Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami

Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami

22 października 2014 by cookingforemily 4 komentarze

korzenne-ciasto-z-jabłkami Jesień to taki czas, że człowieka prędzej czy później nachodzi ochota na ciasto z jabłkami. Takie zwyczajne ciasto bez specjalnych udziwnień, ale koniecznie pachnące cynamonem i innymi przyprawami. I takie jest to ciasto: proste w wykonaniu, zawsze się udaje i jest mocno aromatyczne dzięki przyprawom, których w środku nie brakuje. Jest oczywiście cynamon ale też imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki i kardamon. Ja do środka dodaję też orzechy (najlepiej pasują włoskie lub pekan) ale jeżeli będą to ciasto jadły małe dzieci to można je pominąć. Jabłka można też wcześniej namoczyć w alkoholu ( np. whiskey), ale to też w wersji nie dziecięcej.


Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
1 godzina
Total time
1 godzina 20 min
 
Jesienne, mocno korzenne cisto z jabłkami i orzechami
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 200 gr masła
  • 200 gr cukru
  • 3 jajka
  • 300 gr mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • po 1 łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • po ¼ łyzeczki zmielonych: goździków, imbiru i kardamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 duże jabłka na szarlotkę obrane i pokrojone w kostkę
  • opcjonalnie ok 4 łyżek whiskey do namoczenia jabłek
  • 120 gr orzechów (włoskie albo pekan) - można pominąć jak ciasto będą jadły małe dzieci
  • cukier puder do posypani
  • opcjonalnie śmietana do podania
Instructions
  1. Jabłka zalać whiskey, odstawić.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, sól, proszek i sodę.
  3. W drugiej misce zmiksować masło i cukier przez ok 7 minut do uzyskania lekkiej i jasnej masy.
  4. Dodawać po 1 jajku za każdym razem mieszając.
  5. Dodać ⅓ mąki z przyprawami, wymieszać, dodać resztę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Dodać jabłka wraz z płynem i orzechy, wymieszać.
  7. Wyłożyć formę z papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 165 stopni.
  8. Ciasto wylać do formy ( ja piekłam w okrągłej formie 28 cm).
  9. Piec przez ok. godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
  10. Można podawać z kwaśną śmietaną.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

  • Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

    Bardzo lubię odwrócone ciasta - przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy…

Filed Under: Bez kategorii, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciasto, ciasto z jabłkami, ciasto z owocami

« Kluski z kurczaka do rosołu
Delikatne pulpety z łososia »

Comments

  1. Marcelina says

    23 października 2014 at 09:04

    Jesienne smaki i to w najlepszym wydaniu! 🙂

    Odpowiedz
  2. Asia says

    30 września 2018 at 14:09

    super przepis dziś robię 🙂

    Odpowiedz
  3. ekkp says

    10 marca 2020 at 15:59

    „gr” to skrót od „groszy” 😉 Skrótem od „gramów” jest „g”.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 marca 2020 at 21:19

      ok, postaram się pilnować, na przyszłość;)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress