Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Pierogi z rybą

Pierogi z rybą

21 grudnia 2014 by cookingforemily 6 komentarzy

pierogi-z-ryba
Barszcz, kapusta wigilijna, śledzie, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, grzybowa – mocne wytrawne smaki na wigilijnym stole. Każdy znajdzie tu coś za czym przepada. Każdy, tylko nie dziecko. Wigilijne dania raczej nie sprzyjają dziecięcym podniebieniom. Więc każdemu kto się zastanawia co podać dziecku w wigilię, żeby było jednak w duchu tradycji, polecam  pierogi z rybą. Jeżeli dziecko lubi rybę to te pierożki na pewno mu posmakują. A jak macie w zwyczaju lepić samemu wigilijne pierogi to już naprawdę żaden kłopot kilka z nich nafaszerować rybą. A założę się że znajdą się i inni, dorośli ich amatorzy.

Proporcje które tu podaję to przepis na samodzielny obiad dla całej rodziny, bo te pierogi z rybą można oczywiście ugotować bez okazji. Porcja jest duża, ale smakują one dobrze dnia następnego, odsmażone na masełku.

 

Pierogi z rybą
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina
 
Delikatne pierogi z rybą.Danie które można podać na wigilijnym stole dla dziecka.
Author: www.cookingforemily
Serves: 20
Ingredients
  • Ciasto:
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Farsz:
  • 1 kg filetów z bialej ryby – ja miałam pstrąga, 3 płaty
  • skórka z połowy cytryny
  • pół pęczka koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól,
  • Sos:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek koperku
Instructions
  1. Przygotować CIASTO:
  2. Do dużej miski włożyć mąkę, wymieszać ją z solą.
  3. Stopniowo wlewać wodę, mieszając ciasto łyżką.
  4. Dodać olej.
  5. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, formując kulę,
  6. Ciasto można podsypać jeszcze 2 łyżkami mąki, żeby zaczęło ładnie się formować w kulę.
  7. Wyrabiać kilka minut.
  8. Miskę podsypać mąką na spodzie, zostawić ciasto i przykryć je ściereczką. Ciasto powinno odpocząć ok 30 minut.
  9. Przygotować FARSZ:
  10. Ryby pozbawić pęseta wszystkich ości. Ja część z kręgosłupem odkroiłam i podsmażyłam do zjedzenia na maśle a do farszu użyłam tylko najgrubszej części ryby.
  11. Pozbawione ości części ryb pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać, dodać do ryby razem z sokiem i skórką z cytryny. Całość posolić i dobrze wymieszać.
  12. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wykrajać kółka kubkiem albo szklanką.Można lepić klasyczne pierogi albo coś w kształcie ravioli: na jednym kółku kłaść farsz i przykrywać drugim, dociskając końce.
  13. Pierogi gotować w osolonej wodzie, ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  14. SOS: na patelni rozgrzać masło, ale należy uważać, żeby się nie zarumieniło, dodać sok z cytryny i gałązki koperku. Masłem polewać pierożki.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Risotto z rybą i szpinakiem, dla dziecka

    Ryba... temat ciężki. Wiadomo, że powinniśmy jeść je przynajmniej raz a najlepiej 2-3 razy w…

  • Suflet z łososia

    Suflet z łososia to danie, które można podać na obiad małemu dziecku ale też sprawdzi…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad, Na okazję Tagged With: danie dla dziecka, pierogi, ryba, wigilia

« Zimowe muffinki z żurawiną, pomarańczą i cynamonem
Wesołych Świąt! »

Comments

  1. Anna | Studio Kuchnia says

    28 grudnia 2014 at 15:50

    Wyglądają bardzo smakowicie; )

    Odpowiedz
  2. Wyglądają idealnie! Pierogi to dla mnie wyzwanie..uwielbiam je, ale bardzo rzadko robię...czas się poprawić :) says

    15 lutego 2016 at 21:13

    jak byłam małym dzieckiem to się zajadałam pierogami ruskimi oczywiście z gęsta śmietaną, odkąd dorosłam (i jak ja to mówię: zmądrzałam;D) nie jem pierogów ze wzgledu na kalori, ot tak się porobiło 😉 ale Tych to bym spróbowała! 🙂

    Odpowiedz
  3. Barbara says

    14 czerwca 2016 at 11:16

    Czy farsz rybny ma być surowy? W niektórych przepisach jest ugotowany na parze, albo potem juz jako pierożki tzreba je gotować ok 15 minut. A tu tylko 3 minuty. Czy ryba sie ugotuje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 czerwca 2016 at 11:24

      Farsz jest z surowej ryby. Ale pierogi w sumie gotują się dłużej niż 3 minuty – w przepisie jest 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię – a zanim pierogi wypłyną to mija kilka minut. Tak więc farsz w tym czasie zdąży się ugotować, ryba nie potrzebuje dużo czasu, szczególnie jak jest tak rozdrobniona.

      Odpowiedz
      • Barbara says

        14 czerwca 2016 at 11:51

        Dziękuję za odpowiedź. Jestem już spokojna i biorę się za pierożki!

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          14 czerwca 2016 at 11:58

          powodzenia! 🙂

          Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Wyglądają idealnie! Pierogi to dla mnie wyzwanie..uwielbiam je, ale bardzo rzadko robię...czas się poprawić :) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress