Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Batoniki z daktyli, żurawin i migdałów

Batoniki z daktyli, żurawin i migdałów

9 lutego 2015 by cookingforemily 18 komentarzy

batoniki-z-zurawin-daktyli-i-migdalow

Kolejny przepis na zdrowe słodycze. A właściwie kolejny przepis na szybkie i proste, zdrowe słodycze. Inspiracją były tu owocowe batoniki dla dzieci, które czasem kupowałam Emilce w popularnej sieci drogerii. Nie kupuję zwykle słodyczy tylko robię sama, ale te były wyjątkiem – bez cukru tylko, z zagęszczonych owoców. Ale po co kupować skoro można zrobić podobne. I tak powstały batoniki z daktyli, żurawin i migdałów. Łatwe do przygotowania, łatwe do przechowywania.
Batony te są świetnym źródłem wapnia- zawierają go bowiem i migdały i żurawina, a ta ostatnia zawiera dodatkowo magnez i fosfor czyli składniki sprzyjające wchłanianiu wapnia z pożywienia.


5.0 from 1 reviews
Batoniki z daktyli, żurawin i migdałów
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
Total time
15 min
 
Zdrowe słodycze - batony z daktyli, żurawin i migdałów. Żródło wapnia, magnezu i witamin.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 200 g migdałów
  • 250 g daktyli
  • 250 g żurawin
Instructions
  1. Migdały rozdrobnić w blenderze.
  2. Następnie rozdrobnić w 2 turach zmieszane daktyle i żurawinę.
  3. Przełożyć wszystko do dużej miski i wymieszać na jednolitą masę.
  4. Mieszanka jest bardzo gęsta i kleista więc dobrze ją wyrobić rękami jak ciasto.
  5. Wyłożyć na duży kawałek papieru do pieczenia, ugnieść masę tak żeby przypominała prostokąt i przykryć drugim kawałkiem. Następnie rozwałkować w formie prostokąta na grubość ok ½ cm.
  6. Odłożyć w zimne miejsce – mnie balkon ale można oczywiście do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Batoniki kroić na podłużne prostokąty, przełożyć papierkami ( żeby się nie sklejały podczas przechowywania)
3.2.2885

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami

    Wpis ten powstał na życzenie koleżanki, która chciała coś zdrowego, słodkiego co można zapakować świeżo…

  • Zdrowy krem czekoladowy

    Zdrowy krem czekoladowy – bez cukru, bez śmietany i bez.. czekolady! Oszustwo? Oj tam, może…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery, Dla najmłodszych, Do szkoły, Przekąska Tagged With: daktyle, migdały, przekąska, raw, słodkie, wegańskie, zdrowe słodycze, żurawina

« Zupa z klopsikami, kaszą jęczmienną i pieczarkami
Kotlety z warzyw z rosołu »

Comments

  1. meeg says

    11 lutego 2015 at 10:45

    Super przepis – prosty, zdrowy, a przede wszystkim pyszny :))) Dziękuję za inspirację :)))

    Odpowiedz
  2. Agu says

    7 października 2015 at 13:11

    Droga Doroto,
    myślisz, że jeśli dodam orzechy i prażone płatki owsiane to będzie się to nadal trzymało, czy będzie potrzebowało więcej spoiwa? Serdecznie pozdrawiam Agu

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 października 2015 at 20:53

      Droga Agnieszko,
      Jak zachowasz proporcje i zastąpisz część płatków orzechami to powinno być ok. Jak dodasz ekstra to pewnie trzeba będzie więcej spoiwa. chyba ze zmielisz orzechy to wtedy możesz dodać ekstra – bo zmielone będą lepkie. Serdeczności!

      Odpowiedz
      • Agu says

        8 października 2015 at 20:29

        Dziękuję bardzo, będę próbować, miłego pichcenia Dorotko!

        Odpowiedz
  3. karolla says

    21 czerwca 2016 at 15:05

    daktyli nie moczyć?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 czerwca 2016 at 17:42

      Jak sa twarde to namocz na ok 10 min w goracej wodzie. Jak masz miękkie i lepiace to nie trzeba moczyć

      Odpowiedz
  4. Agnieszka says

    11 lipca 2016 at 11:06

    Dzień dobry
    Rozumiem że chodzi u suszone daktyle i żurawinę?
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 lipca 2016 at 11:33

      zgadza się – suszone

      Odpowiedz
  5. Monika says

    10 września 2016 at 17:50

    Doroto, jak z przechowywaniem takich batonów? W lodowce, jakos konkretnie zapakowane? Jak długo?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 września 2016 at 19:42

      Nie trzeba w lodowce bo nie ma wnich nic co się szybko psuje albo rozpuszcza. Ale trzymane w lodówce bedą pewnie bardziej zwarte. Wiec mozesz i tak i tak. One mają długą wytrzymalosc tak jak bakalie z ktorych są zrobione

      Odpowiedz
      • Monika says

        12 września 2016 at 15:02

        Niestety, moje nie chcą sie odkleić od papieru do pieczenia. Siedziały w lodowce całą noc. Jest jakas rada? Wrócę z pracy to moze uda sie jeszcze je jakos uratować…

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          12 września 2016 at 16:18

          To może potrzymaj je trochę w cieple, w sensie na zewątrz lodówki -może to pomoże.
          Warto pokroić je na mniejsze kawałki i jakoś jeden po drugim odkleić.
          Ja nie mialam problemu z odklejeniem, nie wiem z czego to wynika u Ciebie. One nie będą sztywne tylko są dość miękkie, więc trzeba uważać, żeby nie rozpadły się przy odklejaniu.

          Odpowiedz
          • Monika says

            13 września 2016 at 19:07

            Dziekuje-bede próbować. Mieliłam i mieszalam wszystko w thermomixie – moze za długo…

          • cookingforemily says

            14 września 2016 at 09:36

            Może rzeczywiście za bardzo rozdrobniłaś – ja mieliłam w takim ręcznym blenderze ( z końcówką) a on nie rozdrabnia na miazgę i tam były dość wyczuwalne kawałeczki.

  6. Ella says

    3 grudnia 2016 at 16:09

    A czy zamiast zurawiny mozna dac np. rodzynki??
    Suszona zurawina niestety jest zawsze z cukrem w skladzie…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 grudnia 2016 at 17:08

      Nie próbowałam z rodzynkami ale powinno się udać tylko musisz wybrac takie dość miękkie idealnie lekko lepiące

      Odpowiedz
  7. Monika says

    26 sierpnia 2018 at 17:37

    O to coś dla mojego synka :). Mój synek nie jada słodyczy ze sklepu :).

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 sierpnia 2018 at 17:55

      I oby jak najdłużej udało się Wam zachować ten stan rzeczy:) z doświadczenia jednak wiem, że im starsze dziecko tym to cięższe

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress