Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Wegetariańskie / Gazpacho z dodatkiem arbuza i pieczonej papryki

Gazpacho z dodatkiem arbuza i pieczonej papryki

4 sierpnia 2014 by cookingforemily 4 komentarze

gazpacho Ten przepis na gazpacho czy bardziej swojsko to ujmując:  chłodnik z pomidorów, od lat ratuje mi życie podczas upałów. Oprócz oczywistych pomidorów dodaję do niego ogórka i pieczoną paprykę. Do tej pory dodawałam też melona ale tym razem spróbowałam zastąpić go arbuzem i pasował on tak samo dobrze.  Emilka na wakacjach u babci, nie wiem czy by jej smakowało gazpacho, jakoś tak czuję, że zimne zupy nie są specjalnie tym co dzieci lubią najbardziej ale mam nadzieję, że lato nas nie opuści za szybko i będę miała okazję przekonać się jeszcze w tym roku czy tak rzeczywiście jest.

Zaręczam, że pokochacie ten przepis: pomidory, arbuz, papryka, ogórek, czosnek, bazylia, ocet balsamiczny składają się na cudowny wielowymiarowy smak. Warto zrobić gazpacho właśnie teraz – nie tylko ze względu na zabójcze upały ale też na dostęp do dojrzałych, słodkich pomidorów. Nie wiem czy Was wystarczająco zachęciłam ale uwierzcie, że całą drogę dziś z pracy do domu myślałam o tym, że po powrocie czeka na mnie w lodówce mocno schłodzona miseczka tej cudowności.


Gazpacho z dodatkiem arbuza i pieczonej papryki
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
Total time
30 min
 
Gazpacho z dodatkiem arbuza lub melona, pieczonej papryki i ogórka.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 1 kg g pomidorów
  • dwie papryki
  • ok 350 g wypestkowanego miąższu z arbuza lub ½ melona
  • 1 ogórek
  • 1 kajzerka
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 100ml oliwy
  • sól i pieprz (ok 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu)
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (np. tabasco) opcjonalnie
  • orzeszki piniowe do podania
  • oliwa do polanie
Instructions
  1. Paprykę umyć, pozbawić nasion (odkroić czubek papryki i wydłubać środki razem z białymi błonkami). Ułożyć na blasze na folii alumieniowej i piec przez ok 15 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grillowania. Co jakiś czas przewracać tak, żeby skórka z każdej strony papryki zczerniała i popękała. Po upieczeniu włożyć do torebki foliowej.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pozbawić gniazd nasiennych. Kawałki pomidorów odłożyć a skórki i wnętrza pomidorów przełożyć do garnka, zalać ¾ szklanki wody i gotować przez 15 minut. Następnie przecedzić przez sitko dokładnie odciskając cały miąższ. Pozostałe na sitku skórki i pestki wyrzucić a odcedzony sok z pomidorów z przetartym miąższem wlać do dużego garnka. Dodać wcześniej odłożone kawałki pomidorów.
  3. Bagietkę porwać na kawałki wrzucić do sosu.
  4. Arbuza wypestkować i pokroić na kawałki.
  5. Ogórek obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki.
  6. Paprykę obrać ze skórki.
  7. Wszystkie warzywa razem z bazylią przełożyć do garnka z sosem.
  8. Dodać pokrojony ząbek czosnku, cukier, ocet balsamiczny i oliwę. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką zupę. Doprawić solą i pieprzem i jak kto lubi – ostrym sosem.
  9. Schłodzić conajmniej 2 godziny w lodówce a najlepiej podawać dnia następnego.
  10. Przed podaniem polać oliwą i posypać uprażonymi orzeszkami
3.2.1311

 

 

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą

    Zbyt  nagle  przyszły  te chłody i deszcze. Od początku  tygodnia jestem w szoku. Nie wiem…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Wegetariańskie, Zupy Tagged With: arbuz, chłodnik, gazpacho, papryka, pomidory, wegańskie

« Zapiekany omlet z malinami
Razowe tarteletki z cukinią i łososiem »

Comments

  1. Amber says

    4 sierpnia 2014 at 20:28

    Cudne!
    I musi być przesmaczne.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. gin says

    4 sierpnia 2014 at 21:46

    Zaintrygował mnie dodatek arbuza 🙂
    Nie przepadam za chłodnikami, ale na taki to bym się skusiła 🙂

    Odpowiedz
  3. kocie-smaki says

    6 sierpnia 2014 at 08:16

    ostatnio pierwszy raz jadłam w restauracji tak pyszne gazpacho, że się zakochałam. teraz poszukuję przepisu, żeby je odtworzyć. dzięki za inspirację 🙂

    Odpowiedz
  4. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    3 października 2014 at 12:59

    Uwielbiam gazpacho, Ty ślicznie je sfotografowałaś. Widzę, że często inspirujesz się kuchnią śródziemnomorską, dlatego Twoje przepisy tak mi się podobają 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress