Czy zdrowe słodycze to oksymoron? Nie do końca. Pewnie jest wiele zdrowszych dań ale uwierzcie mi, że sklepowe batoniki i te trufle daktylowe z migdałami dzieli prawdziwa przepaść w kwestii zdrowia. Spokojnie może powiedzieć że są zdrowe i na pewno, że to są słodycze- bo chociaż nie nie zawierają dodatku cukru to są bardzo słodkie dzięki daktylom. Daktyle odżywiają krew, zwalczają stany zapalne, są bogate w żelazo, magnez oraz potas, oraz witaminy A, B1, B2 i PP. Oprócz daktyli trufle zawierają zmielone migdały (bogate w min. w wapń, magnez), wiórki kokosowe i karob.
Karob to kolejny dobry dla zdrowia składnik. Karob czyli mączka chleba świętojańskiego to doskonały i zdrowszy zamiennik kakao. Jest żródłem minerałów (magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu) oraz witamin (B1, B2, B3, E). Poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu, pomaga w walce z alergiami i co ważne taraz w okresie przeziębieniowym – wzmacnia odporność organizmu- a jak już jest za późno to warto pamiętać, że ma działanie przeciwkaszlowe.
W kuchni świetnie zastępuje kakao, jest trochę słodszy, można go dodawać do ciast, budyniów czy napojów.
Oczywiście jak nie macie karobu to do tego przepisu można użyć kakao – wtedy jednak warto wszystko dosłodzić łyżką miodu.
Jedyny niezdrowy składnik w tym przepisie to kawa, można jej nie dodawać ale jej stężenie jest małe, nie ma obaw, że dzieci będą potem krążyły po domu z oczami jak spodeczki, a naprawdę świetnie poprawia smak tych trufli.
Emilka za nimi przepada, stanowią dobry przekupny materiał i za kuleczki jest ona gotowa wiele zrobić. Możecie mi uwierzyć – i nie piszę tego dlatego, że to mój blog i ja je zrobiłam: SĄ WYŚMIENITE i wszyscy za nimi przepadamy.
- 25-30 bio daktyli
- 120 ml gorącej kawy (z niecałej łyżeczki kawy)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki karobu (albo niesłodzonego kakao)
- 200 g zmielonych migdałów (najlepiej użyć takich już zmielonych - mąki migdałowej, która jest bardzo drobna i trufle mają lepszą konsystencję)
- 100 g wiórków kokosowych
- opcjonalnie 1 łyżka miodu (szczególnie jeżeli zamiast karobu używacie kakao)
- dodatkowo opcjonalnie jedna łyżeczka kakao lub karobu do obtaczania kulek.
- Daktyle zalać gorącą kawą, zostawić na 5 minut.
- Przełożyć do melaksera i zmiksować.
- Dodać ekstrakt waniliowy, miód, karob, mielone migdały i wiórki kokosowe. Ponownie spróbować zmiksować acz może być to trudne bo masa będzie gęsta, jak się nie da zmiksować dokładnie to zmieszać łyżką albo wyrobić w rekach jak ciasto.
- Nabierać w ręce masę wielkości około łyżeczki i formować kulki. Można dodatkowo obtoczyć w karobie albo kakao.
studentka na diecie says
Robiłam wczoraj podobne, super pomysł na zdrowy zastrzyk słodkości :))
Łukasz says
Uwielbiam takie słodkości na bazie daktyli, a Twoje trufle są świetne. 😉
Sosna says
Hmmm, pychota! 🙂
cookingforemily says
Dziękuję za miłe słowa:)
meeg says
Pamiętam, gdy kiedyś na targowisku w Chorwacji, jedna z gospodyń pokazała mi twarde suszone, brązowe strąki i kazała mi to „coś” spróbować. Nie wyglądały apetycznie, więc widząc moje wahanie, gospodyni uśmiechnęła się i powiedziała coś w stylu „odwagi, to chlebek Świętego Jana – jest słodki jak czekolada”. Więc skosztowałam i stwierdziłam że jest świetny 🙂 Dlatego wszelkie przepisy z jego wykorzystaniem kupuję w ciemno!!!! Dzięki za pomysły na wspaniałe zdrowe słodycze!
cookingforemily says
ja w już dodaje karob prawie wszędzie gdzie jest w przepisie kakao, z powodzeniem:)
Alina T says
Zrobiłam! Udały się tak niesamowicie że wzbudziły zachwyt całej rodziny. Pozdrawiam serdecznie Alina
cookingforemily says
u nas w domu to tez hit. Emilka je uwielbia
Sonia says
wie ktos moze z jakiego kraju/ z jakiej kuchni pochodzi oryginalnie ten przepis?
cookingforemily says
oryginalnie z Polski, z mojej kuchni:) a serio nie wydaje mi się, żeby było to danie charakterystyczne dla jakeigoś kraju. Karob pochodzi z regionu śródziemnomorskiego.
Karola says
Czy moze pani podpowiedziec gdzie mozna kupic karob bo w kilku sklepach nawet nie wiedzieli co to jest 😉
cookingforemily says
W każdym sklepie ze zdrową żywnością powinien być. W internecie też do kupienia. Ale można też zastąpić kakao.
3xMa says
Zrobiłam! Pyszne! Świetny przepis 🙂
Zrospaczona matka says
Bardzo smaczne są te trufle. Zrobiłam i polecam.
maritka says
Czy te daktyle należy miksować razem z kawą? Czy odsączyć z kawy, a dopiero potem zmiksować?
cookingforemily says
Miksować razem z kawą:)
Mamala says
Mam pytanie.. Jak to mozliwe że u pani karob jest słodki? Ja piłam i karob i kakao i wg mnie karob jest gorszy w smaku niz niesłodzone kakao
cookingforemily says
Karob nie jest słodki, ale porównując jego smak do kakao to wydaje się być nieco słodszy bo kakao bywa po prostu gorzkie a karob nie ma takiej goryczki, jak robię przepisy w których jest kakao a zastępuje je karobem to dodaje trochę mniej cukru.
Ania says
Chcę zrobić te trufle dla 14 miesięcznego syna, jaki napar zamiast kawy można dodać? I mam jeszcze pytanie o daktyle, mam Medjool, ale one są ogromne i podejrzewam, że 25-30 daktyli to będzie za dużo 🙂 Jaka była gramatura użytych tutaj daktyli? 🙂
cookingforemily says
jak masz bardzo miękkie daktyle to wcale nie musisz namaczać, ewentualnie namocz w herbacie albo gorącej wodzie.
nie zważyłam niestety moich daktyli nigdy, ale myślę ze jak dodasz ok 20 to powinno być ok
najważniejsze żeby ostatecznie masa była zwarta i dala się łatwo formować w kulki