Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Pierożki z kaszą jaglaną, twarogiem i czarnuszką

Pierożki z kaszą jaglaną, twarogiem i czarnuszką

22 lipca 2014 by cookingforemily 5 komentarzy

pierozki-z-kasza- jaglana-3 To popisowa przegryzka mojej mamy: pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem. Zwykle piekła je z sezamem, mój wkład w te pyszne maleństwa to dodatek czarnuszki- i takie bardziej mi smakują-  ale jak ktoś czarnuszki nie posiada/nie lubi może zastąpić ją właśnie sezamem. Zdrowa i pyszna przekąska – łatwe do spakowania więc idealne do szkoły, do pracy czy na piknik. Często jemy je z sosem jogurtowym. Dobrze się mrożą – co było testowane wielokrotnie bo mama robi je w ilościach hurtowych. Dobrze potem w chwili słabości móc wyciągnąć torebkę pierożków z zamrażarki, by po chwili w piekarniku cieszyć się ich smakiem. Idealne dla małych rączek na mały głód między posiłkami.

pierożki-z-kaszy-jaglanej

Pierożki z kaszą jaglaną i czarnuszką
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Małe pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem, w kruchym cieście z dodatkiem czarnuszki. Idealne na przekąskę czy do spakowania do szkoły.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • jajko
  • 20 g drożdży
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • Farsz:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 1 małe cebule
  • pół pęczka koperku i szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • żółtko
  • czarnuszka/sezam do posypania
Instructions
  1. Kaszę wysypać do garnka, prażyć kilka minut mieszając, zalać 2 szklankami gorącej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Bez mieszania. Zestawić z ognia i rozpulchnić widelcem, zostawić do ostygnięcia.
  2. W czasie jak kasza będzie się gotować przygotować ciasto: zimne masło posiekać z mąką. Dodać pokruszone drożdże, jajko i śmietanę. Dobrze wyrobić, żeby wszystkie składniki się połączyły a ciasto będzie jednolite. Odłożyć ciasto na minimum pół godziny do lodówki.
  3. Dokończyć farsz. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Dodać ją do kaszy i wymieszać wszystko razem z twarogiem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić farsz do całkowitego ostygnięcia.
  4. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. Na każde kółko położyć łyżkę farszu i ulepić pieroga.
  5. Gotowe pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać czarnuszką lub sezamem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się ładnie zarumienią (ok. 30 minut)
3.2.1311

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kluseczki szpinakowe z kaszą manną

    Szukacie pomysłu na przemycenie szpinaku do obiadu dziecka? Proszę bardzo! Oto delikatne kluseczki szpinakowe z…

Filed Under: Do szkoły, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: danie dla dzieci, do szkoły, kasza jaglana, przekąska, wypieki na słono

« Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu
Zupa z cukinii z fetą i grzankami »

Comments

  1. iza says

    22 lipca 2014 at 19:16

    ale pysznie wyglądają

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 lipca 2014 at 07:45

      dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. kocie-smaki says

    23 lipca 2014 at 07:24

    oo, takiego połączenia smakowego jeszcze nie spotkałam, aż mnie ciekawość zżera jak one smakują 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 lipca 2014 at 07:46

      Jest tylko jeden sposób by zaspokoić tę ciekawość:))

      Odpowiedz
  3. marta says

    23 lipca 2014 at 08:46

    pierożki wyglądajają uroczo…wspaniale

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress