Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Lekka zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Lekka zapiekanka z cukinii i ziemniaków

30 lipca 2014 by cookingforemily Leave a Comment

zapiekanka-z-cukinii-i-ziemniaków

 

Lato w pełni, nadmiar cukinii w kuchni. Nigdy nie robiłam z niej chłodnika, ktoś próbował? Byłby w sam raz na taką pogodę. Nic to, trzeba sobie radzić inaczej – proponuję na obiad lekką zapiekankę z cukinii, z dodatkiem ziemniaków i fety z orzeźwiającą, cytrynową nutką.  W towarzystwie mocno schłodzonej sałatki z pomidorów da radę i w upał.


Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
 
Drukuj
Prep time
35 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Lekka, letnia zapiekanka z cukinii z łodymi ziemniakami i fetą. Podana z sałatką z pomidorów.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 2 cukinie
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 100 ml śmietany
  • 4 jajka
  • 150 g fety
  • sól, pieprz
  • skórka z połowy cytryny
  • łyżka masła
Instructions
  1. Cukinie umyć, jeżeli są starsze obrać i wydrążyć środki nasienne a jeżeli młode w całości – pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekać. Podgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulę a jak się zeszkli dodać czosnek, smażyć jeszcze koło minuty po czym dodać cukinię. Smażyć całość ok 10 minut mieszając. Przełożyć do miski
  3. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki (najlepiej mandoliną), przepłukać wodą.
  4. W garnku zagotować wodę, posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minuty. Ziemniaki odsączyć na sitku.
  5. W misce dobrze wymieszać trzepaczką śmietanę, jajka, sól, pieprz, na końcu dodać fetę i skórkę z cytryny. Całość wlać do lekko przestudzonej cukinii i dobrze wymieszać.
  6. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, na spód rozłożyć połowę ziemniaków, żeby utworzyły równą warstwę. Na to wyłożyć cukinię i przykryć warstwą ziemniaków.
  7. Masło roztopić i posmarować nim wierzchnią warstwę ziemniaków.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 40 minut aż wierzch się ładnie zapiecze.
  9. Podawać z pomidorową sałatką (pomidory, natka pietruszki, trochę czosnku, oliwa i ocet balsamiczny - mocno schłodzona)
3.2.1311

 

Related Posts

  • Dwukolorowa zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure.…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, cukinia, danie dla dzieci, wegetariańskie, zapiekanka, ziemniaki

« Zupa z cukinii z fetą i grzankami
Zapiekany omlet z malinami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress