Jesień to taki czas, że człowieka prędzej czy później nachodzi ochota na ciasto z jabłkami. Takie zwyczajne ciasto bez specjalnych udziwnień, ale koniecznie pachnące cynamonem i innymi przyprawami. I takie jest to ciasto: proste w wykonaniu, zawsze się udaje i jest mocno aromatyczne dzięki przyprawom, których w środku nie brakuje. Jest oczywiście cynamon ale też imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki i kardamon. Ja do środka dodaję też orzechy (najlepiej pasują włoskie lub pekan) ale jeżeli będą to ciasto jadły małe dzieci to można je pominąć. Jabłka można też wcześniej namoczyć w alkoholu ( np. whiskey), ale to też w wersji nie dziecięcej.
- 200 gr masła
- 200 gr cukru
- 3 jajka
- 300 gr mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- po 1 łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- po ¼ łyzeczki zmielonych: goździków, imbiru i kardamonu
- ½ łyżeczki soli
- 3 duże jabłka na szarlotkę obrane i pokrojone w kostkę
- opcjonalnie ok 4 łyżek whiskey do namoczenia jabłek
- 120 gr orzechów (włoskie albo pekan) - można pominąć jak ciasto będą jadły małe dzieci
- cukier puder do posypani
- opcjonalnie śmietana do podania
- Jabłka zalać whiskey, odstawić.
- Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, sól, proszek i sodę.
- W drugiej misce zmiksować masło i cukier przez ok 7 minut do uzyskania lekkiej i jasnej masy.
- Dodawać po 1 jajku za każdym razem mieszając.
- Dodać ⅓ mąki z przyprawami, wymieszać, dodać resztę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać jabłka wraz z płynem i orzechy, wymieszać.
- Wyłożyć formę z papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 165 stopni.
- Ciasto wylać do formy ( ja piekłam w okrągłej formie 28 cm).
- Piec przez ok. godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
- Można podawać z kwaśną śmietaną.
Marcelina says
Jesienne smaki i to w najlepszym wydaniu! 🙂
Asia says
super przepis dziś robię 🙂
ekkp says
„gr” to skrót od „groszy” 😉 Skrótem od „gramów” jest „g”.
cookingforemily says
ok, postaram się pilnować, na przyszłość;)