Naprawdę miałam już przestać z tą cukinią ale co robić jak te kluski z cukinią i białym serem okazały się być takie dobre, aż szkoda się nie podzielić takim przepisem. Delikatne, z bazyliowo-cytrynową nutką, świetnie pasujące do pomidorowego sosu. Sos zrobiłam tak jak w przepisie na lazanię z cukinii ale można użyć innego (np. gotowego) sosu pomidorowego albo podać z roztopionym masłem. Danie świetnie nadaje się dla dzieci – wiadomo kluski i sos pomidorowy to danie raczej bez pudła- ale ma też dodatkowe wymiary smakowe (bazylia, cytryna) i na pewno posmakuje też dorosłym. Z lepieniem kluseczek jest trochę zabawy ale można w to zaangażować dzieci, będzie szybciej☺
- KLUSKI
- 1 duża cukinia starta (ok. 450 g po starciu, przed odsączeniem)
- ½ łyżeczki soli
- duża garść posiekanej bazylii
- starta skórka z połowy cytryny
- 220 g serka białego typu włoskiego (np. capri) albo ricotty
- 1 żółtko jajka
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki mąki
- SOS POMIDOROWY
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- garść bazylii
- sól,pieprz
- SOS:
- Pomidory przekroić na połowę, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Czosnek obrać z łupinek i przekroić każdy ząbek na połowę, dodać do pomidorów. Wszystko skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 30 minut, w międzyczasie można pomidory przewrócić.
- Lekko przestudzone pomidory przełożyć do głębokiego naczynia. Sos który pozostał w naczyniu po pieczeniu pomidorów można odsączyć i jest bardzo smaczny do wypicie. Do pomidorów dodać świeżą bazylię i zmiksować blenderem ( albo w kielichu do blendowania).
- Sos doprawić solą i pieprzem.
- Sos najlepiej przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek i niezmielonych kawałków skórek.
- KLUSKI:
- Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i przełożyć na durszlak. Dobrze odcisnąć z wody a następnie przełożyć do czystej ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski.
- Bazylię drobno posiekać.
- Ser rozdrobnić widelcem, dodać do cukinii razem z bazylią, skórką z cytryny, jajkiem i pieprzem, wymieszać.
- Dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, żeby z niej formować kluseczki dodać jeszcze trochę mąki ale nie za dużo bo kluski będą twarde.
- Na stole rozsypać mąkę, nabierać ręką ciasto (ilość odpowiadająca 1 łyżce) i formować z niej okrągły kształt, turlając na stole a następnie w ręce. Kluseczki odkładać na wysypaną mąką deskę albo tacę, lekko spłaszczając.
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Gotować kluseczki partiami, wrzucać do wody tylko tyle by nie nachodziły na siebie. Poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować jeszcze ok 5 minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
- Podawać z sosem pomidorowym.
Asa_6niebo says
Zdecydowanie moje ulubione klimaty. Przepis zapisuję sobie, zrobię niedługo:)
Kraina Miodem Płynąca says
Rewelacyjne połączenie! Pulpeciki warte spróbowania 🙂
Marcelina says
Pyszne kluseczki! Cukinię lubię, ale w takiej postaci była mi jak dotąd nieznana 🙂
Chromatyna says
Super pomysł! Zrobiłam je dzisiaj i wyszły mi pyszne 🙂 Użyłam serka Capri od Sierpca i spisał się rewelacyjnie jest nie zastąpiony w smaku!
cookingforemily says
cieszę się, że smakowało:)
wiola says
Czy do klusek dodaje sie samo żółtko czy całe jajko, bo w skadnikach napisane jest żółtko, a w opisie jajko.
cookingforemily says
Chodzi o żółtko. Natomiast jakbyś dodałą całe jajko to też by nie było dramatu. Z samym żółtkiem jest bardziej delikatne
Edyta says
Czy zwykły twaróg też się nada?
cookingforemily says
Myślę, ze tak. Tylko będziesz go musiała dokładniej rozdrobnić żeby nie miał grudek
Edyta says
Zrobiłam… Nie zawiodłam się… Rewelacyjne, delikatne, rozpływające się w ustach ?
Edyta says
Zrobiłam… Nie zawiodłam się… Rewelacyjne, delikatne, rozpływające się w ustach ?
Synek też je polubił.