Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni

Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni

29 października 2014 by cookingforemily 4 komentarze

zupa-gulaszowa Winter is coming. Poczułam to bardzo wyraźnie. Przez chwilę można było udawać, że w tym roku może to nie nastąpi ale ostatnie dni rozwiały wszelkie złudzenia. Organizm zaczyna kumulować energię  i domaga się ciężkich, rozgrzewających dań. Zupy wracają do łask. Latem i wczesną jesienią jadłam ich mało, teraz coraz częściej o nich myślę i ręka bezwiednie wkłada włoszczyznę do garnka. Gdy jest zimno najlepiej sprawdzają się zupy na bogato – pełne smacznych kąsków, mięsa, warzyw, przypraw w esencjonalnym płynie. Pierwsze i drugie w jednym – tak jak ta zupa gulaszowa o której ciężko powiedzieć – czy jest bardzo gęstą zupą czy już gulaszem. Mięso wołowe, warzywa, ziemniaki a do tego jeszcze odrywane kluseczki.

Nie jest to zupa specjalnie dziecięca- i nie mówię tu nawet o winie, które dodaję do smaku do środka (bo przez 2 godziny gotowania cały alkohol wyparowywuje) ale o mięsie wołowym. Po dwóch godzinach gotowania jest miękkie i rozpadające się ale jednak nadal pozostaje mięsem wołowym i trzeba mieć rozwinięte żuchwy żeby przerzuć. Emilka niestety po dwóch kęsach odmówiła żucia mięsa ale zjadła warzywa i kluseczki. A co do tych ostatnich jedna uwaga: tuż po ugotowaniu są dość twardawe i najlepszą konsystencję osiągają następnego dnia po przeleżeniu całej nocy w płynie.

Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
2 godzin
Total time
2 godzin 30 min
 
Ingredients
  • 1 kg wołowiny na gulasz
  • 2 papryki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej (lub smalec) do smażenia
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5-6 ziemniaków
  • 80 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • opcjonalnie: śmietana do podania
Instructions
  1. Cebulę i czosnek posiekać.
  2. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  3. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski i obtoczyć w przyprawach (papryki i pieprz).
  4. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i lekko przesmażyć. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć całość ok 10 minut aż się papryka lekko zarumieni i zacznie karmelizować, przełożyć do miski.
  5. W garnku ponownie rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso. Smażyć dotąd aż z mięsa odparuje cały płyn. Do mięsa przełożyć warzywa i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę.
  6. Zalać wszystko 1 i ½ szklanki wody, dodać wino i zagotować. Gotować ok 5 minut bez przykrywki a następnie przykryć i na wolnym ogniu gotować całość aż mięso zmięknie - ok 2 godziny.W razie potrzeby dolewać wodę - zupa ma być gęsta ale jednak ma byc to zupa.
  7. Po ok 1 godzinie dodać przecier pomidorowy.
  8. Ziemniaki pokroić w kostkę i jak mięso już będzie miękki dorzucić ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
  9. W tym czasie jak ziemniaki będą się gotować przygotować z mąki i jajka ciasto, lekko je posolić (nie dodawać wody). Ciasto powinno być zwarte. Jak ziemniaki będą już miękkie (po ok 15 minutach gotowania) dodać kluseczki – należy odrywać po kawałku ciasta (wielkości fasoli) i wrzucać do zupy. Podgotować chwilę razem z zupą. Na koniec zupę posolić i w razie potrzeby dopieprzyć.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa gołąbkowa

    Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je…

Filed Under: Zupy Tagged With: mięso, wołowina, zupa

« Delikatne pulpety z łososia
Pumpkin pie czyli tarta z dynią »

Comments

  1. Marcelina says

    30 października 2014 at 11:06

    Propozycja dla takiego zmarzlucha jak jak idealna! 🙂

    Odpowiedz
  2. Brzo says

    30 października 2014 at 14:01

    Piąteczka za to, że dodałaś opcję smalcu! 😀 Magyar, magyar… 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 października 2014 at 15:25

      Smalec w takich daniach sie sprawdza. Moja babcia do tej pory dodaje łyżkę smalcu ze skwarkami do wszystkich dan. A ze ma 95 lat to oznacza ze to po prostu musi być zdrowe 😉

      Odpowiedz
  3. codojedzenia says

    30 października 2014 at 20:54

    Robię podobną i bardzo lubię taką pożywną zupę

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress