Te muszle z dynią to klasyczny przykład eksperymentu kuchennego na zasadzie: mam to i to, to pasuje do tego, a do tego tamto ale tamtego nie mam więc zastąpię tym. Miałam muszle i dużo pure z dyni. Makaron i dynia to udane połączenie – robiłam kiedyś lazanię z ricottą i dynią w biały sosie beszamelowo- serowym i była bardzo smaczna. Nie miałam ricotty ale za to miałam pudełko serka wiejskiego, więc zmieszałam go z parmezanem i żeby było gęściej – z żółtkiem. Nie chciałam robić ciężkiego białego sosu a ponieważ miałam kilka pomidorów to szybko przerobiłam je na sos jak w przepisie na lazanię. A do farszu z dyni dodałam przypalone masło szałwiowe bo dynia i szałwia to pewnik. A na to wszystko mozzarella bo chciałam żeby pięknie się rozpuściła na wierzchu. No i zupełnie przypadkiem wyszło niesamowite danie. Delikatnie, lekkie, słodkawe, mocno serowe, aksamitne w środku i chrupiące na wierzchu. Polecam.
Jeżeli będziecie je robić od początku do końca (razem z pieczeniem dyni i robieniem sosu pomidorowego) zajmie Wam sporo czasu. Więc zachęcam do ułatwiania sobie życia i robienia mrożonych zapasów- jak będziecie mieli gotowe pure z dyni i sos pomidorowy to przygotowanie dania zajmie Wam najwyżej 30 minut.
- 250 g makaronu duże muszle
- 1 i ½ szklanki sosu pomidorowego
- 1 i ½ szklanki pure z dynii (gotowe lub zrobione z upieczonej ok 40 min i zmiksowanej dyni)
- 15-20 listków szałwii
- 3 łyżki masła
- 250 g serka wiejskiego (albo ricotty)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- duża garść parmezanu
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- Makaron ugotować al dente.
- Na patelni rozgrzewać masło i po chwili dodać listki szałwii, smażyć aż masło zacznie brązowieć i nabierze orzechowego zapachu.
- Masło z szałwią przełożyć do miseczki i na tej same j patelni odparować pure z dyni, smażąc je ok 10 minut często mieszając. Na koniec do dyni dodać masło z szałwią, posolić i popieprzyć.
- W misce wymieszać serek wiejski, żółtko, śmietanę i parmezan. Posolić do smaku.
- Przygotować dwie formy do zapiekania ( mi całość nie zmieściła się w jednej ale jak macie dużą to może się zmieścić). Na dno wylać sos pomidorowy. Układać na nim muszle do każdej wkładając po 1 łyżeczce farszu dyniowego i ½ łyżeczki mieszanki z serkiem. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce i posypać wierzch muszli.
- Zapiekać 20 minut w 190 stopniach C.
Twój eksperyment zapowiada się bardzo smacznie! 🙂
Jejku, jejku, jakież to musi być pyszne! 🙂