Milka zwykle nie ma problemów z jedzeniem. Czasem ma oczywiście focha i mówi „nie”, ale po pierwszej łyżce (którą trzeba uskutecznić podstępem) zwykle resztę zjada bez marudzenia. Jedyne co budzi jej niechęć na talerzu to zielone kawałki i liście. Z czerwonymi czy pomarańczowymi warzywami nie ma kłopotów ale jakoś do zielonych podchodzi z podejrzliwością. Mam na to swoje sposoby oczywiście i zielone warzywa zwykle ląduję zmiksowane w środku, jak w przypadku tych klusek ze szpinakiem czy kotlecików lub przerobione na pesto. Ta zapiekanka, to sposób na przemycenie brokułów. Chociaż właściwie pieczone w takich pojedynczych foremkach to są raczej suflety, ale można je też upiec w większej formie na zapiekanki (trzeba wtedy wydłużyć trochę czas pieczenia i zakryć folią od góry). W środku oprócz tych podejrzanych zielonych warzyw są też cielęcina i ryż (który można zastąpić dowolną kaszą). Forma jest dość zwarta więc na drugi dzień można ją w plastrach odgrzać/odsmażyć lub położyć jak pasztet na kanapce.
- ½ brokuła
- 5 łyżek ugotowanego ryżu (można użyć resztek gotowanego ryżu albo dowolnej kaszy)
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- ok 100 gr cielęciny (albo piersi z kurczaka)
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- sól, pieprz kajeński (odrobina)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Ugotować ryż (albo użyć resztek wcześniej ugotowanego ryżu lub kaszy),
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mięso, brokuł, koperek, jogurt/śmietanę, sok z cytryny, żółtka i przyprawy umieścić w blenderze i zmiksować.
- Do masy dodać ryż/kaszę i wymieszać.
- Białka ubić na pianę, delikatnie wmieszać do masy.
- Foremki do sufletów wysmarować masłem. Całość też można zapiec w większej formie do zapiekanek.
- Masę przełożyć do foremek.
- Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Iwona says
Wyszlo pyszne:)
Moj Oscar wyjadl do ostatniego okruszka ze swojego talerzyka:) Ja tez zjadlam ze smakiem:)
Bardzo fajne przepisy!
cookingforemily says
cieszę się że Wam smakowało:)
Alina T says
To jest pyszne. Pozdrawiam Alina
Doris says
Mam pytanie,czy mięso w tym przepisie tez ma być ugotowane?
cookingforemily says
powinno być surowe
wiola says
Kolejny świetny przepis!! Pychotka! U mnie z szynką zamiast cielęciny i też wyszło super! Pozdrawiam i polecam 🙂
Kamila says
Czym mozna zastąpić mięso w przepisie? jakieś pomysły
cookingforemily says
Możesz je zupełnie pominąć albo dodać jakiś ser. żółty albo trochę fety
Kamila says
Dziękuje 😉