Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym

Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym

21 września 2014 by cookingforemily 9 komentarzy

gnocchi-ze-szpinakiem

Raczej nie ma ryzyka, że dziecko nie polubi tego dania, gnocchi vel kopytka czyli kluseczki z mąki i ziemniaka. Jedzenie na pokrzepienie, modnie zwane comfort food. Podam Wam sposób ich przyrządzania, żeby zawsze wyszły miękkie i rozpływające się w ustach. Sekret to minimalna ilość mąki. A żeby nie musieć jej dodawać za dużo ziemniaki należy albo upiec w piekarniku (w łupinkach) albo ugotować w mundurkach – wtedy nie nasiąkną wodą i nie będą chłonąć tyle mąki. Drugi warunek to mączyste i w żadnym wypadku nie młode ziemniaki (te mają za dużo wody).

Ja najczęściej podaję je w sosie szpinakowym i taką wersję podaję w tym przepisie ale można je polać masłem, można dodać inny ulubiony sos (np. pesto, grzybowy, pomidorowy). Ale i tak najbardziej je lubię odsmażane następnego dnia na masełku.

Emilka zjadła swoją porcję z sosem pomidorowym. Postanowiłam jej oszczędzić sosu szpinakowego z serem pleśniowym. Narazie:)

gnocchi-ze-szpinakiem

Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
15 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Mięciutkie kluseczki z mąki i ziemniaków w sosie śmietanowo-serowym ze szpinakiem.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • GNOCCHI
  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • SOS
  • 250 g szpinaku młodego
  • po łyżce masła i oliwy
  • ząbek czosnku
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską skórką)
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Instructions
  1. Ziemniaki umyć i zalać wodą. Nie obierać. Gotować aż będą miękkie.
  2. Można je też ponakłuwać widelcem i upiec w łupinkach około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  3. Lekko przestudzić. Obrać i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków.
  4. Przełożyć ziemniaki do miski i dodać rozbełtane jajko, sól i pieprz. Wymieszać ręką, dodawać stopniowo mąkę wyrabiając ciasto. Po dodaniu całej mąki ciasto powinno stanowić zwartą kulę, nie wyrabiać dłużej.
  5. Stół albo stolnicę wysypać obficie mąką.
  6. W garnku zagotować wodę i posolić ją.
  7. Oddzielić garść ciasta i ukręcić z niej długi i cienki wałek, nożem odkrajać ok 2 cm paski. Każdy kawałek w rękach uformować w kuleczkę, którą następnie trzeba przygnieść lekko widelcem żeby powstał charakterystyczny wzorek.
  8. Tak postąpić z całym ciastem.
  9. Gnocchi gotować partiami, wkładając do garnka tylko tyle, żeby nie nachodziły na siebie.Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować jeszcze przez ok 2-3 minuty.
  10. Wykładać na talerz/tacę w pojedynczej warstwie.
  11. SOS:
  12. Szpinak umyć i odcisnąć wodę, posiekać.
  13. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku lekko podsmażyć.
  14. Dodać szpinak i chwilę poddusić aż zmięknie.
  15. Na patelnię dodać śmietankę i ser pleśniowy, czekać aż sę podgrzeje a ser się rozpuści.
  16. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
  17. Gnocchi podawać polane sosem.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Risotto z rybą i szpinakiem, dla dziecka

    Ryba... temat ciężki. Wiadomo, że powinniśmy jeść je przynajmniej raz a najlepiej 2-3 razy w…

  • Spaghetti dla dziecka z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym

      Zaczynamy od jak do tej pory ulubionego dania Milki – spaghetti w sosie pomidorowym…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, gnocchi, kluski, obiad dla rocznego dziecka, szpinak, ziemniaki

« Zapiekane muszle z dynią i serami
Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki »

Comments

  1. Marcelina says

    22 września 2014 at 23:16

    Brat mnie raz poczęstował tymi kluseczkami, aż o dokładkę poprosiłam takie pyszne były 🙂

    Odpowiedz
  2. Natalia says

    22 kwietnia 2015 at 13:51

    Mam pytanko. Na pewno dodałaś tylko pół szkl. mąki na kg ziemniaków. U mnie gnocchi popłynęły…:(. Resztę znów zgniotłam w kulę, dodałam mąki i zrobiłam kopytka bo nie dało sie już uratowac a nie miałam siły i czasu znów kręcić tych kuleczek.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 kwietnia 2015 at 15:04

      No właśnie wszystko na tym polega, żeby było jak najmniej mąki – wtedy będą delikatne i rozpływające się w ustach. Tylko trzeba wybrać takie mączyste ziemniaki, które mają mało wody (najlepiej typ C) i je upiec w piekarniku, ostatecznie ugotować w łupinkach i obrać po lekkim ostudzeniu. Jak ziemniaki są wodniste to pół szklanki może nie wystarczyć. Wtedy trzeba dosypywać po trochu więcej mąki, do takiego etapu jak już czujesz, że da się z tego ulepić kluseczki.

      Odpowiedz
  3. Natalia says

    10 kwietnia 2016 at 11:10

    Czy szpinak wczesniej ma byc ugotowany ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 kwietnia 2016 at 14:59

      Dzieki że mi zwróciłaś uwagę, że nie napisałam co zrobić z sosem! już poprawiłam. Szpinak się udusi na patelni, nie trzeba go oddzielnie gotować.

      Odpowiedz
  4. wiola says

    18 kwietnia 2016 at 19:12

    Witam!
    Czy takie kluseczki można zamrozić?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 kwietnia 2016 at 21:13

      Powinny sie dobrze mrozic tylko trzeba je w miare luzno rozłożyć zeby sie nie skleily w bryłę

      Odpowiedz
  5. Natka says

    21 czerwca 2016 at 08:41

    Witam. Mam pytanie odnośnie mąki. Czy można użyć amarantusowej?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 czerwca 2016 at 10:14

      Nie probowalam robic a amarantusowej wiec niestety nie pomogę Ci

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress