Zaczynamy od jak do tej pory ulubionego dania Milki – spaghetti w sosie pomidorowym z warzywami. Nie wiem czy bardziej chodzi o makaron czy o smak pomidorowy bo oba te składniki w innych daniach też sobie dobrze radzą ale w połączeniu oznaczają zero grymaszenia i minimalną potrzebę jedzeniowych dystraktorów (leci samolocik, zobacz co robi piesek czy a kuku Miffy). Ale to danie chyba tak też ma w wersji dorosłej – spaghetti bolognese pewnie znalazłoby się gdzieś w top 10 ulubionych dań świata.
To wersja spaghetti dla dziecka– bez smażenia i z przemyconymi warzywami ( marchewka i cukinia). Składniki gotujemy na parze i mieszamy z pomidorami.
Z podanych składników wyjdą 3-4 porcje spaghetti – nadwyżkę można zamrozić w porcjach.
Danie dla dzieci po 12 miesiącu życia.
A tu inny przepis dla małych dzieci- delikatne pulpety cielęce gotowane na parze z jarzynką
- 200 g mielonego mięsa (indyk lub cielęcina)
- 1 marchweka
- ½ cukinii
- ½ puszki pomidorów krojonych
- 100 g makaronu spaghetti ( można zastąpić innym makaronem o niewielkim kształcie)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze.
- Cukinię obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na sitko do gotowania ułożyć marchewkę w kupce dość zbitej, żeby nie spadała do wody, obok ułożyć mięso (zostawić miejsce dla cukinii). Gotować ok 10 minut. Kupkę mięsa przełożyć na drugą stronę i trochę rozdrobnić widelcem, dołożyć cukinię i gotować kolejne 10 minut.
- Zagotować w oddzielnym garnku wodę na makaron. Spaghetti drobno pokruszyć ( można też pociąć nożyczkami po ugotowaniu) i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i zachować trochę wody z gotowania ( kilka łyżek).
- W kolejnym garnku zagotować pomidory i dusić ok 10 minut, dodać ugotowane warzywa i mięso które następnie w sosie trzeba rozdrobnić widelcem. Poddusić wszystko razem ok 3 minuty, dodać makaron, masło i natkę pietruszki, wymieszać.W razie potrzeby rozrzedzić wodą z gotowania.
Clarissa says
Fajny przepis, nigdy nie dodawalam do spaghetii cukinii, musze sprobowac 🙂 od siebie polecam dodatek slodkiego ziemniaka i jarmuzu 🙂
Agnieszka says
Czy taki sos można mrozić?
cookingforemily says
tak, jak najbardziej