Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Pumpkin pie czyli tarta z dynią

Pumpkin pie czyli tarta z dynią

31 października 2014 by cookingforemily Leave a Comment

pumpkin-pie-tarta-dyniowa

W tym odcinkowym serialu, który pojawia się na blogu pod tytułem” jak wykorzystać pure z dyni” nie mogło zabraknąć tego amerykańskiego klasyka czyli pumpkin pie. A jaka byłaby lepsza okazja do jego pojawienia się jak nie Halloween?

Ciasto to robię od kilku lat ale sama mam innych faworytów w kategorii: wypieki z dynią, za to moja siostra  je uwielbia. Dynia w tym wydaniu jest bardzo delikatna, niemal o konsystencji musu. Emilka po zjedzeniu jednego kawałka zażyczyła sobie drugi. Wygląda na to, że pojawiła się w rodzinie kolejna fanka tarty dyniowej.

Ozdoby na wierzchu oczywiście nie są koniecznie, poniosła mnie jesienna fantazja.

Pumpkin pie czyli tarta z dynią
 
Drukuj
Prep time
1 godzina 20 min
Cook time
45 min
Total time
2 godzin 5 min
 
Tarta dyniowa czyli pumpkin pie. Delikatna dynia w kruchym cieście.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • żółtko,
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • szczypta soli
  • Jeżeli chcecie robić ozdoby z ciasta dodajcie 50 g mąki i 30 g masła więcej.
  • NADZIENIE:
  • 1 i ½ szklanki pure z dyni
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
Instructions
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
  2. Jeżeli będzieci robić ozdoby z ciasta to należy odłożyć kawałek ciasta wielkości małej mandarynki.
  3. Schłodzonym ciastem wyłożyć foremę do tarty. Ponakłuwać widelcem kilkakrotnie i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
  4. Ciasto na ozdoby rozwałkować, wyciąć kształty ostrym nożem i włożyć do lodówki
  5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Zmiksować pure z dyni z resztą składników. Wylać na ciasto.
  7. Piec 45 minut.
  8. Po 15 minutach pieczenia wyjąć i wyłożyć na wierzch ozdoby z ciasta.
  9. minut przed końcem pieczenia warto ciasto ustawić na najniższym poziomie piekarnika i włączyć grzanie od dołu, żeby mieć pewność, że ciasto się dobrze upiecze.
  10. Przed podaniem tarta powinna dokładnie wystygnąć.
3.2.2802

pumpkin-pie-tarta-dyniowa

 

Related Posts

  • Patent na dynię

    Wyobraźcie sobie sytuację, że zostaliście obdarowani wielką, dorodną dynią. A że dynie mogą być naprawdę…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

Filed Under: Bez kategorii, Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, dynia, pure z dyni, tarta na słodko

« Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni
Zapiekanka z quinoa, brokułami i kurczakiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress