Połączenie dyni i sera pleśniowego uważam za idealne i wykorzystuję je często w zapiekankach, naleśnikach czy jako sos do makaronu. Ten sprawdzony duet w tym placku ma jeszcze jednego towarzysza: karmelizowaną cebulkę. Delikatna dynia, ostry ser i słodkawa cebulka zapieczone w kruchym cieście. Nie tylko dobrze brzmi ale też i smakuje.
Całość bardzo łatwo można przerobić na tartę, ale ja lubię właśnie tę formę – nierównego okrągłego placka, który we Francji ma swoją specjalną nazwę: galette.
To dość odważne smaki jak dla dziecka (cebula i ser pleśniowy) ale często Emi mnie zaskakuje z tym co jej smakuje a co nie. Niestety nie wiem czy ten placek by jej smakował bo tego dnia miała foszka i nie chciała wogóle jeść obiadu. Trudno. Na pewno jednak będzie miała jeszcze wiele okazji go spróbować bo to jeden z moich ulubionych sposobów na dynię.
- CIASTO:
- 300 g mąki
- 180 gr masła
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- NADZIENIE
- 1 i ½ kg dyni
- 2 cebule
- 150 gr sera pleśniowego ( np lazur)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- DODATKOWO: rozkłócone żółtko do posmarowania ciasta
- Ciasto:
- Przesiać mąkę, dodać sól i masło pocięte w kawałki. Mieszać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, śmietanę I wyrobić ciasto.
- Przykryć torebką foliową I odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
- Nadzienie:
- Pokroić dynię w kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piec aż dynia stanie się miękka (zależy to od dyni – ok 20-25 minut – ma być miękka ale nie może się rozpadać). Odstawić.
- W czasie pieczenia dyni przygotować cebulkę – należy ją obrać I pokroić na półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć na wolnym ogniu ok 15 minut, dodać cukier i mieszając smażyć kolejne 5 minut aż lekko się skarmelizuje.
- Cebulę przełożyć do dyni. Całość ostudzić.
- Do przestudzonego farszu dodać pokruszony ser.
- Rozwałkować ciasto w formie koła – przenieść na dużą blachę do pieczenia, lekko wysypaną mąką.
- Na środku koła ułożyć nadzienie, równomiernie je rozłożyć po cieście, pozostawiając ok 5 cm od brzegów. Następnie lekko zagiąć pozostawione ciasto do środka żeby całość utworzyła okrągły placek z ciastem zawiniętym na bokach I odkrytym farszem na środku.
- Można wysmarować zawinięte brzegi ciasta rozkłóconym żółtkiem, żeby się ładnie upiekło na złoty kolor.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się upiecze.
Brzmi intrygująco 🙂 W takim połączeniu jeszcze dyni nie próbowałam… Zapisuję przepis 🙂
Uwielbiam pic galette! Twoja wersja bardzo mi się podoba. Ładnie ją sfotografowałaś 🙂 Pozdrawiam