Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona cały czas obecna i przerabiana na różne sposoby. Zastanawiałam się, czy pokazywać ten przepis bo danie niestety nie należy do specjalnie estetycznych – kategoria paćkowate. Zdecydowałam się jednak go pokazać bo dobrze mieć taki szybki przepis na wykorzystanie nadwyżki dyniowego pure. Ten sos z dyni i sera do makaronu jest naprawdę ekspresowy, robi się go krócej niż gotuje się makaron. Jest bardzo delikatny więc powinien smakować dzieciom.
Kremowy sos z dyni i sera do makaronu
Prep time
Cook time
Total time
Szybki sos do makaronu. Sposób na wykorzystanie pure z dyni.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
- 1 i ½ szklanki pure z dyni
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 150 g startego cheddara
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- ok 15 listków szałwi
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól,pieprz
Instructions
- Szałwię pokroić na cienki paseczki.
- Umieścić w garnku pure z dyni ze śmietaną i podgrzać.
- Wyczekać moment tuż przed gotowaniem i dodać ser, mieszać aż cały ser się rozpuści. Dodac musztardę, szałwię i sok z cytryny.
- Doprawić solą i pieprzem
Patyska says
Makaron z kremowym sosemmmmmmm…. 😉
Marcelina says
Kategorią paćkowate mnie rozbawiałaś 🙂 Mega smacznie wygląda i chętnie bym spróbowała makaronu w takiej wersji 🙂
Ewela says
czym zastąpić szałwię ? jaki inny ser polecasz zamiast cheddara ?
cookingforemily says
Trzeba wybrać jakiś ostrzejszy w smaku bo sama dynia jest łagodna – więc pytaj w sklepie o ostrzejszy w smaku ser. Polskie sery są dość łagodne, może Tylżycki da radę. Szałwię możesz pominąć albo dodaj jakieś inne zioło które lubisz – np bazylię.
Ewela says
ok, dzieki 🙂
Marta says
Pysznie,dziecku smakowało 🥰
cookingforemily says
dziękuję 🙂 🙂
Magdalena says
Czy mogę zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym?
cookingforemily says
Jogurt pewnie się zważy, i całośc nie będzie taka kremowa – ale jak Ci to nie będzie przeszkadzało to możesz zastąpić