Dziś pomysł na podanie poprzednio tu serwowanych kotletów fasolowo-ryżowych w domowych, pełnoziarnistych tortillach i przepis na te tortille. Oprócz placków wkładamy do tortilli ser żółty, krojone pomidory, kolendrę i dla dorosłych ostry sos chilli. Zawijamy, podsmażamy i podajemy ze śmietaną albo jogurtem i sosem z avocado.
Pełnoziarnista tortilla
Prep time
Cook time
Total time
Zdrowa, domowa, razowa tortilla.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki wody przegotowanej, ostudzonej
- ⅓ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Instructions
- Do miski wsypać mąkę i sól, stopniowo dodawać wodę cały czas mieszając i wyrabiając ciasto.
- Jak już ciasto będzie zwartą kulą dodać olej i nadal wyrabiać ok 5 minut. Kula powinna być zwarta, a ręka i miska czyste.
- Ostawić na 30 minut, żeby ciasto odpoczeło.
- Podzielić ciasto na 8 kulek tej samej wielkości.
- Blat kuchenny albo matę do wałkowania wysypać mąką.
- Rozgrzać dużą patelnię, nie dodawać tłuszczu.
- Każdą kulkę wałkować na okrągły cienki placek, podsypując cały czas mąką. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po ok 1-2 minuty z każdej strony. Trzeba ciasto wyczuć, jak się tylko zaczną pojawać ciemniejsze, przypieczone miejsca należy tortille przekładać na drugą stronę. Nie można ich za bardzo spiec bo będą sztywne i nie dadzą się zwijać.
- Upieczone tortille klaść na talerz i przykrywać ściereczką. Na koniec cały talerz włożyć do torebki foliowej alby zapobiec wyszuszeniu tortilli.
Domowa tortilla jest oczywiście o wiele zdrowsza bo w te sklepowe pakuje się mnóstwo chemii. Niestety te domowe nie są tak plastyczne jak te sklepowe.Mimo zachowania ostrożności przy ich smażeniu ( nie za długo) i mimo przykrywania ściereczką/folią niektóre z nich będą chrupiące i sztywne i będą się łamały przy próbie złożenia. Nic nie szkodzi bo z tych sztywniejszych zrobić skłądane placki. Na jednej tortilli kładziemy ser, placki fasolowe, pomidory, kolendrę i sos i przykładamy drugim plackiem. Całość smażymy z dwóch stron na patelni a następnie kroimy na porcje. Podajemy z sosem z avocado i śmietaną. My te chrupiące trotille też zjadamy jak chipsy same, lub smarujemy pastą z avocado.
Dodaj komentarz