Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pełnoziarnista tortilla z kotletem fasolowo-ryżowym

Pełnoziarnista tortilla z kotletem fasolowo-ryżowym

25 listopada 2014 by cookingforemily Leave a Comment

pełnoziarnista-tortilla-kotlet-z-fasoli-adzuki

Dziś pomysł na podanie poprzednio tu serwowanych kotletów fasolowo-ryżowych w domowych, pełnoziarnistych tortillach i przepis na te tortille. Oprócz placków wkładamy do tortilli ser żółty, krojone pomidory, kolendrę i dla dorosłych ostry sos chilli. Zawijamy, podsmażamy i podajemy ze śmietaną albo jogurtem i sosem z avocado.

pełnoziarnista-tortilla

Pełnoziarnista tortilla
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
15 min
Total time
25 min
 
Zdrowa, domowa, razowa tortilla.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki wody przegotowanej, ostudzonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
Instructions
  1. Do miski wsypać mąkę i sól, stopniowo dodawać wodę cały czas mieszając i wyrabiając ciasto.
  2. Jak już ciasto będzie zwartą kulą dodać olej i nadal wyrabiać ok 5 minut. Kula powinna być zwarta, a ręka i miska czyste.
  3. Ostawić na 30 minut, żeby ciasto odpoczeło.
  4. Podzielić ciasto na 8 kulek tej samej wielkości.
  5. Blat kuchenny albo matę do wałkowania wysypać mąką.
  6. Rozgrzać dużą patelnię, nie dodawać tłuszczu.
  7. Każdą kulkę wałkować na okrągły cienki placek, podsypując cały czas mąką. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po ok 1-2 minuty z każdej strony. Trzeba ciasto wyczuć, jak się tylko zaczną pojawać ciemniejsze, przypieczone miejsca należy tortille przekładać na drugą stronę. Nie można ich za bardzo spiec bo będą sztywne i nie dadzą się zwijać.
  8. Upieczone tortille klaść na talerz i przykrywać ściereczką. Na koniec cały talerz włożyć do torebki foliowej alby zapobiec wyszuszeniu tortilli.
3.2.2802

Domowa tortilla jest oczywiście o wiele zdrowsza bo w te sklepowe pakuje się mnóstwo chemii. Niestety te domowe nie są tak plastyczne jak te sklepowe.Mimo zachowania ostrożności przy ich smażeniu ( nie za długo)  i mimo przykrywania ściereczką/folią niektóre z nich będą chrupiące i sztywne i będą się łamały przy próbie złożenia. Nic nie szkodzi bo  z tych sztywniejszych zrobić skłądane placki. Na jednej tortilli kładziemy ser, placki fasolowe, pomidory, kolendrę i sos i przykładamy drugim plackiem. Całość smażymy z dwóch stron na patelni a następnie kroimy na porcje. Podajemy z sosem z avocado i śmietaną. My te chrupiące trotille też zjadamy jak chipsy same, lub smarujemy pastą z avocado.

razowa-tortilla-kotlet-z-fasoli-adzuki razowa-tortilla-kotlet-z-fasoli-adzuki

Related Posts

  • Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

    Fasola adzuki jest w Polsce mało znana, uprawiana jest głównie na Dalekim Wschodzie (w Japoni…

  • Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce

    Już zwierzałam się tu kiedyś w kwestii swojej  sympatii do  kotlecików - szczególnie rodzice małych…

  • Brownie z fasoli

    Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: tortilla

« Kotlety z fasoli adzuki z ryżem
Trufle daktylowe z migdałami i karobem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress