Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem

Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem

12 stycznia 2015 by cookingforemily 6 komentarzy

gryczane-nalesniki-z-jajkiem

Gryczane naleśniki są popularne we Francji, ale tam składa się je nie w rulonik ale w kopertę – i w tej formie nazywają się one galette. W Polsce przywykliśmy do naleśników z białej mąki, które nadziewamy i na słodko i na słono. Warto jednak sięgnąć po gryczaną mąkę, bo jest zdrowsza ( i bezglutenowa) i świetnie się sprawdza w wersji wytrawnej. Mąkę gryczaną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością ale zdarza się ją spotkać na półkach w supermarketach. Można też zrobić ją w domu mieląc (najlepiej w młynku do kawy albo dobrym blenderem) kaszę gryczaną niepaloną. Naleśniki są elastyczne i dobrze się składają. Ważne jest jednak to żeby ciasto postało – kilka godzin najlepiej – więc dobrze je przygotować dzień wcześniej  i zostawić na noc w lodówce.  A co do środka? Najbardziej klasyczny przepis na galette to ten z szynką, serem żółtym i jajkiem – ale można tam włożyć co tylko fantazja nam podpowie – szpinak i ser feta, pomidory i mozzarella, ryby, duszone warzywa, resztki gulaszu. Ja w nasze naleśniki włożyłam avocado i jajko. Idealny byłby do tego szczypiorek ale go nie miałam niestety. Naleśniki potem zapiekłam – w piekarniku. Wyszły mocno chrupiące. Drugą porcję następnego dnia zjedliśmy klasycznie – z szynką, serem i jajkiem- tym razem usmażone na patelni pod przykrywką. I chyba ten sposób podania mi jednak bardziej odpowiada ( są delikatniejsze) i na pewno taka wersja jest lepsza dla dziecka.


Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
15 min
Total time
25 min
 
Śniadaniowe gryczane naleśniki z avocado i jajkiem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
  • NALEŚNIKI
  • 200 gr mąki gryczanej
  • 450 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • NADZIENIE na 1 naleśnik
  • rozgniecione miękkie avocado/jajko/szczypiorek
  • sól,pieprz, papryka
  • albo
  • plasterek szynki/trochę startego sera/jajko
Instructions
  1. Wszystkie składniki naleśników, za wyjątkiem masła, dokładnie zmiksować.
  2. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na noc) do lodówki.
  3. Przed smażeniem dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
  4. Smażyć na patelni nieprzywierającej, bez tłuszczu (albo z lekką jego ilością - np trochę oliwy, oleju- jak patelnia nie pozwala na beztłuszczowe smażenie).
  5. Po usmażeniu wszystkich naleśników, nadziać je i przysmażyć/przypiec czyli:
  6. Usmażony naleśnik ułożyć na dużej patelni.
  7. Na środek naleśnika ułożyć rozgniecione avocado, zostawiają brzegi wolne.
  8. Następnie wbić na środek jajko, złożyć brzegi do środka, przyprawić.
  9. Zapiekać w piekarniku, albo na ogniu pod przykryciem, aż jajko się zetnie.
  10. Posypać szczypiorkiem
3.2.2885

gryczasne-nalesniki-z-avocado

Related Posts

  • Gofry gryczane

    Ostatnio u mnie króluje mąka orkiszowa - z powodzeniem zastępują nią mąkę pszenną we wszystkich…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Na śniadanie, Wegetariańskie Tagged With: avocado, bezglutenowe, gryczane, naleśniki, śniadanie dla dziecka

« Brownie z fasoli
Makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone »

Comments

  1. Marcelina says

    13 stycznia 2015 at 10:24

    Świetna propozycja na naleśniki w wersji wytrawnej 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania says

    15 stycznia 2015 at 12:55

    Danie godne mistrzów 🙂

    Pozdrawiam
    Ania

    Odpowiedz
  3. Agata says

    17 stycznia 2015 at 00:46

    fantastyczny i pyszny pomysł 🙂

    Odpowiedz
  4. Niezadowolony says

    3 grudnia 2015 at 17:43

    Nie polecam, danie bezsmakowe. Mimo, ze syn szybko zjadł, pewniakiem był głodny tylko.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 grudnia 2015 at 21:38

      Drogi niezadowolony podpisujący się mailem jakistam@costam.com, szanuje Twoje zdanie:) gusta są różne.

      Odpowiedz
      • laadya says

        8 lutego 2016 at 11:29

        Ja uwielbiam takie smaki. TWOJE dzieło wygląda bosko. Pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress