Bardzo lubię odwrócone ciasta – przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy kilka szkiełek w tubie tworzyło nieskończoną ilość kombinacji. Układasz na dnie owoce, które potem zmieniają kształt i kolor a pomiędzy nimi wlewa się ciasto- efekt estetyczny nie do przewidzenia. To odwrócone ciasto z gruszkami oprócz zalet estetycznych ma przede wszystkim zalety smakowe. To połączenie trzech smaków: gruszek, czekolady i prażonych orzechów laskowych. Trochę jak nutella z gruszkami. Tak jak w przepisie na bananowe ciasto migdałowe cała mąka została tu zastąpiona orzechami – tym razem laskowymi. Zapach, który roznosi się przy pieczeniu tego ciasta to dodatkowy walor.
- 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao. min. 70%
- 110g masła pokrojonego w kawałki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 200g orzechów laskowych
- ⅓ łyżeczki soli
- 3 gruszki
- łyżka drobnego trzcinowego cukru
- kawałek masła do wysmarowania formy
- Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku ( trzeba uważać bo łatwo można je spalić). Po przestudzeniu orzechy zmielić.
- Okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym brzegiem (20-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Spód dobrze wysmarować masłem i wysypać łyżkę cukru trzcinowego. Gruszki obrać i pokroić na ósemki – ułożyć je na spodzie formy do pieczenie w okręgu.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować ok 5 minut. Dodać orzechy i wymieszać.
- Do czekolady z masłem dodać sól a następnie przełożyć do masy z orzechami i dobrze wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do reszty masy cały czas mieszając.
- Masę wylać na gruszki,
- Piec 40 minut.
Marcelina says
Ja to ciasto już u mnie czuję 🙂 Wygląda bajecznie!
gin says
Mmm, wygląda cudownie, musiało smakować bajecznie 🙂
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says
To ciasto wygląda prześlicznie 🙂
Daria says
Czy zamiana orzechów laskowych na mielone migdały mocno wpłynie na smak i strukturę ciasta? Myślę o takiej podmiance bo to ciasto wyglada obłędnie i nie daje mi spokoju 😉
cookingforemily says
na strukturę nie powinno, na smak wpłynie ale i tak będzie pyszne:)