łaskawie przyjmuje wszelkie smaki.
A o nieśniadaniowych zastosowaniach jaglanki napiszę innym razem, a raczej innymi razami, bo na pewno zagości tu nie raz☺

Inne przepisy na śniadaniową jaglankę:
Jaglanka z truskawkami i migdałami

Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami

Serniczek jaglany z nerkowcami i truskawkami

 

 

Related Posts

  • Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami

    Cynamon jest dla mnie najbardziej jesienną przyprawą. W połączeniu z jabłkami to niezawodny sposób na…

  • Jaglanka z truskawkami i migdałami

    Emilka właściwie od zawsze jak pamiętam je jaglankę na śniadanie. Jeden z moich pierwszych wpisów…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Bezglutenowe, Dla najmłodszych, Na śniadanie, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, kasza jaglana, śniadanie dla dziecka

« Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka
Migdałowa szarlotka z żurawinami »

Comments

  1. Didam says

    16 marca 2016 at 13:09

    Hej, dopiero zaczynam przygode z kasza jaglana i w ogole z gotowaniem 🙂 Mozesz doprecyzowac jakie jablko dodajesz? Surowe? Starte? Wszystko jedno? 🙂 Dzieki!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 marca 2016 at 13:29

      Surowe, starte. Powodzenia:)

      Odpowiedz
  2. asiorek says

    28 października 2016 at 10:30

    hej, a czy gotowanie bez przykryca i mieszanie w trakcie (tak robilam do tej pory) ma jakiś istotny wpływ na właściwości kaszy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 października 2016 at 10:44

      Na właściwości nie ale na pewno na konsystencję. Dzięki takiemu gotowaniu ( bez mieszania i pod przykryciem) kasza będzie pulchna i sypka, podobnie jest np. z ryżem- gotowany bez mieszania, pod przykryciem będzie sypki. Kasza mieszana zbije się w masę i będzie sklejona. Jak gotujesz ją wyłącznie z przeznaczeniem na jaglankę do natychmiastowego zjedzenia to nie ma takiego znaczenia – po zmieszaniu z mlekiem paćkowata konsystencja nie przeszkadza wogóle. Ja jednak zwykle gotuję jej wiecej do różnego wykorzystania (czasem np. jako dodatek do mięsa na obiad) wiec wolę jak jest sypka i pulchna.

      Odpowiedz
      • asiorek says

        28 października 2016 at 11:16

        ja zazwyczaj zjadam od razu, ale wypróbuję Twoją metodę następnym razem 🙂 chciałam jeszcze zapytać o to prażenie, bo nigdy nie próbowałam, jedynie przelewam wcześniej suchą kaszę wrzątkiem – czy to prażenie ma w takim razie wpływ na właściwości?

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          28 października 2016 at 11:26

          Przelewanie kaszy wrzątkiem powoduje że pozbywa się ona goryczki. Natomiast dodatkowe prażenie jej sprawia, że zachowuje ona swoje właściwości wysuszające- co jest ważne w sezonie przeziębieniowym kiedy ciągle dzieci mają katar. Więc ja ją najpierw prażę a potem jeszcze przelewam.

          Odpowiedz
  3. asiorek says

    28 października 2016 at 12:13

    super, na pewno wypróbuję, dzięki! 🙂

    Odpowiedz
  4. Patrycja says

    4 stycznia 2017 at 12:34

    Jaka firma kaszy najlepsza?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 stycznia 2017 at 15:24

      Patrycja, nie mam ulubionej… różne marki kupuje, często bio

      Odpowiedz
  5. magda says

    19 stycznia 2017 at 16:21

    mam pytanie o te prażenie rozumiem że na sucho w garnku tak? i w jaki sposób moge podgrzewać kaszę zostawiona w lodówce, nie mam mikrofali, no i ytanie czy taką kaszkę moge dodac do butelki z mlekiem modyfikowanym w celu np zagęszczenia na noc?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 stycznia 2017 at 17:21

      Prażenie na sucho w garnku.
      Ja zawze gotuję kaszę na gęsto w wodzie, ona po wystygnięciu robi się zbita, właściwie masz bryłę kaszy więc następnego dnia biorę kilka łyżek tej kaszy z lodówki, miksuję blenderem ręcznym z mlekiem tak do konsystencji ciasta na placki i podgrzewam to w garnku na kuchence.
      Myślę, że jak najbardziej możesz zagęszczać mleko niewielką ilością kaszy tylko musisz to dobrze zmiksować bo taka w grudkach może nie przejść przez smoczek albo nie pasować dziecku w konsystencji,

      Odpowiedz
      • magda says

        19 stycznia 2017 at 20:32

        Jeszcze dopytam podgrzewasz jeszcze raz we wodzie tak? A no i kwestia miksowania z mlekiem, mój mały nie może białka mleka krowiego póki co to mogę z woda zmiksować czy np z mlekiem modyfikowanym troszkę? Przepraszam za głupie pytania, no i jestem za tym żeby podać kaszę jaglana właśnie a nie ryż czy kukurydzę, że 4 miesięczny może jaglaną piszą różnie ja myślę że jak mu nic nie będzie to ok.

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          19 stycznia 2017 at 21:27

          Ja nie pamiętam kiedy zaczęłam podawać jaglaną, ale raczej później… nie wiem jakie są teraz zalecenia bo to sięzmienia z roku na rok:)

          Myślę, że możesz zmiksować z wodą albo z mlekiem modyfikowanym jak będziesz podawała na początku.

          Ja nie podgrzewam w wodzie tylko zmiksowane z mlekiem już w garnku, no ale ja mam 4 latkę obecnie więc już zupełnie inna instrukcja postępowania:))

          Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Patrycja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress