Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem

Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem

6 sierpnia 2014 by cookingforemily 8 komentarzy

lazania-z-cukinii Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość cukinii bo mam dla Was prawdziwy HIT – lazania z cukinią a właściwie: lazania z cukinii bo płaty makaronowe zostały tu zastąpione plastrami cukinii. Na ten pomysł nie wpadłam sama, ale podejrzałam w internecie. I to jest naprawdę świetny pomysł, żeby ciasto makaronowe zastąpić cukinią – całość jest zdrowsza i mniej kaloryczna i przede wszystkim bardzo smaczna.

Zrobiłam standardowy sos mięsno-pomidorowy jaki robię do klasycznej lazanii. Do jego przygotowania można oczywiście użyć gotowego sosu pomidorowego ale teraz jest najlepszy czas, żeby przygotować taki sos własnoręcznie  z mocno dosłonecznionych, słodziutkich pomidorów. A sposób na sos jaki Wam pokaże jest naprawdę bardzo mało pracochłonny – wystarczy przekroić pomidory na pół, polać oliwą, zapiec z czosnkiem w piekarniku i zmiksować z bazylią. Nakład pracy minimalny. Z podanych w przepisie proporcji może Wam zostać trochę sosu ale można go wykorzystać do pizzy albo makaronu.

Jeżeli mielibyście wybrać tylko jeden z dotychczas przeze mnie tu prezentowanych przepisów na cukinię, to polecam Wam właśnie ten!


Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem
 
Drukuj
Prep time
50 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 30 min
 
Dietetyczna wersja lazanii w której płaty makaronowe zostały zastąpione plastrami cukinii. Do tego mięsno-pomidorowy sos.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • SOS POMIDOROWY:
  • 1.5 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • garść bazylii
  • sól, pieprz
  • NADZIENIE:
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • oliwa do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • 200 g startego żółtego sera
  • 2-3 młode cukinie- najlepiej wybrać takie o długości prostokątnego naczynia do zapiekania jakim dysponujecie. Plastrów musi być tyle, żeby ułożyć z nich 4 warstwy.
Instructions
  1. Zrobić SOS: Pomidory przekroić na połowę, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Czosnek obrać z łupinek i przekroić każdy ząbek na połowę, dodać do pomidorów. Wszystko skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 30 minut, w międzyczasie można pomidory przewrócić.Lekko przestudzone pomidory przełożyć do głębokiego naczynia. Sos który pozostał w naczyniu po pieczeniu pomidorów można odsączyć i jest bardzo smaczny do wypicia. Do pomidorów dodać świeżą bazylię i zmiksować blenderem (albo w kielichu do blendowania).
  2. Sos doprawić solą i pieprzem. Dobrze jest przecedzić na sitku, żeby oddzielić niedokładnie zmielone skórki i pestki.
  3. Cebulę i czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, podsmażyć cebulę, jak się lekko zeszkli dodać czosnek i smażyć ok minuty, dodać mięso. Smażyć wszystko razem ok 15 minut, mieszając często i rozbijając mięso, żeby się nie zbiło w kawałki.
  4. Dodać ok ½ łyżeczki soli, popieprzyć, dodać obie papryki, oregano i połowę sosu pomidorowego. Wszystko dobrze wymieszać, w razie konieczności doprawić i gotować jeszcze ok 5 minut. Zestawić z ognia.
  5. Zetrzeć ser
  6. Cukinię pokroić w plasterki wzdłuż. Plasterki nie mogą być zbyt cienkie więc lepiej to robić nożem niż mandoliną czy obieraczką do warzyć. Na dnie prostokątnego naczynia do zapiekania wylać kilka łyżek sosu, ułożyć warstwę plastrów cukinii, na to ⅓ mięsa i ¼ sera, wszystko dokładnie uklepując łyżeczką. Potem ułożyć 2 warstwę cukinii, na to mięso i ser. Następnie 3 warstwę cukinii, mięso i ser. Całość podlać kilkoma łyżkami sosu, dobrze ubić.
  7. Na wierzch położyć plastry cukinii. Posmarować je oliwą i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia posypać lazanię startym żółtym serem i zmienić opcję zapiekania na grill.
3.2.2802

 

 

 

 

 

Related Posts

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

Filed Under: Na obiad Tagged With: cukinia, danie dla dzieci, lazania, mięso, pomidory, sos pomidorowy

« Razowe tarteletki z cukinią i łososiem
Kurczak w marynacie cytrusowo-imbirowej i smażony ryż z porem i jajkiem »

Comments

  1. Karina says

    6 sierpnia 2014 at 11:18

    boskie, wypróbuję w weekend:)

    Odpowiedz
  2. Ruda says

    6 sierpnia 2014 at 12:35

    Ciekawy pomysł, u mnie też królują dyniowate. Chwilami zaczyna mi brakować pomysłów na kolejne danie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 sierpnia 2014 at 12:40

      wiem o czym mówisz:) ale mam jeszcze do sprawdzenia kilka opcji na cukinię, więc to pewnie jeszcze nie ostatnie moje słowo w tym temacie:)

      Odpowiedz
  3. Malwinka says

    6 sierpnia 2014 at 12:37

    Trochę lżejsza lazania, fajna, podoba mi się! 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 sierpnia 2014 at 12:43

      Żeby całkowicie odchudzić to danie to trzeba by było ograniczyć ser żółty i mięso wieprzowe zastąpić np. drobiowym. Ale na diecie póki co nie jesteśmy więc to „odchudzenie” wystarczy:)

      Odpowiedz
  4. Karina says

    6 sierpnia 2014 at 13:31

    ja czekam na makaron z cukinii

    Odpowiedz
  5. BeautyDiet says

    7 sierpnia 2014 at 17:29

    Super pomysł na cukinię! Mam jej nadmiar w ogródku i nie wiem co z nią robić a tu takie cudo!!

    Odpowiedz
  6. Kraina Miodem Płynąca says

    29 sierpnia 2014 at 00:18

    Dzisiaj cukinię kupiłam z myślą o leczo, ale taką niesamowitą chęć narobiłaś mi swoją lazanią… No nic, leczo będzie innym razem! :))) A tak przy okazji- dużo ciekawych przepisów widzę u Ciebie! Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress