Gryczane naleśniki są popularne we Francji, ale tam składa się je nie w rulonik ale w kopertę – i w tej formie nazywają się one galette. W Polsce przywykliśmy do naleśników z białej mąki, które nadziewamy i na słodko i na słono. Warto jednak sięgnąć po gryczaną mąkę, bo jest zdrowsza ( i bezglutenowa) i świetnie się sprawdza w wersji wytrawnej. Mąkę gryczaną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością ale zdarza się ją spotkać na półkach w supermarketach. Można też zrobić ją w domu mieląc (najlepiej w młynku do kawy albo dobrym blenderem) kaszę gryczaną niepaloną. Naleśniki są elastyczne i dobrze się składają. Ważne jest jednak to żeby ciasto postało – kilka godzin najlepiej – więc dobrze je przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. A co do środka? Najbardziej klasyczny przepis na galette to ten z szynką, serem żółtym i jajkiem – ale można tam włożyć co tylko fantazja nam podpowie – szpinak i ser feta, pomidory i mozzarella, ryby, duszone warzywa, resztki gulaszu. Ja w nasze naleśniki włożyłam avocado i jajko. Idealny byłby do tego szczypiorek ale go nie miałam niestety. Naleśniki potem zapiekłam – w piekarniku. Wyszły mocno chrupiące. Drugą porcję następnego dnia zjedliśmy klasycznie – z szynką, serem i jajkiem- tym razem usmażone na patelni pod przykrywką. I chyba ten sposób podania mi jednak bardziej odpowiada ( są delikatniejsze) i na pewno taka wersja jest lepsza dla dziecka.
- NALEŚNIKI
- 200 gr mąki gryczanej
- 450 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- ½ łyżeczki soli
- NADZIENIE na 1 naleśnik
- rozgniecione miękkie avocado/jajko/szczypiorek
- sól,pieprz, papryka
- albo
- plasterek szynki/trochę startego sera/jajko
- Wszystkie składniki naleśników, za wyjątkiem masła, dokładnie zmiksować.
- Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na noc) do lodówki.
- Przed smażeniem dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
- Smażyć na patelni nieprzywierającej, bez tłuszczu (albo z lekką jego ilością - np trochę oliwy, oleju- jak patelnia nie pozwala na beztłuszczowe smażenie).
- Po usmażeniu wszystkich naleśników, nadziać je i przysmażyć/przypiec czyli:
- Usmażony naleśnik ułożyć na dużej patelni.
- Na środek naleśnika ułożyć rozgniecione avocado, zostawiają brzegi wolne.
- Następnie wbić na środek jajko, złożyć brzegi do środka, przyprawić.
- Zapiekać w piekarniku, albo na ogniu pod przykryciem, aż jajko się zetnie.
- Posypać szczypiorkiem
Marcelina says
Świetna propozycja na naleśniki w wersji wytrawnej 🙂
Ania says
Danie godne mistrzów 🙂
Pozdrawiam
Ania
Agata says
fantastyczny i pyszny pomysł 🙂
Niezadowolony says
Nie polecam, danie bezsmakowe. Mimo, ze syn szybko zjadł, pewniakiem był głodny tylko.
cookingforemily says
Drogi niezadowolony podpisujący się mailem jakistam@costam.com, szanuje Twoje zdanie:) gusta są różne.
laadya says
Ja uwielbiam takie smaki. TWOJE dzieło wygląda bosko. Pozdrawiam 🙂