Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Trufle daktylowe z migdałami i karobem

Trufle daktylowe z migdałami i karobem

27 listopada 2014 by cookingforemily 21 komentarzy

trufle daktylowe-2
Czy zdrowe słodycze to oksymoron? Nie do końca. Pewnie jest wiele zdrowszych dań ale uwierzcie mi, że sklepowe batoniki i te trufle daktylowe z migdałami dzieli prawdziwa przepaść w kwestii zdrowia. Spokojnie może powiedzieć że są zdrowe i na pewno, że to są słodycze- bo chociaż nie nie zawierają dodatku cukru to są bardzo słodkie dzięki daktylom. Daktyle odżywiają krew, zwalczają stany zapalne, są bogate w żelazo, magnez oraz potas, oraz witaminy A, B1, B2 i PP. Oprócz daktyli trufle zawierają zmielone migdały (bogate w min. w wapń, magnez), wiórki kokosowe i karob.

Karob to kolejny dobry dla zdrowia składnik. Karob czyli mączka chleba świętojańskiego to doskonały i zdrowszy zamiennik kakao. Jest żródłem minerałów (magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu) oraz witamin (B1, B2, B3, E). Poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu, pomaga w walce z alergiami i co ważne taraz w okresie przeziębieniowym – wzmacnia odporność organizmu- a jak już jest za późno to warto pamiętać, że ma działanie przeciwkaszlowe.
W kuchni świetnie zastępuje kakao, jest trochę słodszy, można go dodawać do ciast, budyniów czy napojów.
Oczywiście jak nie macie karobu to do tego przepisu można użyć kakao – wtedy jednak warto wszystko dosłodzić łyżką miodu.

Jedyny niezdrowy składnik w tym przepisie to kawa, można jej nie dodawać ale jej stężenie jest małe, nie ma obaw, że dzieci będą potem krążyły po domu z oczami jak spodeczki, a naprawdę świetnie poprawia smak tych trufli.

Emilka za nimi przepada, stanowią dobry przekupny materiał i za kuleczki jest ona gotowa wiele zrobić. Możecie mi uwierzyć – i nie piszę tego dlatego, że to mój blog i ja je zrobiłam: SĄ WYŚMIENITE i wszyscy za nimi przepadamy.


5.0 from 4 reviews
Trufle daktylowe z migdałami i karobem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
Total time
15 min
 
Zdrowe słodycze - domowe trufle z migdałów, daktyli, wiórków kokosowych z dodatkiem karobu
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 30-40
Ingredients
  • 25-30 bio daktyli
  • 120 ml gorącej kawy (z niecałej łyżeczki kawy)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki karobu (albo niesłodzonego kakao)
  • 200 g zmielonych migdałów (najlepiej użyć takich już zmielonych - mąki migdałowej, która jest bardzo drobna i trufle mają lepszą konsystencję)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu (szczególnie jeżeli zamiast karobu używacie kakao)
  • dodatkowo opcjonalnie jedna łyżeczka kakao lub karobu do obtaczania kulek.
Instructions
  1. Daktyle zalać gorącą kawą, zostawić na 5 minut.
  2. Przełożyć do melaksera i zmiksować.
  3. Dodać ekstrakt waniliowy, miód, karob, mielone migdały i wiórki kokosowe. Ponownie spróbować zmiksować acz może być to trudne bo masa będzie gęsta, jak się nie da zmiksować dokładnie to zmieszać łyżką albo wyrobić w rekach jak ciasto.
  4. Nabierać w ręce masę wielkości około łyżeczki i formować kulki. Można dodatkowo obtoczyć w karobie albo kakao.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Cynamonowe trufle jabłkowe z migdałami

    W ścisłej czołówce ulubionych domowych słodyczy Emilki pozostają migdałowe trufle z karobem zwane "kuleczkami". Postanowiłam zrobić…

  • Zdrowy krem czekoladowy

    Zdrowy krem czekoladowy – bez cukru, bez śmietany i bez.. czekolady! Oszustwo? Oj tam, może…

  • Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą

    Przepisy na masło dyniowe ostatnio krążą w sieci i mocno zastawiam się dlaczego ten specyfik…

Filed Under: Desery, Dla najmłodszych, Do szkoły Tagged With: daktyle, deser, karob, migdały, raw, słodkie, słodycze, w 30 mniut, wegańskie, zdrowe słodycze

« Pełnoziarnista tortilla z kotletem fasolowo-ryżowym
Zupa z ciecierzycą, soczewicą i kaszą quinoa »

Comments

  1. studentka na diecie says

    27 listopada 2014 at 22:57

    Robiłam wczoraj podobne, super pomysł na zdrowy zastrzyk słodkości :))

    Odpowiedz
  2. Łukasz says

    28 listopada 2014 at 14:50

    Uwielbiam takie słodkości na bazie daktyli, a Twoje trufle są świetne. 😉

    Odpowiedz
  3. Sosna says

    30 listopada 2014 at 10:32

    Hmmm, pychota! 🙂

    Odpowiedz
  4. cookingforemily says

    1 grudnia 2014 at 11:02

    Dziękuję za miłe słowa:)

    Odpowiedz
  5. meeg says

    11 lutego 2015 at 10:53

    Pamiętam, gdy kiedyś na targowisku w Chorwacji, jedna z gospodyń pokazała mi twarde suszone, brązowe strąki i kazała mi to „coś” spróbować. Nie wyglądały apetycznie, więc widząc moje wahanie, gospodyni uśmiechnęła się i powiedziała coś w stylu „odwagi, to chlebek Świętego Jana – jest słodki jak czekolada”. Więc skosztowałam i stwierdziłam że jest świetny 🙂 Dlatego wszelkie przepisy z jego wykorzystaniem kupuję w ciemno!!!! Dzięki za pomysły na wspaniałe zdrowe słodycze!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 lutego 2015 at 11:34

      ja w już dodaje karob prawie wszędzie gdzie jest w przepisie kakao, z powodzeniem:)

      Odpowiedz
  6. Alina T says

    15 lutego 2015 at 23:19

    Zrobiłam! Udały się tak niesamowicie że wzbudziły zachwyt całej rodziny. Pozdrawiam serdecznie Alina

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 lutego 2015 at 10:55

      u nas w domu to tez hit. Emilka je uwielbia

      Odpowiedz
  7. Sonia says

    25 stycznia 2016 at 20:36

    wie ktos moze z jakiego kraju/ z jakiej kuchni pochodzi oryginalnie ten przepis?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 stycznia 2016 at 22:14

      oryginalnie z Polski, z mojej kuchni:) a serio nie wydaje mi się, żeby było to danie charakterystyczne dla jakeigoś kraju. Karob pochodzi z regionu śródziemnomorskiego.

      Odpowiedz
  8. Karola says

    30 kwietnia 2016 at 15:49

    Czy moze pani podpowiedziec gdzie mozna kupic karob bo w kilku sklepach nawet nie wiedzieli co to jest 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 kwietnia 2016 at 18:38

      W każdym sklepie ze zdrową żywnością powinien być. W internecie też do kupienia. Ale można też zastąpić kakao.

      Odpowiedz
  9. 3xMa says

    17 czerwca 2016 at 16:20

    Zrobiłam! Pyszne! Świetny przepis 🙂

    Odpowiedz
  10. Zrospaczona matka says

    3 grudnia 2017 at 13:47

    Bardzo smaczne są te trufle. Zrobiłam i polecam.

    Odpowiedz
  11. maritka says

    18 lutego 2019 at 21:14

    Czy te daktyle należy miksować razem z kawą? Czy odsączyć z kawy, a dopiero potem zmiksować?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 lutego 2019 at 19:30

      Miksować razem z kawą:)

      Odpowiedz
  12. Mamala says

    20 lutego 2019 at 21:57

    Mam pytanie.. Jak to mozliwe że u pani karob jest słodki? Ja piłam i karob i kakao i wg mnie karob jest gorszy w smaku niz niesłodzone kakao

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 lutego 2019 at 10:42

      Karob nie jest słodki, ale porównując jego smak do kakao to wydaje się być nieco słodszy bo kakao bywa po prostu gorzkie a karob nie ma takiej goryczki, jak robię przepisy w których jest kakao a zastępuje je karobem to dodaje trochę mniej cukru.

      Odpowiedz
  13. Ania says

    2 października 2020 at 12:20

    Chcę zrobić te trufle dla 14 miesięcznego syna, jaki napar zamiast kawy można dodać? I mam jeszcze pytanie o daktyle, mam Medjool, ale one są ogromne i podejrzewam, że 25-30 daktyli to będzie za dużo 🙂 Jaka była gramatura użytych tutaj daktyli? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 października 2020 at 22:29

      jak masz bardzo miękkie daktyle to wcale nie musisz namaczać, ewentualnie namocz w herbacie albo gorącej wodzie.
      nie zważyłam niestety moich daktyli nigdy, ale myślę ze jak dodasz ok 20 to powinno być ok
      najważniejsze żeby ostatecznie masa była zwarta i dala się łatwo formować w kulki

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczona owsianka marchewkowa - zdrowa i piernikowa! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    18 lutego 2019 o 20:38

    […] Trufle daktylowe z migdałami […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress