Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Zimowe muffinki z żurawiną, pomarańczą i cynamonem

Zimowe muffinki z żurawiną, pomarańczą i cynamonem

17 grudnia 2014 by cookingforemily 1 Comment

muffinki-z-żurawiną

Nawał pracy nie pozwala mi się tak cieszyć oczekiwaniem na święta jakbym chciała. Nie udało nam się jeszcze zrobić pierniczków, ani choinkowych ozdób. Nie słuchamy też piosenek o zimie i śniegu bo przy takiej pogodzie nie ma w tym żadnej przyjemności. Ale nie poddałam się tak zupełnie w tej walce o świąteczny klimat i w weekend udało się upiec te muffinki z żurawiną, pomarańczą i cynamonem, które następnie powędrowały na przedświąteczne śledzikowe spotkanie u przyjaciół. Zapach przy ich pieczeniu – pomarańcza i cynamon przez chwilę wprowadziły mnie w zimowy, świąteczny nastrój. Nie jest to wypiek świąteczny ale właśnie przedświąteczny, który pozwala się powoli zanurzać w klimacie.

Zimowe muffinki z żurawiną, pomarańczą i cynamonem
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 duże jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1/2 szklanki śmietany
3/4 szklanki suszonej żurawiny
sok z 1 pomarańczy
5 łyżecek cukru pudru
kandyzowana skóra z pomarańczy -ok 3 łyżek
Wykonanie
Z pomarańczy zetrzeć skórkę, i następnie wycisnąć sok
Sokiem zalać żurawiny, odstawić.
W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem aż zbieleją (ok 2-4 minut).
Do jajek powoli wlewać olej, cały czas mieszając, dodać ekstrakt z wanilii.
Mokre składniki dodać do suchych razem ze skórką pomarańczową i śmietaną- całość zmieszać mikserem.
Żurawiny odsączyć na sitku, sok zachować. Dodać żurawiny do ciasta i wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i do każdej nakładać po ¾ masy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Przygotować lukier- 2 łyżki soku z pomarańczy zmieszać z cukrem pudrem.
Skórkę z pomarańczy drobno posiekać
Lekko przestudzone muffinki smarować za pomocą pędzla kuchennego lukrem i ozdabiać posiekaną skórką z pomarańczy. Lukier z tych proporcji wychodzi dość rzadki – to taki właściwie syrop, ale można zrobić gęstszy dodając więcej cukru pudru.

Related Posts

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

  • Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

    W naszym domu ciasteczka owsiane (zwane może mało apetycznie „owsikami”) to klasyka i pewnie jeszcze…

  • Czekoladowe muffinki z bananami

    Smutny i smętny dziś poniedziałek. Rano wiadomość o Davidzie, potem droga do pracy na ślizgawce…

Filed Under: Bez kategorii, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: muffinki, pomarańcze, żurawina

« Zapiekanka dla dziecka- cielęcina, brokuły i ryż
Pierogi z rybą »

Comments

  1. Dagmara Osowska says

    17 grudnia 2014 at 23:37

    Wyglądają cudnie 🙂
    Zapraszam do organizowanej przeze mnie akcji „Świąteczne Słodkości!” 🙂
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci
    Aby dodać przepis do akcji, trzeba umieścić banerek akcji na blogu (info poniżej)
    http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/11/ruszya-akcja-swiateczne-sodkosci.html

    Pozdrawiam świątecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress