Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Patent na dynię

Patent na dynię

14 września 2014 by cookingforemily 1 Comment

wrzesien 2014-2

Wyobraźcie sobie sytuację, że zostaliście obdarowani wielką, dorodną dynią. A że dynie mogą być naprawdę wielkie wie każdy, kto kiedykolwiek widział finalistów konkursów na największą dynię. Dostaliście taką nie największą, ale całkiem sporą dynię, uśmiechacie się niepewnie, niby zadowoleni ale gorączkowo myśląc „co ja mam z tej dyni zrobić”. To dla Was ten wpis:)

W takiej sytuacji byłam nie raz, obdarowana przez ogród mojej mamy. Dorodna dynia ścięta, rozłupana, odkrojona część z której zrobiłam na przykład zupę i… cała reszta- czyli baaaardzo dużo dyni. Jakoś trzeba to przechować i wykorzystać. Dynia może trochę poleżeć w lodówce. Trzeba ją przede wszystkim pozbawić gniazd nasiennych i tak można ją przechowywać ok. 1 tygodnia. Ale zajmuje bardzo dużo miejsca i pod drugie może niekoniecznie macie ochotę jeść cały tydzień dania z dyni ( mi to nie przeszkadza ale nie każdy tak ma:)

Mój patent na taką sytuację to pure z pieczonej dyni. Po rozkrojeniu dyni i wykorzystanie jej na tyle co potrzebuję wkładam resztę do piekarnika i piekę ok godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dynię wystarczy wydobyć ze skóry łyżeczką i zmiksować. W takiej postaci można ją znów maks 4-5 dni w lodówce i wykorzystywać do różnych dań. Takie pure też świetnie się mrozi.

Dynia w takiej postaci to właściwie gotowe danie dla małego dziecka – wystarczy dodać trochę masła i np. trochę ziół. Dyniówka była ulubioną zupką Emi jak była malutka.

W wersji dorosłej też można zrobić z niej zupę – wystarczy wymieszać z rosołem i śmietaną, doprawić i dodać zioła, albo przyrządzić w wersji z pastą curry i mleczkiem kokosowym.

Pure z dyni wykorzystuję przede wszystkim do ciast (np brownie z dynią, tarta dyniowa) i placuszków. Można z niego zrobić też nadzienie do naleśników albo do dań z makaronem (tu lub tu). Można przerobić na masło dyniowe, żeby potem je zjeść do chleba lub wykorzystać do wypieków. Zastosowań jest naprawdę wiele i mam nadzieję wkrótce Was trochę więcej zainspirować w tym temacie.

pure-z-dyni

Pure z dyni
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
1 godzina
Total time
1 godzina 5 min
 
Ingredients
  • 1 dynia w całości lub dowolny jej kawałek
Instructions
  1. Jeżeli macie całą dynię należy ją przekroić, pozbawić gniazd nasiennych.
  2. Połówki dyni, lub mniejsze kawałki ułożyć na blasze do pieczenia.
  3. Piec w zależności od wielkości - 40 min do 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  4. Miąższ wydrążyć łyżeczką i przełożyć na sitko, które położyć na innym naczyniu (np garnek, miska)
  5. Poczekać ok 10- 15 minut aż odcieknie płyn i zmiksować.
  6. Przechowywać w lodówce lub mrozić w porcjach.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą

    Przepisy na masło dyniowe ostatnio krążą w sieci i mocno zastawiam się dlaczego ten specyfik…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Śniadaniowe placuszki dyniowe

    Jeżeli lubicie siebie (lub innych) rozpieszczać śniadaniowo, to jest zdecydowanie propozycja dla Was: lekkie, bardzo…

Filed Under: Na obiad Tagged With: dynia, pure z dyni

« Kotlety z kaszy quinoa z fetą i szpinakiem
Śniadaniowe placuszki dyniowe »

Comments

  1. Marcelina says

    15 września 2014 at 10:49

    Dynię mogę jeść przez cały rok 🙂 Póki co robiłam z niej zupę krem i smażoną, pyszna!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress