Lubię kokosowy smak, lubię dodawać do różnych dań wiórki kokosowe, uwielbiam mleko kokosowe zarówno w deserach, smoothie jak też w daniach wytrawnych (szczególnie tajskich). W młodości durnej przepadałam za kokosową princessą i batonikiem bounty- aczkolwiek nigdy do tego stopnia żeby zdecydować się na wypróbowanie przepisu Nigelli na bounty smażone w cieście w głębokim tłuszczu;) Jak do tej pory kokos był dość licznie reprezentowany na tym blogu i występował min w truflach migdałowo-daktylowych, puddingu z chia z mango i truskawkami, bananowo-truskawkowym smoothie , puddingu z tapioki a ostatnio w kokosowej owsiance ze śliwkami. Dziś przyszła pora na ciasto kokosowe z porzeczkowym dżemem. Kiedyś piekłam je często, potem na trochę o nim zapomniałam ale ostatnio na szczęście przypomniałam sobie. Na szczęście bo okazało się, że nadal mi bardzo smakuje.
- WIERZCH
- 120 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 200 g wiórków kokosowych
- ½ szklanki mąki
- SPÓD
- 150 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 1 i ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 50 g wiórków kokosowych
- DO ŚRODKA
- ⅔ słoiczka kwaskowej konfitury – z czarnej porzeczki albo z jeżyn
- WIERZCH
- Zmiksować masło z cukrem.
- Dodawać po 1 jajku cały czas miksując.
- Dodać mąkę i zmiksować na wolnych obrotach.
- Na końcu dodać wiórki i zmiksować.
- Odstawić do lodówki.
- SPÓD
- Zmiksować masło z cukrem.
- Dodać jajko i zmiksować.
- W oddzielnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia – dodać do masła i zmiksować na wolnych obrotach – ciasto powinno przypominać kruszonkę.
- Dodać wiórki i śmietanę, wyrobić ręką ciasto.
- Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Na spodzie wyłożyć ciasto – można to robić bez wałkowania tylko odrywając po kawałku i dociskać na spodzie.
- Na spód z ciasta wyłożyć konfiturę.
- Na wierzch wyłożyć warstwę kokosową odrywając po kawałku ciasta i układając je ściśle obok siebie.
- Piec 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Ania_S says
Czarne porzeczki to jeden z moich ulubionych owoców do ciast 🙂 Twoje wygląda przepysznie i bardzo podoba mi się dodatek wiórek kokosowych :):)