Przepisy na proste i szybkie dania z makaronem są zawsze w cenie. Najczęściej ratujemy się sosem pomidorowym z dodatkami, albo czymś na bazie śmietany i sera. Więc ten makaron z bakłażanem w sosie z mascarpone i jajek zbiera punkty za prosto i szybko i dodatkowe za „nie typowo”. Spróbujcie, a może zagości w Waszym repertuarze makaronowych klasyków.
Podane proporcje są na dwie dorosłe porcje i jedną dziecięcą.
Makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone
Prep time
Cook time
Total time
Prosty makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
- 1 duży bakłażan
- 4 łyżki oliwy
- 100 g mascarpone
- 1 jajko
- skórka z połowy cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- sól,pieprz
- makaron – ok 300 gr
Instructions
- Bakłażana pokroić w plastry – każdy plaster obsypać solą i odstawić na ok 15 minut.
- Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem kuchennym i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana. Smażyć ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu aż bakłażan będzie mocno rumiany.
- Wstawić makaron do gotowania.
- W misce umieścić jajko i mascarpone i dobrze razem wymieszać (trzepaczką albo mikserem). Doprawić solą i pieprzem, wmieszać skórkę z cytryny.
- Ugotowany makaron szybko odsączyć na sitku i z powrotem włożyć do garnka w którym się gotował, dodać sos serowo-jajeczny i dobrze wszystko wymieszać. Można jeszcze na 1 minutę włączyć gaz pod garnkiem, żeby sos się dobrze zagrzał.
- Dodać bakłażana i natkę pietruszki, wymieszać.
- Podawać od razu.
Hania says
AAA! Świetny przepis! Bankowo zagości na naszym stole! ps. Wasz blog – moje odkrycie!
cookingforemily says
Hania, dziękuję i zapraszam:)