Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zapiekane muszle z dynią i serami

Zapiekane muszle z dynią i serami

19 września 2014 by cookingforemily 2 komentarze

muszle z dynia i serami-106
Te muszle z dynią to klasyczny przykład eksperymentu kuchennego na zasadzie: mam to i to, to pasuje do tego, a do tego tamto ale tamtego nie mam więc zastąpię tym. Miałam muszle i dużo pure z dyni. Makaron i dynia to udane połączenie – robiłam kiedyś lazanię z ricottą i dynią w biały sosie beszamelowo- serowym i była bardzo smaczna. Nie miałam ricotty ale za to miałam pudełko serka wiejskiego, więc zmieszałam go z parmezanem i żeby było gęściej – z żółtkiem. Nie chciałam robić ciężkiego białego sosu a ponieważ miałam kilka pomidorów to szybko przerobiłam je na sos jak w przepisie na lazanię. A do farszu z dyni dodałam przypalone masło szałwiowe bo dynia i szałwia to pewnik. A na to wszystko mozzarella bo chciałam żeby pięknie się rozpuściła na wierzchu. No i zupełnie przypadkiem wyszło niesamowite danie. Delikatnie, lekkie, słodkawe, mocno serowe, aksamitne w środku i chrupiące na wierzchu. Polecam.


Jeżeli będziecie je robić od początku do końca (razem z pieczeniem dyni i robieniem sosu pomidorowego) zajmie Wam sporo czasu. Więc zachęcam do ułatwiania sobie życia i robienia mrożonych zapasów- jak będziecie mieli gotowe pure z dyni i sos pomidorowy to przygotowanie dania zajmie Wam najwyżej 30 minut.

muszle-z-dynia-i-serami

Zapiekane muszle z dynią i serami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Zapiekane makaronowe muszle z farszem dyniowo-serowym, w pomidorowym sosie.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 250 g makaronu duże muszle
  • 1 i ½ szklanki sosu pomidorowego
  • 1 i ½ szklanki pure z dynii (gotowe lub zrobione z upieczonej ok 40 min i zmiksowanej dyni)
  • 15-20 listków szałwii
  • 3 łyżki masła
  • 250 g serka wiejskiego (albo ricotty)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • duża garść parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Na patelni rozgrzewać masło i po chwili dodać listki szałwii, smażyć aż masło zacznie brązowieć i nabierze orzechowego zapachu.
  3. Masło z szałwią przełożyć do miseczki i na tej same j patelni odparować pure z dyni, smażąc je ok 10 minut często mieszając. Na koniec do dyni dodać masło z szałwią, posolić i popieprzyć.
  4. W misce wymieszać serek wiejski, żółtko, śmietanę i parmezan. Posolić do smaku.
  5. Przygotować dwie formy do zapiekania ( mi całość nie zmieściła się w jednej ale jak macie dużą to może się zmieścić). Na dno wylać sos pomidorowy. Układać na nim muszle do każdej wkładając po 1 łyżeczce farszu dyniowego i ½ łyżeczki mieszanki z serkiem. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce i posypać wierzch muszli.
  6. Zapiekać 20 minut w 190 stopniach C.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem

    Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość cukinii bo mam dla Was prawdziwy HIT -…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: dynia, makaron, sos pomidorowy

« Śniadaniowe placuszki dyniowe
Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym »

Comments

  1. Kraina Miodem Płynąca says

    19 września 2014 at 10:00

    Twój eksperyment zapowiada się bardzo smacznie! 🙂

    Odpowiedz
  2. Łukasz says

    21 września 2014 at 21:38

    Jejku, jejku, jakież to musi być pyszne! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress