Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Ciasto kokosowe z czarną porzeczką

Ciasto kokosowe z czarną porzeczką

25 lutego 2015 by cookingforemily 1 Comment

Ciasto-kokosowe-z-czarna-porzeczka
Lubię kokosowy smak, lubię dodawać do różnych dań wiórki kokosowe, uwielbiam mleko kokosowe zarówno w deserach, smoothie jak też w daniach wytrawnych (szczególnie tajskich). W młodości durnej przepadałam za kokosową princessą i batonikiem bounty- aczkolwiek nigdy do tego stopnia żeby zdecydować się na wypróbowanie przepisu Nigelli na bounty smażone w cieście w głębokim tłuszczu;) Jak do tej pory kokos był dość licznie reprezentowany na tym blogu i występował min w truflach migdałowo-daktylowych, puddingu z chia z mango i truskawkami, bananowo-truskawkowym smoothie , puddingu z tapioki a ostatnio w kokosowej owsiance ze śliwkami. Dziś przyszła pora na ciasto kokosowe z porzeczkowym dżemem. Kiedyś piekłam je często, potem na trochę o nim zapomniałam ale ostatnio na szczęście przypomniałam sobie. Na szczęście bo okazało się, że nadal mi bardzo smakuje.

Ciasto-kokosowe-z-czarna-porzeczka

Ciasto kokosowe z czarną porzeczką
 
Drukuj
Prep time
35 min
Cook time
35 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Kruche ciasto z kwaskowym, porzeczkowym dżemem pod mocno kokosową kruszonką
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 14
Ingredients
  • WIERZCH
  • 120 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • ½ szklanki mąki
  • SPÓD
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 50 g wiórków kokosowych
  • DO ŚRODKA
  • ⅔ słoiczka kwaskowej konfitury – z czarnej porzeczki albo z jeżyn
Instructions
  1. WIERZCH
  2. Zmiksować masło z cukrem.
  3. Dodawać po 1 jajku cały czas miksując.
  4. Dodać mąkę i zmiksować na wolnych obrotach.
  5. Na końcu dodać wiórki i zmiksować.
  6. Odstawić do lodówki.
  7. SPÓD
  8. Zmiksować masło z cukrem.
  9. Dodać jajko i zmiksować.
  10. W oddzielnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia – dodać do masła i zmiksować na wolnych obrotach – ciasto powinno przypominać kruszonkę.
  11. Dodać wiórki i śmietanę, wyrobić ręką ciasto.
  12. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  13. Na spodzie wyłożyć ciasto – można to robić bez wałkowania tylko odrywając po kawałku i dociskać na spodzie.
  14. Na spód z ciasta wyłożyć konfiturę.
  15. Na wierzch wyłożyć warstwę kokosową odrywając po kawałku ciasta i układając je ściśle obok siebie.
  16. Piec 35 minut w temperaturze 170 stopni.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Smoothie z mango, truskawek i banana z dodatkiem mleczka kokosowego

    Truskawki...Kwintesencja lata. W sezonie żywię się głównie koktajlami na ich podstawie, najczęściej – najprościej: truskawki…

  • Truskawkowy pudding chia z musem z mango

    Chia robi się w Polsce coraz bardziej popularna, przynajmniej na blogach kulinarnych. Jej rosnąca popularność…

  • Kokosowy pudding z tapioki

    Pudding z tapioki już się tu raz pojawił, to był sezon na truskawki więc oczywiście…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciasto, czarna porzeczka, kokos, słodkie

« Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami
Hummus z pieczoną papryką »

Comments

  1. Ania_S says

    1 marca 2015 at 16:42

    Czarne porzeczki to jeden z moich ulubionych owoców do ciast 🙂 Twoje wygląda przepysznie i bardzo podoba mi się dodatek wiórek kokosowych :):)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress