Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Razowe tarteletki z cukinią i łososiem

Razowe tarteletki z cukinią i łososiem

5 sierpnia 2014 by cookingforemily 2 komentarze

razowe-tarteletki-z-cukinia-i-lososiem

To kolejny przepis mojej siostry – tarteletki z z cukinią i łososiem podane z jogurtowo-cytrynowym sosem. Ciasto jest razowe (z pszennej i żytniej mąki razowej) więc znacznie zdrowsze niż -niestety bardzo przeze mnie lubiane-kruche ciasto z białej mąki. W farszu połączyła ona cukinię i łososia z klasycznym wypełnieniem do tart ze śmietany i jajek. O przepraszam- żeby było mniej kalorycznie zastąpiła część śmietany jogurtem. Tak, tak tu się dba o kalorie, ale zapewniam Was, że smak jest zawsze sprawą nadrzędną:) Ona należy do tych, którym się chce bawić w kuchni ale jeżeli chcecie uniknąć wyklejania małych foremek, a potem ich wykładania folią, farszem, posypywania serem… etc – to oczywiście możecie zrobić jedną dużą tartę ( średnica 28 cm będzie najlepsza). No chyba, że chcecie zrobić przyjęcie ( albo garden party lub piknik:) to wtedy takie małe tarteletki, pasujące do rączki będą idealne. Wszystko to, muszę przyznać dobrze grało: ciasto o czosnkowym posmaku, cukinia z łososiem no i pyszny sos na wierzchu.

razowe-tarteletki-z-cukinia-i-łososiem

Emilka pomaga cioci Badu wylepiać ciastem foremki

Razowe tarteletki z cukinią i łososiem
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina
 
Małe tarteletki z cukinią i łososiem podane z jogurtowym sosem. Z podanych składników można upiec jedną dużą tartę.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • CIASTO
  • 250 g mąki pół na pół: pszenna razowa i żytnia razowa
  • 150 g zimnego masła
  • jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
  • NADZIENIE
  • 1 większa cukinia
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki jogurtu
  • sól, pieprz
  • ½ szklanka startego żółtego sera
  • 100 g łososia
  • SOS:
  • 150 ml gęstego kremowego jogurtu
  • sól, pieprz
  • pół ząbka czosnku
  • starta skóra z połowy cytryny
  • szczypiorek do posypania
Instructions
  1. Przygotować ciasto: z mąki wymieszanej z solą, pieprzem i czosnkiem oraz z masła wyrobić w rękach kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć na ½ godziny do lodówki. Cukinie pokroić na pół-krążki. Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie na patelni aż się zeszkli. Dodać cukinię i podsmażyć razem ok 10 minut.
  2. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać jajko, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.
  3. Dużą okrągłą formę na tartę albo 10 małych foremek na tarteletki wysmarować masłem i wylepić ciastem ( ciasto uprzednio rozwałkować ale nie jest ono takie zwarte jak z pszenną mąką więc prawdopodobnie trochę się będzie rwało i trzeba będzie je lepić). Ciasto lekko ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią spożywczą i zapiec pod obciążeniem ( np. fasola) przez 15 minut tarteletki, 20 minut duża tarta, w temperaturze 190 stopni.
  4. Na podpieczony spód układać farsz z cukinii, na to kawałek łososia, zalać kilkoma łyżkami zalewy jogurtowo-śmietanowej i posypać serem żółtym.
  5. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. W tym czasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) odstawić do lodówki.
  7. Tarteletki można podawać na ciepło ale też na zimno z łyżką sosu na wierzchu, posypane szczypiorkiem.
3.2.1311

 

Related Posts

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Tarta z botwinką

    Botwinka, rabarbar i szparagi to coś co najbardziej lubię w majowym jadłospisie. Te smaki to…

  • Wytrawny sernik z cukinią

    Czuję, że w tym roku cukinia, mimo sezonu, nie jest odpowiednio eksponowana na blogu. W…

Filed Under: Do szkoły, Na obiad, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: cukinia, do szkoły, łosoś, tarta na słono

« Gazpacho z dodatkiem arbuza i pieczonej papryki
Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem »

Comments

  1. Lena says

    5 sierpnia 2014 at 20:26

    Wyglądają pysznie 🙂

    Odpowiedz
  2. kocie-smaki says

    6 sierpnia 2014 at 08:13

    zdrowiej, ale nadaj prze-apetycznie 🙂 zapisuję, żeby nie zapomnieć zrobić 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress