Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce

Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce

9 grudnia 2014 by cookingforemily 5 komentarzy

placki-z-kaszy-quinoa-i-jajkiem

Placki (kotlety) z kaszy quinoa już wcześniej gościły na blogu w wersji z fetą i szpinakiem, dziś ich nowa wersja – tym razem z marchewką, cukinią i parmezanem. A do tego jajko gotowane w koszulce. Można je też oczywiście podać z jajkiem sadzonym (tu chodzi o płynące żółtko), ale jajko w koszulce jest bardziej wdzięczne. Odkryciem dla mnie był sposób na jajko w koszulce o którym pisze Marta na blogu (jak ktoś nie zna bloga to polecam gorąco, przy okazji). W kubek/szklankę wkładamy folię spożywczą, nasmarowaną masłem tak aby było wgłębienie (raz zapomniałam wysmarować foli masłem i też się potem jajko odkleiło), w to wbijamy jajko, związujemy a następnie gotujemy w wodzie. Jajko w koszulce bez ryzyka.


Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce
 
Drukuj
Prep time
35 min
Cook time
15 min
Total time
50 min
 
Kotlety z kaszy quinoa z dodatkiem cukinii, marchewki i parmezanu podane z jajkiem w koszulce
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 15
Ingredients
  • 250 g kaszy quinoa (pełna szklanka i trochę)
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • duża garść startego parmezanu
  • po pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • olej/oliwa do smażenia
  • jajko w koszulce do podania
  • szczypiorek
Instructions
  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cukinię zetrzeć na większych oczkach, lekko posolić i rozłożyć na sitku żeby odciekła.
  3. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
  4. Cebulę drobniutko posiekać.
  5. Zioła posiekać – ja zwykle tnę je nożyczkami.
  6. Cukinię mocno wycisnąć żeby pozbyć się wody.
  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki ( ja zwykle przygotowuję masę na wszelkie kotleciki dnia poprzedniego, żeby mieć potem szybki obiad lub kolację).
  8. Formować ręką kotleciki i smażyć na oleju lub oliwie.
  9. Można podawać z jajkiem sadzonym lub w koszulce.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kotlety z kaszy quinoa z fetą i szpinakiem

    Pamiętacie moje peany na temat kaszy jaglanej? Dziś zaserwuje Wam 2 odcinek - tym razem…

  • Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem

    Zwykle jak czytam przepis to jestem w stanie wyobrazić sobie smak dania. Często od razu…

Filed Under: Do szkoły, Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, kotlety, placki, quinoa, wegetariańskie

« Muffinki z kaszy jaglanej z jabłkiem i żurawiną
Zapiekanka dla dziecka- cielęcina, brokuły i ryż »

Comments

  1. Karina says

    10 grudnia 2014 at 10:32

    bardzo smakowicie wyglądają

    Odpowiedz
  2. Dorota says

    12 stycznia 2015 at 13:18

    Wygląda tak obłędnie, że można ugryźć monitor 🙂 Dzięki za wspaniały przepis!

    Odpowiedz
  3. anka says

    24 sierpnia 2015 at 20:13

    w przepisie są 4 jajka … czy któreś trafia do placków czy wszystkie są liczone jako jajka w koszulce?;)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 sierpnia 2015 at 22:15

      Te 4 idą do środka wszystkie. Można podawać z jajkiem w koszulce dodatkowo – ale też można podawać z sałatką lub sosem.

      Odpowiedz
  4. Ola says

    5 maja 2016 at 12:51

    Z rozpedu przesmazylam cebule z cukinia i marchewka, wiec potem zamiast smazyc kotleciki, upieklam je w piekarniku. W 180 stopniach, ok. 40 minut chyba, nie sledzilam czasu. Wyszly bardzo smaczne, zwarte, lekko przyrumienione. Jedlismy albo dodatkowo posypane parmezanem, albo z sosem jogurtowym, do wyboru. Fajny przepis, dziekuje!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress