No to dyniowy przepis na drugą nóżkę, tym razem w postaci ciasta a konkretnie w postaci sernikobrownie z dynią i musem śliwkowym. Niestety o większym stopniu skomplikowania niż ten ostatni dyniowy przepis. Ciasto to nie należy do szybkich – trzeba zrobić oddzielnie mus sliwkowy, warstwę brownie i warstwę sernikową. Trochę czasu to wszystko zabiera ale efekt końcowy wynagradza te trudy i czas włożony w przygotowanie. Czekolada, dynia, pomarańcza i śliwka świetnie się razem czują. Ciasto na okazje. I oby takich nie brakowało w naszym życiu!
Sernikobrownie z dynią i śliwkami
Prep time
Cook time
Total time
Ciasto na okazje: czekolada, ser, dynia, pomarańcza i śliwka.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
- SPÓD BROWNIE:
- 230 gorzkiej czkolady
- 200 masła
- 4 średnie jajka
- ¾ szklanki cukru
- 140 g mąki
- WIERZCH SERNIKOWY:
- 750 g sera na serniki
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- skórka z połowy pomarańczy
- 1 i ½ pure z dyni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- POLEWA ŚLIWKOWA:
- Ok 250 g węgierek
- 1 łyżka cukru
Instructions
- Wyjąc z lodówki składniki na masę sernikową.
- Węgierki wypestkować i przełożyć do garnka razem z cukrem.
- Gotować ok 10 minut na wolnym ogniu a następnie zmiksować blenderem.
- Zmiksowane śliwki gotować na bardzo wolnym ogniu, mieszając do czasu do czasu aż część płynu odparuje i całość zrobi się gęsta i lepiąca (ok 20-30 minut).
- Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam formie 35x28 cm).
- Przygotowac spód brownie:
- W misce ustawionej w garnku z wodą rozpuscić w wodnej kąpieli masło i czekoladę. Po rozpuszczeniu odstawić do przestygnięcia.
- Jajka z cukrem ubić przez ok 5-7 minut.
- Do jajek dodać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę i wszystko wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Wylać masę czekoladową do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
- W tym czasie przygotować warstwę sernikową- przełożyć do miski sery i zmiksować wraz z cukrem ok 3 minut.
- Potem po jednym dodawać jajka, za każdym razem miksując około minut aż całość dokładnie się połączy.
- Dodać mąkę ziemniaczaną, dynię i skórkę z pomarańczy – zmiksować.
- Masę wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch wylać pure śliwkowe robiąc za pomocą drewienka albo pałeczki marmurkowy wzór.
- Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec całość ok 40 minut.
- Ciasto trzeba dokładnie ostudzić – najlepiej jak spędzi noc w zimnym miejscu.
Moje smaki! 🙂 Choć sernikobrownie jeszcze nie robiłam jest na mojej liście 🙂
Pycha:)