Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Kokosowa owsianka ze śliwkami i czekoladą

Kokosowa owsianka ze śliwkami i czekoladą

29 stycznia 2015 by cookingforemily 6 komentarzy

kokosowa-owsianka-ze-sliwkami-i-czekolada
To połączenie smaków – kokos, śliwki i czekolada powstało w naszej kuchni przez przypadek, a raczej przez braki. Zwykle na śniadanie Emi je jaglankę, na zmianę z owsianką. Najczęściej gotuje je z daktylami i jabłkiem a potem dodaje mleko owsiane. Tak się złożyło, że akurat nie miałam daktyli więc dodałam suszone śliwki a zamiast mleka owsianego ( które też się skończyło) dodałam mleko kokosowe. I tak powstała ta kokosowa owsianka ze śliwkami – a jej smak mnie zachwycił. Na szczęście bywam czasem nieuważna w zabezpieczaniu kuchni w podstawowe składniki, dzięki czemu mogą się zdarzać takie pyszne przypadki. Danie to powtórzyłam bardzo szybko – tym razem dodając jeszcze czekoladę. I było jeszcze lepsze. Spróbujcie.

Kupując mleko kokosowe ( najlepiej bo najbardziej ekonomicznie jest kupić takie w kartonie) uważajcie na jego skład – powinien być tylko kokos i woda.

5.0 from 2 reviews
Kokosowa owsianka ze śliwkami i czekoladą
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
15 min
Total time
25 min
 
Pyszna owsianka na śniadanie ze śliwką suszoną i mlekiem kokosowym - podana z tartą czekoladą
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • woda
  • ok 10 śliwek suszonych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżka masła
  • mleko kokosowe - 1-2 szklanki w zależności od lubianej konsystencji
  • kawałek czekolady do starcia albo pokruszenia na wierzch
Instructions
  1. Płatki wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą tak aby pokryła ona płatki ok 5 cm powyżej. Mieszamy ręką i wyławiamy pozostałości twardych łupinki owsa które wypływają na wierzch. Nie wszystkie rodzaje płatków mają te łupinki ale większość ma jakieś pozostałości.
  2. Zlewamy wodę i zalewamy płatki ponownie wodą tak ok 1-2 cm więcej nad powierzchnię, dodajemy szczyptę soli.
  3. Śliwki drobno kroimy i dodajemy do płatków.
  4. Gotujemy płatki ok 10-15 minut co jakiś czas mieszając - w razie potrzeby dodajemy wodę ale nie za dużo - masa powinna być bardzo gęsta i płatki powinny wchłonąć całą wodę. Uważamy, żeby płatki się nie przypaliły bo o to bardzo łatwo.
  5. Zestawiamy owsiankę z ognia - dodajemy miód i masło i mieszamy aż się rozpuszczą.
  6. Zalewamy mlekiem kokosowym tak żeby uzyskać ulubioną konsystencję.
  7. Przelewamy porcje owsianki do miseczek.
  8. Na wierzch sypiemy startą albo pokruszoną czekoladę.
3.2.2885

kokosowa-owsianka-ze-sliwkami-i-czekolada

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na śniadanie Tagged With: czekolada, mleko kokosowe, owsianka, śliwki suszone, śniadanie dla dziecka

« Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Zapiekanka bolognese z polentą »

Comments

  1. Decorateacake says

    30 stycznia 2015 at 00:25

    oh…. cudowna była by taka na śniadanie!
    Wygląda i brzmi smacznie!

    Odpowiedz
  2. kocie-smaki says

    30 stycznia 2015 at 04:16

    coś jak kokosowa śliwka w czekoladzie 🙂 na dodatek całkiem zdrowa i pożywna 🙂

    Odpowiedz
  3. Iwona F says

    6 lutego 2015 at 15:55

    Wygląda pysznie! Mam głupie pytanie – czy płatki trzeba koniecznie tak długo gotować? ja zazwyczaj gotuję tylko chwilę robiąc sobie owsiankę i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie…
    Czemu nie można dać 5 gwiazdek przy ocenie? to nie fair, mi pozwala dać max 3 🙁 to już lepiej w ogóle nie oceniać, bo 3 to zdecydowanie za mało! 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lutego 2015 at 16:27

      Jak lubisz takie krócej gotowane to nie ma problemu – gotuj tyle ile lubisz- ja lubię taką paciaję, to kwestia ulubionej konsystencji.

      Nie wiem o co chodzi z tymi gwiazdkami – czemu trzy tylko widzisz. Ja widzę 5.
      Sprawdzę czy sama sobie mogę wystawić 5 gwiazdek, bo nie sprawdzałam tego:)

      Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lutego 2015 at 16:29

      o jednak można:)
      jeszcze jedna rzecz do tego gotowania – myślę że chwila gotowania nie wystarczy, żeby zmiękkły śliwki. ale może jak będą twardawe to też nie będzie Ci przeszkadzać, więc gotuj ile chcesz:)

      Odpowiedz
  4. Iwona F says

    7 lutego 2015 at 11:37

    O, już widzę 5 😀 A owsianka właśnie się gotuje na późne drugie śniadanko 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress