Lato w pełni, nadmiar cukinii w kuchni. Nigdy nie robiłam z niej chłodnika, ktoś próbował? Byłby w sam raz na taką pogodę. Nic to, trzeba sobie radzić inaczej – proponuję na obiad lekką zapiekankę z cukinii, z dodatkiem ziemniaków i fety z orzeźwiającą, cytrynową nutką. W towarzystwie mocno schłodzonej sałatki z pomidorów da radę i w upał.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Prep time
Cook time
Total time
Lekka, letnia zapiekanka z cukinii z łodymi ziemniakami i fetą. Podana z sałatką z pomidorów.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
- 2 cukinie
- 6 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 100 ml śmietany
- 4 jajka
- 150 g fety
- sól, pieprz
- skórka z połowy cytryny
- łyżka masła
Instructions
- Cukinie umyć, jeżeli są starsze obrać i wydrążyć środki nasienne a jeżeli młode w całości – pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekać. Podgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulę a jak się zeszkli dodać czosnek, smażyć jeszcze koło minuty po czym dodać cukinię. Smażyć całość ok 10 minut mieszając. Przełożyć do miski
- Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki (najlepiej mandoliną), przepłukać wodą.
- W garnku zagotować wodę, posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minuty. Ziemniaki odsączyć na sitku.
- W misce dobrze wymieszać trzepaczką śmietanę, jajka, sól, pieprz, na końcu dodać fetę i skórkę z cytryny. Całość wlać do lekko przestudzonej cukinii i dobrze wymieszać.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, na spód rozłożyć połowę ziemniaków, żeby utworzyły równą warstwę. Na to wyłożyć cukinię i przykryć warstwą ziemniaków.
- Masło roztopić i posmarować nim wierzchnią warstwę ziemniaków.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 40 minut aż wierzch się ładnie zapiecze.
- Podawać z pomidorową sałatką (pomidory, natka pietruszki, trochę czosnku, oliwa i ocet balsamiczny - mocno schłodzona)
Dodaj komentarz