Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą

Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą

28 września 2014 by cookingforemily 2 komentarze

placek-z-dynia

Połączenie dyni i sera pleśniowego uważam za idealne i wykorzystuję je często w zapiekankach, naleśnikach czy jako sos do makaronu. Ten sprawdzony duet w tym placku ma jeszcze jednego towarzysza: karmelizowaną cebulkę. Delikatna dynia, ostry ser i słodkawa cebulka zapieczone w kruchym cieście. Nie tylko dobrze brzmi ale też i smakuje.

Całość bardzo łatwo można przerobić na tartę, ale ja lubię właśnie tę formę – nierównego okrągłego placka, który we Francji ma swoją specjalną nazwę: galette.

To dość odważne smaki jak dla dziecka (cebula i ser pleśniowy) ale często Emi mnie zaskakuje z tym co jej smakuje a co nie. Niestety nie wiem czy ten placek by jej smakował bo tego dnia miała foszka i nie chciała wogóle jeść obiadu. Trudno. Na pewno jednak będzie miała jeszcze wiele okazji go spróbować bo to jeden z moich ulubionych sposobów na dynię.

Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 40 min
 
Placek z ciasta kruchego z farszem z dyni, sera pleśniowego i karmelizowanej cebulki. Można też go upiec w formie tarty.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • CIASTO:
  • 300 g mąki
  • 180 gr masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • NADZIENIE
  • 1 i ½ kg dyni
  • 2 cebule
  • 150 gr sera pleśniowego ( np lazur)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • DODATKOWO: rozkłócone żółtko do posmarowania ciasta
Instructions
  1. Ciasto:
  2. Przesiać mąkę, dodać sól i masło pocięte w kawałki. Mieszać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, śmietanę I wyrobić ciasto.
  3. Przykryć torebką foliową I odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
  4. Nadzienie:
  5. Pokroić dynię w kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Piec aż dynia stanie się miękka (zależy to od dyni – ok 20-25 minut – ma być miękka ale nie może się rozpadać). Odstawić.
  7. W czasie pieczenia dyni przygotować cebulkę – należy ją obrać I pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu ok 15 minut, dodać cukier i mieszając smażyć kolejne 5 minut aż lekko się skarmelizuje.
  8. Cebulę przełożyć do dyni. Całość ostudzić.
  9. Do przestudzonego farszu dodać pokruszony ser.
  10. Rozwałkować ciasto w formie koła – przenieść na dużą blachę do pieczenia, lekko wysypaną mąką.
  11. Na środku koła ułożyć nadzienie, równomiernie je rozłożyć po cieście, pozostawiając ok 5 cm od brzegów. Następnie lekko zagiąć pozostawione ciasto do środka żeby całość utworzyła okrągły placek z ciastem zawiniętym na bokach I odkrytym farszem na środku.
  12. Można wysmarować zawinięte brzegi ciasta rozkłóconym żółtkiem, żeby się ładnie upiekło na złoty kolor.
  13. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się upiecze.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Tarta z botwinką

    Botwinka, rabarbar i szparagi to coś co najbardziej lubię w majowym jadłospisie. Te smaki to…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: dynia, placek, tarta na słono, wegetariańskie

« Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki
Muffinki ze szpinakiem, fetą i ziołowym serkiem »

Comments

  1. gin says

    1 października 2014 at 03:26

    Brzmi intrygująco 🙂 W takim połączeniu jeszcze dyni nie próbowałam… Zapisuję przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    3 października 2014 at 12:43

    Uwielbiam pic galette! Twoja wersja bardzo mi się podoba. Ładnie ją sfotografowałaś 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress