Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na kanapkę / Pasta do kanapek z mięsa rosołowego

Pasta do kanapek z mięsa rosołowego

4 czerwca 2014 by cookingforemily 13 komentarzy

rosol kura-2
Jestem podejrzliwa w stosunku do sklepowego drobiu. Owszem my jemy czasem na obiad pierś z kurczaka czy udka ale jakoś mam opór, żeby karmić takim mięsem Emilkę. Pewnie żadne mięso ze sklepu nie jest pewne ale to kurczaki budzą moje największe niedowierzanie w ich jakość. Póki co, nie mam tak modnego obecnie „zaprzyjaźnionego rzeźnika”, ale na szczęście od czasu do czasu mam dostęp do wiejskich, biegających po trawie kur i kurczaków (niektóre z nich nawet mam okazję obserwować za życia a Emilka karmi je trawką). Wiejska kura to towar na wagę złota. Jak już wpadnie w moje ręce to staram się wykorzystać ją maksymalnie. Taka kura nie nadaje się właściwie na nic więcej jak na rosół, więc zawsze gotuję z niej rosół. Nie będę tu podawać przepisu na rosół, bo każdy ma swój patent na tę naszą narodową zupę. Ja gotuję zwykle wielki gar rosołu z kurą i mnóstwem warzyw przez minimum 4 godziny.

Alternatywna opcja postępowania z wiejską kurą to wariant, gdzie przed gotowaniem rosołu wycinam z kury piersi, żeby zrobić potem z nich kluseczki. Ale przepis podam w innym wpisie .

A co potem?

Potem oczywiście jemy ten rosół tak, żeby nic z tej dobroci się nie zmarnowało:)

1. WYWAR

Z takiego wielkiego gara wychodzi mi zwykle 4-5 litrów pysznego esencjonalnego rosołu. Połowę zostawiam do zjedzenia z makaronem (tradycyjnie, jak pewnie w większości domów, jeden dzień jemy rosół a na drugi dzień pomidorówkę) a resztę gdy jest gorąca wlewam do litrowych słoików. Słoiki odwracam, żeby się zawekowały i po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Taki rosół w słoikach może postać ok 2-3 tygodni. Wykorzystuję go potem do zup albo innych dań np. risotto.

Jak nie mam wiejskiej kury to zwykle gotuję wywar na samych warzywach albo różnych kościach, z którym postępuję w ten sam sposób, żeby mieć potem gotową bazę do szybkich zup i innych dań.

2. WARZYWA Z ROSOŁU

Po odlaniu rosołu na sitku zostaje mnóstwo warzyw. Większość smaku oddały one wywarowi, nie jest to pyszna jarzynka więc większość z nich zwykle wyrzucałam zostawiając tylko marchewkę którą jedliśmy z rosołem. Teraz część marchewki zostawiam do zjedzenia z rosołem a z reszty marchewki, kawałka pietruszki pora i selera robię zupę krem dla Emilki. Miksuję warzywa z rosołkiem i natką pietruszki, dodaję łyżkę masła i mam zupkę na 1 danie albo na kolację. Czasem dodaję do niej kuskus albo drobny makaron.
Dla starszych dzieci można zrobić kotlaty z warzyw z rosołu

3. MIĘSO Z ROSOŁU

Moja zmora z dzieciństwa. Nie znosiłam tego pozbawionego smaku, ciągnącego się mięsa które było podawane z rosołem. Teraz też nie przepadam za nim i wolę zjeść czysty rosół. Lepsze kawałki mięsa (pierś lub udka) porcjuję po ok 100 g i potem mam gotowe, żeby dodać na ostatnim etapie gotowania zupy dla Emilki. Wrzucam zamrożone mięso do ugotowanych warzyw, wystarczy 5 minut na ogniu i można wszystko zmiksować.

Z reszty mięsa robię pastę. To mój niezawodny i bardzo smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. W smaku przypomina ona trochę pasztet,oprócz mięsa zawiera serek, zmielone orzechy i dużo natki pietruszki. Jest świetna do kanapek. Gdy wyjdzie jej za dużo, część mrożę.

Zawsze robię ją na oko, dodając resztę składników w ilości pasującej do ilości mięsa jakie pozostało po odłożeniu porcji dla Emilki, przepis jaki podaję poniżej należy traktować jako inspirację i naprawdę nie ma znaczenia czy dodacie trochę więcej tego czy innego składnika- tak czy siak będzie dobrze.

Inne pomysł na mięso z rosołu to krokiety

pasta z kurczaka mięso z rosołu-1

5.0 from 2 reviews
Pasta z kurczaka serka i orzechów
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
Total time
10 min
 
Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Ingredients
  • rozdrobnione mięso z kury po ugotowaniu rosołu (nie licząc piersi które mrożę do zupki, jak chcecie wykorzystać całe mięso zwiększcie trochę pozostałe składniki)
  • rozdrobnione mięso z kury po ugotowaniu rosołu (nie licząc piersi które mrożę do zupki, jak chcecie wykorzystać całe mięso zwiększcie trochę pozostałe składniki)
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny (lub więcej)
  • sok z ½ cytryny (lub więcej)
  • 150 g białego serka do smarowania (ja używam Twój Smak)
  • 150 g białego serka do smarowania (ja używam Twój Smak)
  • kilka łyżek jogurtu do uzyskania konsystencji pasty łatwej do smarowania
  • kilka łyżek jogurtu do uzyskania konsystencji pasty łatwej do smarowania
  • sól, pieprz
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ząbek czosnku
Instructions
  1. Mięso rozdrabniamy w blenderze z natką pietruszki, serkiem i sokiem z cytryny. Dodajemy zmielone orzechy i tyle jogurtu żeby się dobrze miksowało. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Ja zwykle go nie dodaję, ale jak ktoś chce dodać ostrości może dodać właśnie czosnek i trochę ostrej papryki.
3.2.1310

Related Posts

  • Kluski z kurczaka do rosołu

    Sezon przeziębieniowy w pełni, od miesiąca nie możemy wyjść z większych lub mniejszych katarów i…

  • Kotlety z warzyw z rosołu

    Nie znoszę wyrzucać jedzenia. Cierpię za każdym razem jak jakieś jedzenie w mojej kuchni ma…

  • Pasta z pieczarek i nerkowców

    Statystyki mówią, że ponad 80% Polaków na śniadania je kanapki. Dodając do tego kanapki na…

Filed Under: Na kanapkę, Na śniadanie, Zupy Tagged With: kuchenny recykling, kura, kurczak, na kanapkę, rosół, zupa

« Sabat matek i uniwersalne ciasto owocowe mojej mamy
Kluseczki szpinakowe z kaszą manną »

Comments

  1. Karina says

    5 sierpnia 2014 at 10:58

    Tez miałam problem co zrobić z mięsem. Ostatnio natchniona Twoim przepisem troche go zmodyfikowałam i dodałam suszone pomidory i świeżą bazylię. Wyszło pyszne:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 sierpnia 2014 at 11:16

      ten przepis aż prosi się o różne modyfikacje:)

      Odpowiedz
  2. mama says

    22 października 2014 at 21:57

    Musze spróbować tej pasty 🙂 z miesa zawsze robilam „nozki” w galarecie

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 października 2014 at 07:10

      Cześć mama:)

      Odpowiedz
  3. Mmag says

    2 lutego 2016 at 21:28

    Chyba najlepszy przepis w necie na resztki z kurczaka:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 lutego 2016 at 23:23

      Dziękuję!:)

      Odpowiedz
  4. Lidka says

    19 lutego 2016 at 00:50

    Mniam, aż zrobiłam się głodna!:) Moja mama robi świetny rosół. Zawsze jak się gotuje, moja kota czeka na oknie;) A że „rosół musi mrugać” (cyt. moją mamę), to trwa to bardzo długo… Ostatnio naszym ulubionym kupnym makaronem jest taki z przepiórczych jaj, można dostać w Kauflandzie. Nie rozgotowuje się i jest pyszny:) Ale nie ma to jak domowy! Moja babcia robiła świetny:)) I najbardziej lubiłam ten krzywo pokrojony nożem, nie z maszynki;) Pozdrawiam serdecznie!:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 lutego 2016 at 07:24

      Mojej mamie jeszcze zdarza się zrobić domowy makaron taki krzywo pociachany ale ja już jestem na to za leniwa.

      Odpowiedz
  5. Haba says

    9 października 2016 at 14:54

    Pyszna pasta i daje duże pole do manewru. Zrobiłam również w wersji pikantniejszej jak podpowiedziałaś. Tyle że mając świeżutką kostkę pierzchnickiej krajanki, dla konsystencji i smaku dałam soku wielowarzywnego, u mnie pysznego z Gomaru Pińczów. Sam w sobie już jest odpowiednio pikantny ale nie wahałam się dodać i papryki a nawet młodziutkiego szczypioru (jak uwielbia moja mama do wędlin). Wyszła super szczypawka 🙂

    Odpowiedz
  6. Asia says

    11 lutego 2018 at 18:47

    Trochę zmodyfikowałam, dodałam suszone pomidory I nie dawałam orzechów, wyszła przepyszna!
    Mój poltoraroczny Syn wyjadal z blendera ?

    Odpowiedz
  7. Paulina says

    24 lutego 2020 at 11:33

    Wyszła naprawdę świetna ,polecam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 lutego 2020 at 20:30

      super:) bardzo się cieszę!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Rosół.... i co dalej? Sprawdzone sposoby na resztki z rosołu - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    7 marca 2019 o 15:48

    […] PASTA Z MIĘSA Z ROSOŁU […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress