Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone

Makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone

15 stycznia 2015 by cookingforemily 2 komentarze

makaron-z-baklazanem-i-mascarpone Przepisy na proste i szybkie dania z makaronem są zawsze w cenie. Najczęściej ratujemy się sosem pomidorowym z dodatkami, albo czymś na bazie śmietany i sera. Więc ten makaron z bakłażanem w sosie z mascarpone i jajek zbiera punkty za prosto i szybko i dodatkowe za „nie typowo”. Spróbujcie, a może zagości w Waszym repertuarze makaronowych klasyków.

Podane proporcje są na dwie dorosłe porcje i jedną dziecięcą.

Makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
10 min
Total time
40 min
 
Prosty makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
  • 1 duży bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g mascarpone
  • 1 jajko
  • skórka z połowy cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • makaron – ok 300 gr
Instructions
  1. Bakłażana pokroić w plastry – każdy plaster obsypać solą i odstawić na ok 15 minut.
  2. Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem kuchennym i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana. Smażyć ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu aż bakłażan będzie mocno rumiany.
  4. Wstawić makaron do gotowania.
  5. W misce umieścić jajko i mascarpone i dobrze razem wymieszać (trzepaczką albo mikserem). Doprawić solą i pieprzem, wmieszać skórkę z cytryny.
  6. Ugotowany makaron szybko odsączyć na sitku i z powrotem włożyć do garnka w którym się gotował, dodać sos serowo-jajeczny i dobrze wszystko wymieszać. Można jeszcze na 1 minutę włączyć gaz pod garnkiem, żeby sos się dobrze zagrzał.
  7. Dodać bakłażana i natkę pietruszki, wymieszać.
  8. Podawać od razu.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym

    Zabawa w przemycanie warzyw trwa u nas w najlepsze. Taki na przykład makaron do tej…

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bakłażan, makaron, mascarpone

« Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem
Smoothie na noworoczne wyrzuty sumienia. Ananas, mango, imbir, chia. »

Comments

  1. Hania says

    20 stycznia 2015 at 12:24

    AAA! Świetny przepis! Bankowo zagości na naszym stole! ps. Wasz blog – moje odkrycie!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 stycznia 2015 at 12:49

      Hania, dziękuję i zapraszam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress