Tydzień temu w ramach dnia matki wybrałyśmy się w składzie 6 matek i 9 dzieci na przedłużony mazurski weekend. Skład dziecięcy był w wieku od 3 miesięcy (bliźniaczki) do 5,5 roku. Ze względu na obecność 3-miesięcznych bliźniaczek do składu został warunkowo jeden ojciec ale oprócz zajmowania się rzeczonymi bliźniaczkami głównie jeździł na rowerze, pływał w jeziorze i piekł kiełbaski na grillu, nie biorąc raczej udziału w plemiennych naradach.
Piękna miejscowość, ładny, duży dom z ogrodem, czyste jezioro, idealna pogoda, doborowe matkowe towarzystwo i …dziewięcioro dzieciaków:) Wyłączając dwójkę unieruchomioną w wózkach, reszta biegała, krzyczała, skakała z kanapy, kotłowała się namiocie, była głodna albo nie chciała jeść, wyrywała sobie zabawki, płakała z albo bez powodu, sypała wszędzie piaskiem z piaskownicy, chciała nad jezioro/pić/siku/loda/oglądać baję… i to wszystko naraz. No ale jak się ma przynajmniej jedno dziecko to też się ma od razu większy poziom odporności na takie historie, poza tym zawsze też można posiłkować się cydrem, co też czyniłyśmy.
Było cudownie, śmiesznie i wzruszająco czasem. Ile historii opowiedzianych. Chociaż żadna z nas nie odpoczęła to wszystkie się dobrze bawiłyśmy.Jestem szczęściarą, że znam takie fajne dziewczyny.Chociaż miałyśmy ambitne plany kulinarne to ostatecznie kończyło się najczęściej w miejscowej smażalni ryb, na szczęście bardzo dobrej. Raz udało mi się upiec ciasto- Uniwersalne ciasto owocowe z przepisu mojej mamy.
Przepis znam na pamięć i piekę je od wiosny do jesieni, zmieniając tylko owoce na te, na które jest aktualnie sezon. W przepisie jest rabarbar i truskawki, ale pasują też świetnie brzoskwinie, maliny, jabłka czy gruszki. Moja ulubiona wersja to ta ze śliwkami. Podstawą jest ucierane ciasto z budyniem waniliowym. Wierzch można wykończyć kruszonką lub po upieczeniu po prostu posypać cukrem pudrem. Do wersji z jabłkami i śliwkami świetnie pasuje cynamon. Jedna uwaga – w przepisie jest masło roślinne i tak ma zostać. Na co dzień nie korzystam z masła roślinnego czy margaryn ale ten przepis to wyjątek. Mama mówi, że próbowała raz upiec to ciasto ze zwykłym masłem ale się nie udało i masło roślinne sprawdza się najlepiej. Ja jej wierzę i nie eksperymentuję. A ciasto zawsze wychodzi.
- 1 masło roślinne (250 g)
- 1 i ⅓ szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- opcjonalnie 1 łyżka gęstej śmietany
- owoce sezonowe pokrojone na kawałki (rabarbar, truskawki, morele, jabłka, gruszki, maliny, śliwki)
- łyżka cukru
- opcjonalnie cynamon
- KRUSZONKA (opcjonalnie)
- 4 czubate łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- LUB CUKIER PUDER DO POSYPANIA
- W misie miksera umieścić masło i cukier, miksować ok 5 minut na wysokich obrotach, zbierając masło ze ścianek miski łyżką.
- W misce wymieszać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
- Do masła dodać jedno jajko, miksować ok 1 minuty aż się dobrze połączą składniki, potem dodać 2 łyżki mieszanki z mąką i znów miksować koło minuty.
- Czynność powtarzać aż wybijemy wszystkie jajka, co jakiś czas zbierając ciasto ze ścianek miski, żeby się wszystko dobrze wymieszało. Na koniec dodać resztę mąki i miksować ok 2 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Jeżeli będzie zbyt gęsta ( to wtedy jak mieliście małe jajka) dodać łyżkę śmietany.
- Wyłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pokroić owoce na małe kawałki. Ma być ich tyle, żeby przykryć wierzch ciasta tak by pozostały lekkie prześwity. Jeżeli jest to rabarbar to obrać. Owoce wymieszać z łyżką cukru. Wyłożyć na ciasto.
- Uwaga: raczej nie uda się zrobić ciasta z samymi truskawkami bo mają za dużo soku i ciasto może opaść. Jeżeli chcę dodać truskawki to mieszam je z rabarbarem w proporcji 3:1.
- Można wierzch posypać kruszonką (wtedy trzeba rozgnieść w palcach wszystkie składniki kruszonki aż powstaną grudki).
- Piec ok 50 minut w 180 stopniach.
Monisia says
Dzisiaj robiłam ciasto. Wyszło super! Dziękuję za przepis:)
cookingforemily says
cieszę się, że smakowało:)
helena541 says
W jak dużej formie piec to ciasto?
cookingforemily says
Ja piekę w prostokątnej 28×36
kocie-smaki says
takie domowe, mamine – zawsze najlepsze 🙂
gin says
Ciasto wygląda cudownie 🙂
Z taką ilością dzieci nie można się nudzić 😉