Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

24 września 2014 by cookingforemily 5 komentarzy

odwrocone-ciasto-z-gruszkami

Bardzo lubię odwrócone ciasta – przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy kilka szkiełek w tubie tworzyło nieskończoną ilość kombinacji. Układasz na dnie owoce, które potem zmieniają kształt i kolor a pomiędzy nimi wlewa się ciasto- efekt estetyczny nie do przewidzenia. To odwrócone ciasto z gruszkami oprócz zalet estetycznych ma przede wszystkim zalety smakowe. To połączenie trzech smaków: gruszek, czekolady i prażonych orzechów laskowych. Trochę jak nutella z gruszkami. Tak jak w przepisie na bananowe ciasto migdałowe cała mąka została tu zastąpiona orzechami – tym razem laskowymi. Zapach, który roznosi się przy pieczeniu tego ciasta to dodatkowy walor.


Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Ingredients
  • 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao. min. 70%
  • 110g masła pokrojonego w kawałki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 200g orzechów laskowych
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 gruszki
  • łyżka drobnego trzcinowego cukru
  • kawałek masła do wysmarowania formy
Instructions
  1. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku ( trzeba uważać bo łatwo można je spalić). Po przestudzeniu orzechy zmielić.
  3. Okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym brzegiem (20-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Spód dobrze wysmarować masłem i wysypać łyżkę cukru trzcinowego. Gruszki obrać i pokroić na ósemki – ułożyć je na spodzie formy do pieczenie w okręgu.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  5. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować ok 5 minut. Dodać orzechy i wymieszać.
  6. Do czekolady z masłem dodać sól a następnie przełożyć do masy z orzechami i dobrze wymieszać.
  7. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do reszty masy cały czas mieszając.
  8. Masę wylać na gruszki,
  9. Piec 40 minut.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

    Na większości blogów panoszą się baby, serniki i mazurki. Ja nie mam typowo świątecznej propozycji…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, ciasto z owocami, czekolada, gruszka, orzechy

« Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym
Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą »

Comments

  1. Marcelina says

    25 września 2014 at 10:00

    Ja to ciasto już u mnie czuję 🙂 Wygląda bajecznie!

    Odpowiedz
  2. gin says

    26 września 2014 at 20:05

    Mmm, wygląda cudownie, musiało smakować bajecznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    3 października 2014 at 12:52

    To ciasto wygląda prześlicznie 🙂

    Odpowiedz
  4. Daria says

    7 lutego 2021 at 02:44

    Czy zamiana orzechów laskowych na mielone migdały mocno wpłynie na smak i strukturę ciasta? Myślę o takiej podmiance bo to ciasto wyglada obłędnie i nie daje mi spokoju 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 lutego 2021 at 11:12

      na strukturę nie powinno, na smak wpłynie ale i tak będzie pyszne:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress