Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Smażony ryż ze szpinakiem i jajkiem

Smażony ryż ze szpinakiem i jajkiem

27 maja 2014 by cookingforemily 6 komentarzy

ryz ze szpinakiem i jajkiem-1

Proste i zdrowe, wegetariańskie danie dla dorosłych i dla dziecka. A jeżeli  ryż ugotujemy dzień wcześniej to również bardzo szybkie do przygotowania. W sam raz na obiad w niecałe 15 minut albo kolację po pracy. Można też wykorzystać resztki ryżu z innego dania – i ja właśnie w takich okazjach najczęściej przygotowuję smażony ryż.  Szpinak można zastąpić inną zieleniną – np. jarmużem albo boćwiną.

A tu inna wersja smażonego ryżu – z porem i jajkiem


5.0 from 3 reviews
Smażony ryż ze szpinakiem i jajkiem
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
45 min
Total time
55 min
 
Proste wegetariańskie danie na obiad. Szpinak można zastąpić też jarmużem lub boćwiną. Dwie dorosłe porcje obiadowe i dwie dziecięce.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • 2 torebki brązowego ryżu (200g)
  • 2 torebki brązowego ryżu (200g)
  • 1 cebula
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g szpinaku
  • 200 g szpinaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
  • sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 jajka
  • 2 łyżka posiekanego szczypiorku
Instructions
  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić ( najlepiej zrobić to dnia poprzedniego).
  2. Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Szpinak umyć, obsuszyć i posiekać na drobniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, dodać czonek i smażyć kolejne 3 minut.
  4. Dodać ryż i chwilkę podsmażyć, dodać posiekany szpinak i przesmażyć mieszając od czasu do czasu, aż szpinak i ryż się dobrze wymieszają a szpinak straci na objętości.
  5. Szpinak można zastąpić boćwiną albo jarmużem – ale wtedy należy liście trochę podgotować wcześniej w wodzie, odcisnąć i drobno posiekać.
  6. Dodać sos sojowy i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
  7. Odłożyć ⅔ ryżu. Pozostałą ⅓ zostawić na patelni -to będzie porcja dla dziecka ( 2 porcje obiadowe) do której należy wbić jajko, wymieszać i chwilę podsmażyć aż się jajko zetnie. Podawać ze szczypiorkiem
  8. Pozostałe ⅔ ryżu podzielić na 2 porcje. Podawać z jajkiem sadzonym i posypane szczypiorkiem.
3.2.1310

Related Posts

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

    Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Na obiad, W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej, Wegetariańskie Tagged With: danie dla dzieci, jajko sadzone, ryż smażony, szpinak, wegetariańskie

« Zupa krem ze szparagów z jajkiem w koszulce i chrupiącym boczkiem
Sabat matek i uniwersalne ciasto owocowe mojej mamy »

Comments

  1. Bootyful says

    30 stycznia 2016 at 20:12

    Bardzo fajny i prosty przepis, właśnie zjadłem to na kolacje, smaczne ?

    Odpowiedz
  2. Monika says

    22 marca 2018 at 14:36

    Pyszne ?, pyszne, pyszne! Moj Mąż i Synowie zachwyceni. Zapisuję przepis ? proste, tanie, smaczne i dużo?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 marca 2018 at 21:57

      Ja lubię w tym daniu to, że to świetny sposób na wykorzystanie resztek ryżu. A nie znoszę jak coś się marnuje w mojej kuchni:)

      Odpowiedz
  3. Weronika says

    28 września 2018 at 16:36

    Przepisy tutaj są genialne. Czy sos sojowy można czymś zastąpić?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 września 2018 at 21:12

      sosem mirin .. ale to jeszcze rzadszy składnik niż sojowy:)można też pominąć i całość lekko dosolić ale jednak polecałabym sos sojowy;)

      Odpowiedz
  4. Agata says

    24 listopada 2019 at 19:55

    Bardzo proste i mega smaczne danie 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress