Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Kluski z cukinią i białym serem

Kluski z cukinią i białym serem

25 sierpnia 2014 by cookingforemily 11 komentarzy

kluski-z-cukinia-i-bialym-serem
Naprawdę miałam już przestać z tą cukinią ale co robić jak te kluski z cukinią i białym serem okazały się być takie dobre, aż szkoda się nie podzielić takim przepisem. Delikatne, z bazyliowo-cytrynową nutką, świetnie pasujące do pomidorowego sosu. Sos zrobiłam tak jak w przepisie na lazanię z cukinii ale można użyć innego (np. gotowego) sosu pomidorowego albo podać z roztopionym masłem. Danie świetnie nadaje się dla dzieci – wiadomo kluski i sos pomidorowy to danie raczej bez pudła- ale ma też dodatkowe wymiary smakowe (bazylia, cytryna) i na pewno posmakuje też dorosłym. Z lepieniem kluseczek jest trochę zabawy ale można w to zaangażować dzieci, będzie szybciej☺


5.0 from 2 reviews
Kluski z cukinią i białym serem
 
Drukuj
Prep time
60 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Kluseczki z cukinią i białym serem w pomidorowym sosie
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
  • KLUSKI
  • 1 duża cukinia starta (ok. 450 g po starciu, przed odsączeniem)
  • ½ łyżeczki soli
  • duża garść posiekanej bazylii
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 220 g serka białego typu włoskiego (np. capri) albo ricotty
  • 1 żółtko jajka
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki mąki
  • SOS POMIDOROWY
  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść bazylii
  • sól,pieprz
Instructions
  1. SOS:
  2. Pomidory przekroić na połowę, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Czosnek obrać z łupinek i przekroić każdy ząbek na połowę, dodać do pomidorów. Wszystko skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 30 minut, w międzyczasie można pomidory przewrócić.
  3. Lekko przestudzone pomidory przełożyć do głębokiego naczynia. Sos który pozostał w naczyniu po pieczeniu pomidorów można odsączyć i jest bardzo smaczny do wypicie. Do pomidorów dodać świeżą bazylię i zmiksować blenderem ( albo w kielichu do blendowania).
  4. Sos doprawić solą i pieprzem.
  5. Sos najlepiej przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek i niezmielonych kawałków skórek.
  6. KLUSKI:
  7. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i przełożyć na durszlak. Dobrze odcisnąć z wody a następnie przełożyć do czystej ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski.
  8. Bazylię drobno posiekać.
  9. Ser rozdrobnić widelcem, dodać do cukinii razem z bazylią, skórką z cytryny, jajkiem i pieprzem, wymieszać.
  10. Dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, żeby z niej formować kluseczki dodać jeszcze trochę mąki ale nie za dużo bo kluski będą twarde.
  11. Na stole rozsypać mąkę, nabierać ręką ciasto (ilość odpowiadająca 1 łyżce) i formować z niej okrągły kształt, turlając na stole a następnie w ręce. Kluseczki odkładać na wysypaną mąką deskę albo tacę, lekko spłaszczając.
  12. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Gotować kluseczki partiami, wrzucać do wody tylko tyle by nie nachodziły na siebie. Poczekać aż wypłyną na powierzchnię i gotować jeszcze ok 5 minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
  13. Podawać z sosem pomidorowym.
3.2.1311

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

  • Ryż z cukinią i serem

    Jest coś kojącego i domowego w daniach typu "paciaja". Ładnego zdjęcia temu nie zrobisz, ale…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: cukinia, danie dla dzieci, kluski, pomidory, sos pomidorowy

« Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i orzechów
Frittata z dyni i szpinaku z fetą »

Comments

  1. Asa_6niebo says

    25 sierpnia 2014 at 22:03

    Zdecydowanie moje ulubione klimaty. Przepis zapisuję sobie, zrobię niedługo:)

    Odpowiedz
  2. Kraina Miodem Płynąca says

    29 sierpnia 2014 at 00:07

    Rewelacyjne połączenie! Pulpeciki warte spróbowania 🙂

    Odpowiedz
  3. Marcelina says

    29 sierpnia 2014 at 10:26

    Pyszne kluseczki! Cukinię lubię, ale w takiej postaci była mi jak dotąd nieznana 🙂

    Odpowiedz
  4. Chromatyna says

    30 października 2014 at 19:13

    Super pomysł! Zrobiłam je dzisiaj i wyszły mi pyszne 🙂 Użyłam serka Capri od Sierpca i spisał się rewelacyjnie jest nie zastąpiony w smaku!

    Odpowiedz
  5. cookingforemily says

    30 października 2014 at 21:19

    cieszę się, że smakowało:)

    Odpowiedz
  6. wiola says

    15 lipca 2016 at 13:05

    Czy do klusek dodaje sie samo żółtko czy całe jajko, bo w skadnikach napisane jest żółtko, a w opisie jajko.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 lipca 2016 at 13:57

      Chodzi o żółtko. Natomiast jakbyś dodałą całe jajko to też by nie było dramatu. Z samym żółtkiem jest bardziej delikatne

      Odpowiedz
  7. Edyta says

    25 sierpnia 2017 at 07:29

    Czy zwykły twaróg też się nada?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 sierpnia 2017 at 08:06

      Myślę, ze tak. Tylko będziesz go musiała dokładniej rozdrobnić żeby nie miał grudek

      Odpowiedz
      • Edyta says

        26 sierpnia 2017 at 15:55

        Zrobiłam… Nie zawiodłam się… Rewelacyjne, delikatne, rozpływające się w ustach ?

        Odpowiedz
      • Edyta says

        26 sierpnia 2017 at 15:55

        Zrobiłam… Nie zawiodłam się… Rewelacyjne, delikatne, rozpływające się w ustach ?
        Synek też je polubił.

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress