Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Kluseczki szpinakowe z kaszą manną

Kluseczki szpinakowe z kaszą manną

8 czerwca 2014 by cookingforemily 17 komentarzy

kluseczki-szpinakowe-na-obiad-dla-dziecka

Szukacie pomysłu na przemycenie szpinaku do obiadu dziecka? Proszę bardzo!
Oto delikatne kluseczki szpinakowe z kaszą manną. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Podane z pokrojonym w kostkę pomidorkiem. Zdrowo i kolorowo. Emi wciągnęła w 5 minut.


5.0 from 1 reviews
Kluseczki szpinakowe z kaszą manną
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
10 min
Total time
25 min
 
Proste i szybkie danie na obiad dla dziecka. Kluseczki szpinakowe z kaszą manną. Dla dziecka powyżej 12 mca życia. Z podanych składników wychodzą 3 porcje
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
  • 50 g kaszki manny (to ok 6 płaskich łyżek)
  • 2 jajka,
  • 1 i ½ łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 garście szpinaku ( można użyć mrożony, ok 2 łyżek)
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • do podania ½ pomidora na porcję
Instructions
  1. Szpinak umyć, osuszyć.
  2. W małym garnku rozgrzać ½ łyżki masła, dodać szpinak i gotować mieszając aż straci objętość i wyparują resztki wody. Wodę można też odlać z garnka jak będzie jej za dużo.
  3. Szpinak zmiksować, wymieszać z pozostałą łyżką masła. Odstawić
  4. Jeżeli używacie szpinaku mrożonego to należy dokładnie odcisnąć z niego wodę po rozmrożeniu (lub odparować na suchej patelni).
  5. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać masło i zmiksować.
  6. Dodać kaszę manną, mąkę, szpinak, parmezan i sól. Masę zmieszać dokładnie łyżką.
  7. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać połowę do masy szpinakowej i wymieszać, włożyć resztę i ponownie dokładnie wymieszać.
  8. W garnku zagotować wodę. Nabierać masę na małą łyżeczkę i pomagając sobie drugą łyżeczką wkładać kluseczki do wody. Po wykorzystaniu ½ masy, poczekać aż kluski wypłyną na wierzch i od tego czasu gotować ok 3-4 minut. Położyć na durszlak żeby odciekła woda.
  9. Ugotować kolejną partie klusek.
  10. Podawać z pokrojonym drobno pomidorkiem gdy są ciepłe.
  11. Następnego dnia kluseczki odsmażyć na maśle – tuż przed końcem smażenia można na patelnię dorzucić pomidora, żeby się delikatnie podsmażył.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Naleśniki szpinakowe

    Powoli się specjalizuję w przemycaniu zielonego do dań Emilki. Przenigdy nie zjadłaby ona liści szpinaku…

  • Risotto z rybą i szpinakiem, dla dziecka

    Ryba... temat ciężki. Wiadomo, że powinniśmy jeść je przynajmniej raz a najlepiej 2-3 razy w…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, kluski, obiad dla rocznego dziecka, szpinak, w 30 minut, wegetariańskie

« Pasta do kanapek z mięsa rosołowego
Pesto ze szparagów do makaronu »

Comments

  1. Asia says

    20 stycznia 2015 at 14:24

    Przepis niedokładny. Kluski sie rozwalają.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 stycznia 2015 at 17:17

      Z tych proporcji wyszły kluski mi jak na zdjęciu- zwarte. Ale dziękuję za uwagę, zrobię je ponownie z tych proporcji i postaram się dać jakieś ulepszenia albo uwagi na jakim etapie mogło coś pójść nie tak

      Odpowiedz
  2. cookingforemily says

    24 stycznia 2015 at 19:46

    Zrobiłam kluseczki ponownie, wyszły ok. Pamiętać trzeba o odciśnięciu szpinaku – czy to świeży i mrożony ( mrożonego pod rozmrożeniu trzeba odcisnąć w ściereczce albo odparować w garnku). I druga sprawa technika robienia klusek – małą (nie dużą) łyżką nabieramy masę i drugą łyżeczką pomagamy sobie w przełożeniu masy do garnka – tego nie było w przepisie więc to dodam. Może to był powód bo masa sama nie odklei się od łyżeczki, trzeba ją zepchnąć drugą łyżeczką.

    Odpowiedz
  3. anka says

    30 sierpnia 2015 at 21:04

    Hej! mam pytanie co do masła … bo w punkcie 5 „Oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać masło i zmiksować.” a całe masło już zostało wcześniej połączone (pkt 2 i 3):) i się pogubiłam;p

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 sierpnia 2015 at 21:10

      hm, już nie pamiętam dokładnie co autor miał na myśli, dawno ich nie robiłam;) . dodaj do szpinaku lepiej, jak będzie ciepły to masło się rozpuści i potem łatwiej się zmiesza z resztą skladników

      Odpowiedz
  4. Magda says

    27 października 2015 at 10:51

    Hej. Jakiej maki dodac? Pszenna. Ziemniaczana?

    Odpowiedz
  5. Magda says

    27 października 2015 at 15:46

    Kluski sie rozlecialy. Jaka konsystencja masy? Zbita czy lejaca ma wyjść?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 października 2015 at 19:39

      zbita powinna być, dodałaś pszennej mąki? ja dodaję do nich pszennej

      Odpowiedz
  6. Pati says

    16 grudnia 2015 at 14:00

    Czy próbował ktoś zastąpić parmezan innym serem? NIestety nie mam mozliwosci go kupic niestety a chciaam córce na obiad zrobić wlasnie te kluseczki.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 grudnia 2015 at 19:31

      Mozesz sprobowac z ricottą albo innym serkiem wloskiwgo typu. Tylko bedziesz musiala trochę więcej dodac suchych skladnikow zeby byla nie za lejaca konsystencja

      Odpowiedz
  7. wiola says

    19 kwietnia 2016 at 10:01

    A czy kasza ma być wcześniej ugotowana? 🙂 Bo właśnie zabieramy się za gotowanie 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 kwietnia 2016 at 10:08

      Powinna być sucha – podczas gotowania napęcznieje i sklei kluski

      Odpowiedz
      • wiola says

        19 kwietnia 2016 at 10:34

        Bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź!

        Odpowiedz
  8. wiola says

    19 kwietnia 2016 at 12:17

    Wyszły po prostu świetnie! Wpisały się w ulubione obiadki 🙂 Ja dodałam do szpinaku jeszcze czosnek (przesmażyłam razem) i zmodyfikowałam przepis na sos śmietankowo-szpinakowy z Pani przepisu, czyli zrobiłam go po prostu bez szpinaku-poddusiłam pomidory pokrojone w kostkę na maśle i dodałam serek philadelfia. Zmiksowałam z pietruszką i voila! Dzięki! Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 kwietnia 2016 at 12:35

      Cieszę się, że się udały, po komentarzach widzę, że niektórzy mają z nimi problem chociaż mi one też zawsze wychodzą.

      Odpowiedz
  9. agus2233 says

    20 grudnia 2016 at 21:02

    Pierwszy raz gotuje coś z tej strony – i na pewno nie ostatni. Konsystencja rzeczywiście wydała mi się zbyt rzadka, więc dodałam jeszcze ok. 2 lyżek kaszy (nie mąki, żeby nie były zbyt mączne). Mój 14-miesięczny synek zjadł dużo więcej niż myślałam, że zje 🙂 Mnie i mężowi też smakowały z sałatką: pomidor, mozzarella, bazylia.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 grudnia 2016 at 22:00

      Zawsze miło nam gościć i powodzenia z kolejnymi przepisami:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress