Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Frittata z dyni i szpinaku z fetą

Frittata z dyni i szpinaku z fetą

1 września 2014 by cookingforemily 3 komentarze

fritatta z dynia-1

Dynia jest chyba najbardziej przeze mnie wyczekiwanym jesiennym warzywem. Od wielu lat moja mama sadzi je w ogródku i na jesieni długo cieszymy się ich smakiem. Co więcej – cieszymy się również zimą, bo dynie dobrze się przechowują i w chłodnym miejscu  potrafią przeleżeć bez problemu do późnej zimy. I chociaż zwykle zbieramy ich dużo, to dynię można wykorzystać na tak wiele sposobów, że  jej ciągłe jedzenie nie  nudzi się. Sama dość łagodna w smaku, świetnie przejmuje inne smaki i przyprawy, ładnie paruje się z mięsami, kaszami, serami i innymi warzywami i sprawdza się w bardzo różnorodnych daniach. Mam nadzieję, podzielić się tu z Wami różnymi moimi ulubionymi przepisami – bo tak jak z cukinią – mam ich wiele wypróbowanych, kilka ulubionych a wiele jeszcze do przetestowania.

Tym daniem otwieram sezon na dynię na blogu: oto frittata z dyni i szpinaku z fetą, którą można równie dobrze upiec w formie zapiekanki w piekarniku. Łagodna i lekko słodkawa dynia, świetnie pasuje do słonej fety, do tego szpinak, podsmażona cebulka i dużo jajek jak w klasycznej hiszpańskiej frittacie. Całość bardzo delikatna w smaku  i lekka – do tego sałata w winegrecie albo sałatka z pomidorów.

Frittata świetnie się kroi w kawałki i sprawdzi się jako przekąska do pracy/szkoły.

frittata-z-dynia

 

Frittata z dyni i szpinaku z fetą
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Serves: 4
Ingredients
  • 1 kg dyni (obranej i wypestkowanej)
  • 2 cebule
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 200 g fety
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany
  • kilka listków szałwii (ok 10)
  • 10 jajek
  • sol ( ok 1 łyżeczki)
  • pieprz (pół łyżeczki)
  • oliwa
Instructions
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Dynię obrać, wydobyć pestki i miąższ pokroić w kostkę. Ułożyć dynię w naczyniu żaroodpornym, polać 4 łyżkami oliwy i posypać porwaną szałwią.
  3. Wstawić do piekarnika na ok 15-20 min. Dynię co jakiś czas mieszać. Ma być miękka ale nie może się rozpadać, dynie o dużej zawartości wody wyłączyć wcześniej.
  4. W tym czasie jak dynia będzie się piekła przygotować resztę składników.
  5. Umyć szpinak.
  6. Posiekać cebulę.
  7. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i usmażyć cebulę na wolnym ogniu aż będzie miękka i rumiana – ok 15 minut.
  8. W tym czasie dynia powinna się upiec – wystawić ją z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Cebulę przełożyć do dyni.
  9. Na patelnię na której smażyła się cebula dodać łyżkę oliwy i wrzucić szpinak. Mieszać go ok 2-3 minuty aż lekko zmięknie. Przełożyć do dyni.
  10. W dużej misce wymieszać jajka ze śmietaną, solą. Dodać pokruszoną fetę.
  11. Jak warzywa lekko przestygną dodać je do jajek i delikatnie wymieszać.
  12. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wlać mieszankę jajek i warzyw.
  13. Smażyć pod przykryciem ok 25 minut na wolnym ogniu.
  14. Następnie trzeba przypiec wierzch frittaty. Można to zrobić na dwa sposoby.
  15. Rozgrzać piekarnik z funkcją grillowania do ok 220 stopni. Ustawić kratkę na najwyższym poziomie. Wstawić patelnię na ok 5 minut. Jak macie patelnię z metalową rączką to super. Ja nie mam takiej dużej więc nie zamykam drzwi piekarnika, zostawiam lekko uchylone tak by rączka wystawała.
  16. Albo: do patelni przyłożyć duży talerz, obrócić patelnię, wyłożyć frittatę na talerz i następnie zsunąć z powrotem na patelnię, tak by wierzch był na spodzie. Piec ok 5 minut.
  17. Całość można też zapiec w piekarniku w naczyniu do zapiekania.
3.2.1311

 

Related Posts

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, do szkoły, dynia, jajka, szpinak, zapiekanka

« Kluski z cukinią i białym serem
Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie »

Comments

  1. Łukasz says

    1 września 2014 at 21:33

    Uwielbiam frittatę, a Twoja wygląda bardzo smakowicie! 🙂

    Odpowiedz
  2. Karina says

    2 września 2014 at 12:15

    moge potwierdzić, że była pyszna i jest dla mnie kolejną inspiracją:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Idealny lunchbox dla dziecka - Czytamy EtykietyCzytamy Etykiety pisze:
    18 października 2016 o 07:33

    […] Dyniową frittatę […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress