Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Sernikobrownie z dynią i śliwkami

Sernikobrownie z dynią i śliwkami

12 listopada 2014 by cookingforemily 2 komentarze

serknikobrownie-z-dynia-i-sliwkami No to dyniowy przepis na drugą nóżkę, tym razem w postaci ciasta a konkretnie w postaci sernikobrownie z dynią i musem śliwkowym. Niestety o większym stopniu skomplikowania niż ten ostatni dyniowy przepis. Ciasto to nie należy do szybkich – trzeba zrobić oddzielnie mus sliwkowy, warstwę brownie i warstwę sernikową. Trochę czasu to wszystko zabiera ale efekt końcowy wynagradza te trudy i czas włożony w przygotowanie. Czekolada, dynia, pomarańcza i śliwka świetnie się razem czują. Ciasto na okazje. I oby takich nie brakowało w naszym życiu!


Sernikobrownie z dynią i śliwkami
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
55 min
Total time
1 godzina 55 min
 
Ciasto na okazje: czekolada, ser, dynia, pomarańcza i śliwka.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • SPÓD BROWNIE:
  • 230 gorzkiej czkolady
  • 200 masła
  • 4 średnie jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 140 g mąki
  • WIERZCH SERNIKOWY:
  • 750 g sera na serniki
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 1 i ½ pure z dyni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • POLEWA ŚLIWKOWA:
  • Ok 250 g węgierek
  • 1 łyżka cukru
Instructions
  1. Wyjąc z lodówki składniki na masę sernikową.
  2. Węgierki wypestkować i przełożyć do garnka razem z cukrem.
  3. Gotować ok 10 minut na wolnym ogniu a następnie zmiksować blenderem.
  4. Zmiksowane śliwki gotować na bardzo wolnym ogniu, mieszając do czasu do czasu aż część płynu odparuje i całość zrobi się gęsta i lepiąca (ok 20-30 minut).
  5. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam formie 35x28 cm).
  6. Przygotowac spód brownie:
  7. W misce ustawionej w garnku z wodą rozpuscić w wodnej kąpieli masło i czekoladę. Po rozpuszczeniu odstawić do przestygnięcia.
  8. Jajka z cukrem ubić przez ok 5-7 minut.
  9. Do jajek dodać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę i wszystko wymieszać.
  10. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  11. Wylać masę czekoladową do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
  12. W tym czasie przygotować warstwę sernikową- przełożyć do miski sery i zmiksować wraz z cukrem ok 3 minut.
  13. Potem po jednym dodawać jajka, za każdym razem miksując około minut aż całość dokładnie się połączy.
  14. Dodać mąkę ziemniaczaną, dynię i skórkę z pomarańczy – zmiksować.
  15. Masę wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch wylać pure śliwkowe robiąc za pomocą drewienka albo pałeczki marmurkowy wzór.
  16. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec całość ok 40 minut.
  17. Ciasto trzeba dokładnie ostudzić – najlepiej jak spędzi noc w zimnym miejscu.
3.2.2802

Related Posts

  • Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką

    Dziś, wspominany w ostatnim poście, sernik jogurtowy na zimno z wykorzystaniem  marmolady z czarnej porzeczki,…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie

    To jest jedno z moich ulubionych ciast: tarta ze śliwkami , koniecznie węgierkami, zapieczonymi w…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, dynia, sernik, śliwki

« Kremowy sos z dyni i sera do makaronu
Truskawkowy pudding chia z musem z mango »

Comments

  1. Marcelina says

    13 listopada 2014 at 10:03

    Moje smaki! 🙂 Choć sernikobrownie jeszcze nie robiłam jest na mojej liście 🙂

    Odpowiedz
  2. Anna | Studio Kuchnia says

    13 listopada 2014 at 21:26

    Pycha:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress