To kolejny przepis mojej siostry – tarteletki z z cukinią i łososiem podane z jogurtowo-cytrynowym sosem. Ciasto jest razowe (z pszennej i żytniej mąki razowej) więc znacznie zdrowsze niż -niestety bardzo przeze mnie lubiane-kruche ciasto z białej mąki. W farszu połączyła ona cukinię i łososia z klasycznym wypełnieniem do tart ze śmietany i jajek. O przepraszam- żeby było mniej kalorycznie zastąpiła część śmietany jogurtem. Tak, tak tu się dba o kalorie, ale zapewniam Was, że smak jest zawsze sprawą nadrzędną:) Ona należy do tych, którym się chce bawić w kuchni ale jeżeli chcecie uniknąć wyklejania małych foremek, a potem ich wykładania folią, farszem, posypywania serem… etc – to oczywiście możecie zrobić jedną dużą tartę ( średnica 28 cm będzie najlepsza). No chyba, że chcecie zrobić przyjęcie ( albo garden party lub piknik:) to wtedy takie małe tarteletki, pasujące do rączki będą idealne. Wszystko to, muszę przyznać dobrze grało: ciasto o czosnkowym posmaku, cukinia z łososiem no i pyszny sos na wierzchu.
- CIASTO
- 250 g mąki pół na pół: pszenna razowa i żytnia razowa
- 150 g zimnego masła
- jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- łyżeczka suszonego czosnku
- po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
- NADZIENIE
- 1 większa cukinia
- 1 cebula
- 2 jajka
- ½ szklanki śmietany
- ½ szklanki jogurtu
- sól, pieprz
- ½ szklanka startego żółtego sera
- 100 g łososia
- SOS:
- 150 ml gęstego kremowego jogurtu
- sól, pieprz
- pół ząbka czosnku
- starta skóra z połowy cytryny
- szczypiorek do posypania
- Przygotować ciasto: z mąki wymieszanej z solą, pieprzem i czosnkiem oraz z masła wyrobić w rękach kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć na ½ godziny do lodówki. Cukinie pokroić na pół-krążki. Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie na patelni aż się zeszkli. Dodać cukinię i podsmażyć razem ok 10 minut.
- Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać jajko, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.
- Dużą okrągłą formę na tartę albo 10 małych foremek na tarteletki wysmarować masłem i wylepić ciastem ( ciasto uprzednio rozwałkować ale nie jest ono takie zwarte jak z pszenną mąką więc prawdopodobnie trochę się będzie rwało i trzeba będzie je lepić). Ciasto lekko ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią spożywczą i zapiec pod obciążeniem ( np. fasola) przez 15 minut tarteletki, 20 minut duża tarta, w temperaturze 190 stopni.
- Na podpieczony spód układać farsz z cukinii, na to kawałek łososia, zalać kilkoma łyżkami zalewy jogurtowo-śmietanowej i posypać serem żółtym.
- Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
- W tym czasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) odstawić do lodówki.
- Tarteletki można podawać na ciepło ale też na zimno z łyżką sosu na wierzchu, posypane szczypiorkiem.
Lena says
Wyglądają pysznie 🙂
kocie-smaki says
zdrowiej, ale nadaj prze-apetycznie 🙂 zapisuję, żeby nie zapomnieć zrobić 😉