Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Zapiekanka dla dziecka- cielęcina, brokuły i ryż

Zapiekanka dla dziecka- cielęcina, brokuły i ryż

15 grudnia 2014 by cookingforemily 9 komentarzy

zapiekanka-dla-dziecka-z-cielecina-i-brokulami

Milka zwykle nie ma problemów z jedzeniem. Czasem ma oczywiście focha i mówi „nie”, ale po pierwszej łyżce (którą trzeba uskutecznić podstępem) zwykle resztę zjada bez marudzenia. Jedyne co budzi jej niechęć na talerzu to zielone kawałki i liście. Z czerwonymi czy pomarańczowymi warzywami nie ma kłopotów ale jakoś do zielonych podchodzi z podejrzliwością. Mam na to swoje sposoby oczywiście i zielone warzywa zwykle ląduję zmiksowane w środku, jak w przypadku tych klusek ze szpinakiem czy kotlecików lub przerobione na pesto. Ta zapiekanka, to sposób na przemycenie brokułów. Chociaż właściwie pieczone w takich pojedynczych foremkach to są raczej  suflety, ale można je też upiec w większej formie na zapiekanki (trzeba wtedy wydłużyć trochę czas pieczenia i zakryć folią od góry). W środku oprócz tych podejrzanych zielonych warzyw są też cielęcina i ryż (który można zastąpić dowolną kaszą). Forma jest dość zwarta więc na drugi dzień można ją w plastrach odgrzać/odsmażyć lub położyć jak pasztet na kanapce.


5.0 from 1 reviews
Cielęcina, brokuły i ryż- suflet dla dziecka
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
30 min
Total time
55 min
 
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • ½ brokuła
  • 5 łyżek ugotowanego ryżu (można użyć resztek gotowanego ryżu albo dowolnej kaszy)
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • ok 100 gr cielęciny (albo piersi z kurczaka)
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • sól, pieprz kajeński (odrobina)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Instructions
  1. Ugotować ryż (albo użyć resztek wcześniej ugotowanego ryżu lub kaszy),
  2. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Mięso, brokuł, koperek, jogurt/śmietanę, sok z cytryny, żółtka i przyprawy umieścić w blenderze i zmiksować.
  5. Do masy dodać ryż/kaszę i wymieszać.
  6. Białka ubić na pianę, delikatnie wmieszać do masy.
  7. Foremki do sufletów wysmarować masłem. Całość też można zapiec w większej formie do zapiekanek.
  8. Masę przełożyć do foremek.
  9. Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Kluseczki szpinakowe z kaszą manną

    Szukacie pomysłu na przemycenie szpinaku do obiadu dziecka? Proszę bardzo! Oto delikatne kluseczki szpinakowe z…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: brokuły, cielęcina, danie dla dzieci, mięso, obiad dla rocznego dziecka, ryż, suflet, zapiekanka

« Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce
Zimowe muffinki z żurawiną, pomarańczą i cynamonem »

Comments

  1. Iwona says

    6 stycznia 2015 at 08:41

    Wyszlo pyszne:)
    Moj Oscar wyjadl do ostatniego okruszka ze swojego talerzyka:) Ja tez zjadlam ze smakiem:)

    Bardzo fajne przepisy!

    Odpowiedz
  2. cookingforemily says

    6 stycznia 2015 at 09:56

    cieszę się że Wam smakowało:)

    Odpowiedz
  3. Alina T says

    2 lutego 2015 at 00:32

    To jest pyszne. Pozdrawiam Alina

    Odpowiedz
  4. Doris says

    7 lutego 2015 at 20:00

    Mam pytanie,czy mięso w tym przepisie tez ma być ugotowane?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 lutego 2015 at 21:27

      powinno być surowe

      Odpowiedz
  5. wiola says

    26 kwietnia 2016 at 21:38

    Kolejny świetny przepis!! Pychotka! U mnie z szynką zamiast cielęciny i też wyszło super! Pozdrawiam i polecam 🙂

    Odpowiedz
  6. Kamila says

    30 grudnia 2016 at 19:57

    Czym mozna zastąpić mięso w przepisie? jakieś pomysły

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 grudnia 2016 at 21:56

      Możesz je zupełnie pominąć albo dodać jakiś ser. żółty albo trochę fety

      Odpowiedz
      • Kamila says

        1 stycznia 2017 at 15:43

        Dziękuje 😉

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress