Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Migdałowa szarlotka z żurawinami

Migdałowa szarlotka z żurawinami

26 kwietnia 2014 by cookingforemily 3 komentarze

szarlotka migdalowa-2

Dziecko do 2 roku życia nie powinno jeść słodyczy. A najlepiej do 3 roku życia. Tak czytałam we wszystkich „poradnikach do dzieci” będąc w ciąży i zaraz po narodzeniu Emilki. Tak też postanowiłam zrobić – nie dawać jej słodyczy. Dziecko przecież nie zna słodkiego smaku, nie tęskni do niego, może żyć bez słodyczy (i nie wie co traci). Być może tak jest i na pewno jest to słuszna koncepcja (skłonność do tycia, zęby itd) ale niestety życie dość szybko zweryfikowało tę koncepcję, jak też wiele innych ideałów które miałam w głowie przed urodzeniem Emilii- odnośnie jej wychowania, karmienia, rozrywek… no cóż pewnie każda matka ma mniej lub więcej do powiedzenia w tym temacie.
Szybko bowiem okazało się , że Milka ma całkiem dobry apetyt, i jednym z jej pierwszych słów było „dać”, które pojawiało się początkowo głównie w kontekście jedzenia. Gdy tylko widziała że coś jemy natychmiast żądała podzielenia się. No a tak się składa, że rodzice są fanami słodyczy, ja maniakalnie piekę ciasta, tak więc w wielu przypadkach były to rzeczy słodkie. Mieliśmy więc wybór – nie jeść słodyczy, chować się po kontach albo podzielić się. O ile odmawiałam próbowania rzeczy ostrych,  smażonych itd. tak niestety przy ciastach szybko zaczęłam wymiękać. No i tak zostało. Emilka je słodkie ALE nie je słodyczy ze sklepu tylko od czasu do czasu domowe ciasta. Te moje ciasta zaczęły też trochę ewaluować od brownie z karmelem i orzechami w zdrowszą stronę-  do ciast z mniejsza ilością cukru, lub wogóle bez cukru, większą ilością razowej mąki czy zdrowszymi rodzajami mąk.
Ta szarlotka właśnie taka jest, cukru w niej mało, są jabłka i żurawiny (źródło witamin B1 i B2 oraz C, wapnia, jodu, magnezu) a część mąki zastąpiłam mielonymi, prażonymi migdałami. Dzięki temu jest nie tylko zdrowsza ale ma niesamowity smak prażonych migdałów.

szarlotka migdalowa-3

5.0 from 1 reviews
Migdałowa szarlotka z żurawinami
 
Drukuj
Prep time
1 godzina 40 min
Cook time
40 min
Total time
2 godzin 20 min
 
Pyszna, zdrowa szarlotka z żurawinami. Smak nadają jej też prażone, mielone migdały, które zastępują część mąki.
Author: cookingforemily
Serves: 10
Ingredients
  • Ciasto
  • 100 g całych migdałów (ze skórką lub bez)
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • Nadzienie
  • 4 jabłka (szara reneta lub granny smith)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g żurawiny
Instructions
  1. Migdały wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 10-15 minut, mieszając w tym czasie 2 razy- aż ładnie ściemnieją i zaczną wydawać intensywny zapach.
  2. Odstawić do ostygnięcia a następnie zmielić na bardzo drobno.
  3. Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, pokroić zimne masło w kostkę i dodać do mąki. Za pomocą rąk wyrobić cisto na kruszonkę, odłożyć ¼ ciasta do małej miski i wstawić do lodówki.
  4. Do reszty kruszonki dodać jajko i wyrobić ciasto, przełożyć do foliowej torby i wstawić do lodówki na ok godzinę.
  5. Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki.
  6. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i chwilę podsmażyć. Dodać cukier, dobrze wymieszać z jabłkami i smażyć ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać żurawiny, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  7. Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto ciężko się wałkuje więc w przypadku problemów z rozwałkowaniem można formę wylepić kawałkami ciasta. Ponakłuwać widelcem spód ciasta i wstawić na pół godziny do lodówki.
  8. Na zimny spód wyłożyć całkowicie ostygnięte jabłka. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
  9. Można podawać z jogurtem albo śmietaną.
3.2.1303

 

Related Posts

  • Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami

    Jesień to taki czas, że człowieka prędzej czy później nachodzi ochota na ciasto z jabłkami.…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Wegetariańskie Tagged With: ciasto, migdały, szarlotka, tarta z jabłkami, żurawina

« Love jaglanka. Czyli o śniadaniach Emilki i moim uczuciu do kaszy jaglanej
Kotleciki łososiowe z groszkowym puree w wersji dziecięcej i sałatką w wersji dorosłej »

Comments

  1. Mania says

    13 listopada 2014 at 09:43

    To ciasto jest obłędne!!!! wyjątkowo pyszne, zmieniłam trochę wsad:P do jabłek dodałam mirabelkową która dodaje kwaskowości oraz truskawki w syropie:) ciasto kruche-cudo!!
    Dziś zabieram się do niego ponownie!:)
    Dzieki:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 listopada 2014 at 09:53

      Dzieki za opinię. Dawno go nie piekłam. Dobrze ze mi przypomnialas. Sezon w sam raz na takie ciasta

      Odpowiedz
    • Mania says

      13 listopada 2014 at 11:44

      Jednak dużo rzeczy w moim było innych.
      1)ciasto to dwa jajka, i make migdałową zamiast zwykłej(360gr) i mąka pełnoziarnista (100gr)
      2)ok 1,5 kg jabłek i wspomniana konfitura truskawnowa oraz trochę mirabelkowej.
      3) ciasto podpiekam trochę a później dodaje nadzienie i piane z białek.
      CUDO! dzięki za inspiracje:*

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress