Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Muffinki z kaszy jaglanej z jabłkiem i żurawiną

Muffinki z kaszy jaglanej z jabłkiem i żurawiną

4 grudnia 2014 by cookingforemily 29 komentarzy

muffinki-z-kaszy-jaglanej-z-żurawina

To że lubimy kaszę jaglaną to już wiecie. Emilka nadal je jaglankę prawie codziennie na śniadanie. Ostatnio jednak, jako że męczył ją przeciągający się w nieskończoność katar i kaszel starałam się karmić ją jaglanką nie tylko na śniadanie. Kasza jaglana wzmacnia bowiem odporność i ma działanie osuszające. Milka więc je ją dodatkowo np. w postaci placuszków i różnych zapiekanek. Na tej fali powstały też te muffinki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe, bez cukru i bez jajek. Wystarczy zmieszać suchą kaszę, jabłka i żurawiny i upiec. Nie można prościej chyba. Trochę się bałam że będą się rozpadać ale jest ok – co prawda trzeba z nimi postępować delikatnie i poczekać aż wystygną przed wyjęciem ale trzymają fason.
Muffinki nie zawierają cukru, na czas choroby całkowicie wycofałam cukier z diety Milki, ale oczywiście można je dosłodzić – 2 łyżki brązowego cukru powinno wystarczyć. Można je zjeść z kapką jogurtu lub gęstej śmietany.

muffinki-z-kaszy-jaglanej-z-żurawina

5.0 from 4 reviews
Muffinki z kaszy jaglanej z jabłkiem i żurawiną
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Wyjątkowo proste i nie wymagajace pracy muffinki z kaszy jaglanej z żurawiną i jabłkiem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 duże soczyste jabłka
  • duża garść żurawiny
  • szklanka soku (pomarańczowy, lub jabłkowy)
  • kawałek masła do wysmarowania formy
Instructions
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Kaszę zmieszać ze startymi jabłkami i żurawinami.
  4. Formę do pieczenia muffinek wysmarować grubo masłem.
  5. Do każdego wgłębienia włożyć do wysokości ⅔ masę jaglano-jabłkową i ugnieść.
  6. Następnie każdą muffinkę polać 3 łyżkami soku.
  7. Formę okryć folią alumieniową. Piec ok 30 minut pod przykryciem.
  8. Muffiki zostawić do całkowitego ostygnięcia i następnie podważając każdą nożem delikatnie wyjąć z foremek.
  9. Można podawać z jogurtem albo śmietaną na wierzchu.
3.2.2929

 

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

Filed Under: Bezglutenowe, Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, do szkoły, jabłka, kasza jaglana, muffinki, żurawina

« Zupa z ciecierzycą, soczewicą i kaszą quinoa
Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce »

Comments

  1. yourbetterchoice says

    7 grudnia 2014 at 17:54

    Ooo.. świetny pomysł. Żałuję, że wcześniej na niego nie wpadłam. Ja również od niedawna jestem fanką kaszy jaglanej, więc powoli poznaję co można z niej wyczarować.

    pozdrawiam ciepło
    Karolina

    PS: Bardzo przyjemny blog. Będę wpadać.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 grudnia 2014 at 20:18

      Zapraszam:)

      Odpowiedz
  2. Iwona says

    22 grudnia 2014 at 06:59

    Witam,
    Ciekawy przepis i chetnie wypróbuje. Czy zamiast żurawiny moge dodać świeże maliny?
    Czy to dobry pomysł?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 grudnia 2014 at 07:25

      myślę, że tak. można wtedy dodać trochę mniej soku do namoczenia bo maliny też puszczą sok. Jak spróbujesz daj znać czy wyszły ok, jestem ciekawa.

      Odpowiedz
  3. Iwona says

    5 stycznia 2015 at 04:23

    Zrobilam, ale nie chca wyjsc:(
    Uzylam zurawiny suszonej, czy to moze byc powodem?
    Nie mam tez formy do pieczenia mufinek, uzylam foremek pojedynczych… najpierw z foli aluminiowej, drugim razem
    takich z Ikei (mufinki po wyjeciu rozpadaja sie…)
    I wydaje mi sie ze jaglanka sie nie dopieka, bo jak jemy to jest chrupiaca…
    Moze masz jakas porade?

    Odpowiedz
  4. cookingforemily says

    5 stycznia 2015 at 07:27

    Ja też użyłam suszonej wiec to nie powinno być problemem. Piekłam w takiej metalowej formie na muffinki – ona jest sztywna więc na pewno lepiej z niej wychodzą niż z foremek z folii aluminiowej czy pojedynczych silikonowych. Jak nie masz innych to warto nasmarować grubiej masłem i koniecznie poczekać aż muffinki wystygną zanim je wyjmiesz.
    Jeżeli jaglanka jest chrupiąca to trzeba dłużej piec ( ja mam taki piekarnik co mocno grzeje) i można też nasączyć większą ilością soku. To pewnie wina wielkości foremek – u mnie do każdej foremki dawałam po ok 2 łyżki masy i 3 łyżki soku i takie proporcje powinny być ok. No i mam nadzieję pamiętałaś żeby je przykryć folią od góry – inaczej jaglanka z wierzchu się nie dopiecze.

    Odpowiedz
  5. Iwona says

    5 stycznia 2015 at 10:26

    Dziekuje i bede probowac dalej bo wygladaja bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  6. Alina T says

    25 stycznia 2015 at 20:59

    Witam. Zawsze byłam wrogiem gotowania jednak moj mały niejadek zmusił mnie do siedzenia w kuchni. Dzieki Twoim przepisom okazało się że nie taki diabeł straszny jak go malują :). Muffinki rewelacja. Wielkie dzieki. To tylko mnie zachęca do dalszych kulinarnych prób. Pozdrawiam serdecznie Alina

    Odpowiedz
  7. cookingforemily says

    26 stycznia 2015 at 09:47

    Alina, bardzo miło mi to czytać:)

    Odpowiedz
  8. monka says

    16 marca 2015 at 11:03

    wiyam, kasza ma być surowa czy ugotowana ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 marca 2015 at 15:23

      surowa – upiecze się dzięki sokowi i zwiąże całość, ale przeczytaj komentarze powyżej tam jest kilka uściśleń.

      Odpowiedz
  9. Ela says

    27 marca 2015 at 19:45

    Szkoda ze nie ma informacji o tym czy kasza ma byc surowa czy ugotowana w informacji o skladnikach albo w sposobie przygitowania 🙁

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 marca 2015 at 20:22

      Kasza ma być surowa – pęcznieje i miękknie podczas gotowania zanurzona w soku. Dzięki temu się trzymają. Jak ugotowałaś i zmiksowałaś to będę się rozpadać – tam nie ma nic (np jajka) bo by trzymało masę. Myślałam, że skoro nie jest napisane, że ugotować kaszę, albo w składnikach, ze jest to kasza gotowana to będzie oczywiste że chodzi o suchą kaszę. Najwyraźniej tak nie jest bo jesteś drugą osobą, która o to pyta. Więc zmienię to w opisie, dziękuję za informację.

      Odpowiedz
  10. Ela says

    27 marca 2015 at 20:18

    Ja kasze ugotowałam i zmiksowałam. Dam znać jak wyszło

    Odpowiedz
  11. Ela says

    27 marca 2015 at 20:58

    Hmmmm nie gotujcie wczesnuej kaszy…nie wychodzi, lepiej dac surową

    Odpowiedz
  12. Ela says

    27 marca 2015 at 21:02

    Kasza jaglana jest rowniez dobra na slono/ostro polecam z kurczakiem i warzywami

    Odpowiedz
  13. Ela says

    27 marca 2015 at 21:06

    Z kaszą jaglaną zaczynam

    Odpowiedz
  14. Ela says

    27 marca 2015 at 21:13

    Gratulacje za czujnosc choc nie rozumiem dlaczwego ni umieściłaś/łeś fragmentu z podziekowaniem, wersja z surową kaszą wyszla idealnie

    Odpowiedz
  15. Malina says

    26 czerwca 2015 at 13:02

    Ile dni takie muffinki można przechowywać

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 czerwca 2015 at 13:54

      Nie trzymałam ich długo bo nie było potrzeby -szybko zeszły:) ale gotuję córce często jaglankę na śniadanie – gotuję większe ilości ( na wodzie z jabłkiem i daktylami więc składniki podobne do tych w muffinkach) i potem przechowuje taką kaszę nawet do tygodnia w lodówce, żeby rano zmiksować z mlekiem i podgrzać na szybie śniadanie. W tych muffinkach nie ma żadnych szybko psujących się składników ( jak nabiał) więc myślę, że można je przechowywać kilka dni bez problemu.

      Odpowiedz
      • Malina says

        26 czerwca 2015 at 17:35

        Dziękuję za odpowiedź! Muffinki wyglądają przepysznie, a do tego są takie proste w przygotowaniu! Na pewno wypróbuję przepis!

        Odpowiedz
  16. Paulina says

    29 czerwca 2015 at 13:06

    witam 😉 czy mozna dodac sok z cytryny z miodem ? ew troche wody z cytryna i miodem ? nie mam za duzo jablek i pomaranczy … wiec mysle czy bedzie dobre z cytryna.. pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 czerwca 2015 at 13:40

      hm może być za kwaśne trochę bo żurawina też jest kwaśna

      Odpowiedz
  17. tasma says

    27 września 2015 at 22:27

    zjedliśmy prawie wszystkie w jedno posiedzenie – ale pycha!

    Odpowiedz
  18. achaa says

    9 marca 2017 at 17:06

    Babeczki wyszły bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.
    Zamiast żurawin dodaliśmy mrożone maliny. Piekłam w silikonowych foremkach bez natłuszczania, odeszły bardzo ładnie. Najbardziej smakowały nam lekko ciepłe, polane odrobiną syropu klonowego.

    Pozdrawiam
    Joanna A.

    Odpowiedz
  19. agnieszka says

    21 sierpnia 2018 at 11:51

    Bardzo smaczne 🙂 Zamiast żurawiny dałam rodzynki i tez ok. 12 muffinek zniknęło w 15 minut. Dziś robię kolejne 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 sierpnia 2018 at 21:21

      rodzynki do jabłek świetnie pasują:) cieszę, się że Wam smakowało. można piec nawet codziennie bo to zdrowe słodycze i bez wysiłku:)

      Odpowiedz
  20. Sylwia says

    19 marca 2021 at 17:24

    Witam. W składnikach jest sok pomarańczowy ale w opisie nie ma nic o tym co z nim zrobić.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 marca 2021 at 19:26

      jest opisane, punkt 6:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress