Proste i zdrowe, wegetariańskie danie dla dorosłych i dla dziecka. A jeżeli ryż ugotujemy dzień wcześniej to również bardzo szybkie do przygotowania. W sam raz na obiad w niecałe 15 minut albo kolację po pracy. Można też wykorzystać resztki ryżu z innego dania – i ja właśnie w takich okazjach najczęściej przygotowuję smażony ryż. Szpinak można zastąpić inną zieleniną – np. jarmużem albo boćwiną.
A tu inna wersja smażonego ryżu – z porem i jajkiem
Smażony ryż ze szpinakiem i jajkiem
Prep time
Cook time
Total time
Proste wegetariańskie danie na obiad. Szpinak można zastąpić też jarmużem lub boćwiną. Dwie dorosłe porcje obiadowe i dwie dziecięce.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
- 2 torebki brązowego ryżu (200g)
- 2 torebki brązowego ryżu (200g)
- 1 cebula
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki oliwy
- 200 g szpinaku
- 200 g szpinaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
- sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka
- 3 jajka
- 2 łyżka posiekanego szczypiorku
Instructions
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić ( najlepiej zrobić to dnia poprzedniego).
- Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Szpinak umyć, obsuszyć i posiekać na drobniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, dodać czonek i smażyć kolejne 3 minut.
- Dodać ryż i chwilkę podsmażyć, dodać posiekany szpinak i przesmażyć mieszając od czasu do czasu, aż szpinak i ryż się dobrze wymieszają a szpinak straci na objętości.
- Szpinak można zastąpić boćwiną albo jarmużem – ale wtedy należy liście trochę podgotować wcześniej w wodzie, odcisnąć i drobno posiekać.
- Dodać sos sojowy i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
- Odłożyć ⅔ ryżu. Pozostałą ⅓ zostawić na patelni -to będzie porcja dla dziecka ( 2 porcje obiadowe) do której należy wbić jajko, wymieszać i chwilę podsmażyć aż się jajko zetnie. Podawać ze szczypiorkiem
- Pozostałe ⅔ ryżu podzielić na 2 porcje. Podawać z jajkiem sadzonym i posypane szczypiorkiem.
Bootyful says
Bardzo fajny i prosty przepis, właśnie zjadłem to na kolacje, smaczne ?
Monika says
Pyszne ?, pyszne, pyszne! Moj Mąż i Synowie zachwyceni. Zapisuję przepis ? proste, tanie, smaczne i dużo?
cookingforemily says
Ja lubię w tym daniu to, że to świetny sposób na wykorzystanie resztek ryżu. A nie znoszę jak coś się marnuje w mojej kuchni:)
Weronika says
Przepisy tutaj są genialne. Czy sos sojowy można czymś zastąpić?
cookingforemily says
sosem mirin .. ale to jeszcze rzadszy składnik niż sojowy:)można też pominąć i całość lekko dosolić ale jednak polecałabym sos sojowy;)
Agata says
Bardzo proste i mega smaczne danie 😉