Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotlety z warzyw z rosołu

Kotlety z warzyw z rosołu

11 lutego 2015 by cookingforemily 12 komentarzy

kotlety-z-warzyw-z-rosolu
Nie znoszę wyrzucać jedzenia. Cierpię za każdym razem jak jakieś jedzenie w mojej kuchni ma się zmarnować. Dlatego też chętnie przyswajam różne patenty na wykorzystanie wszelkich resztek. Ten gen „niemarowaniajedzenia“ przekazywany jest u nas z pokolenia na pokolenie- do tej pory pamiętam i czasem stosuje niektóre przepisy mojej mamy na wykorzystanie resztek, takie jak babka ziemniaczana (u nas zwana kartoflakiem) jako sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków, wędlin i pieczeni, czy makaron z jajkiem zapiekany na patelni. Wiem też, że ten kuchenny recykling nie tylko mi jest bliski– w każdej rodzinie wykorzystywane są takie patenty na „resztkowe“dania. Świadczy o tym również to, że najpopularniejszy jak do tej pory wpis na moim blogu to ten gdzie dzielę się przepisem na pastę z kurczaka jako sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dziś więc kontynuacja tego wątku – czyli co zrobić z warzywami z rosołu? Pierwsze co przychodzi na myśl to oczywiście nasza polska, narodowa sałatka z majonezem – ale na samą o niej myśl dostaję gęsiej skórki, od dziecka katowana nią przy okazji każdych świąt. Więc: nie! Mój pomysł to kotlety z warzyw z rosołu: z marchewki, selera i piatruszki. Mieszam je z ugotowanymi ziemniakami (też mogą być resztki) i jakąś zieleniną – jarmuż, szpinak lub różne zioła. Takie kotleciki to świetny dodatek do wszystkich dań mięsnych. Można je też zjeść bezmięsnie – np z jajkiem sadzonym albo surówkami. A więc: przerabiajcie!

5.0 from 2 reviews
Kotleciki z warzyw z rosołu
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Pomysł na wykorzystanie warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu - kotlety warzywne, jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.
Author: www.cookinforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • ugotowane warzywa z rosołu (tylko marchewki, seler i pietruszka)
  • 3-4 ziemniaki
  • 250 g szpinaku albo jarmużu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować, odstawić do ostygnięcia.
  2. Jarmuż podgotować na parze ok 10 minut. Dokładnie odcisnąć wodę. Posiekać.
  3. Jeżeli wykorzystujecie szpinak to należy go umyć i wrzucić na patelnię z odrobiną masła lub oliwy, żeby stracił objętość. Odcisnąć lub odparować wodę i posiekać.
  4. Warzywa odsączyć na sitku, często mają w sobie dużo rosołu więc warto je odcisnąć.
  5. Warzywa i ziemniaki rozdrobnić widelcem ( mogą a nawet powinny pozostać grudki.
  6. Dodać posiekaną zieleninę, jajka, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  7. Na koniec dodać mąkę i ponownie wymieszać masę.
  8. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki – a najlepiej na całą noc.
  9. Formować kotleciki wielkości klasycznego mielonego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
3.2.2885

kotlety-z-warzyw-z-rosolu

Related Posts

  • Pasta do kanapek z mięsa rosołowego

    Jestem podejrzliwa w stosunku do sklepowego drobiu. Owszem my jemy czasem na obiad pierś z…

  • Kluski z kurczaka do rosołu

    Sezon przeziębieniowy w pełni, od miesiąca nie możemy wyjść z większych lub mniejszych katarów i…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: danie dla dzieci, jarmuż, kotlety, kuchenny recykling, szpinak, wegetariańskie

« Batoniki z daktyli, żurawin i migdałów
Zapiekana owsianka z dynią »

Comments

  1. Pine Square says

    27 lipca 2015 at 17:11

    🙂 świetny pomysł! natka pietruszki też się dobrze komponuje w tym zestawie. ja blenduję warzywa z rosołu z tym szpinakiem i zieleniną na gładką masę i kotleciki są jednolite-zielone.

    Odpowiedz
  2. Małga says

    26 stycznia 2016 at 18:18

    Te kotlety są obłędnie pyszne. Dlaczego tak późno tu trafiłam :)))) Dziękuję za przepis. Rewelacja!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 stycznia 2016 at 18:22

      cieszę się, że smakowały. zapraszam po kolejne inspirację

      Odpowiedz
  3. Marlenka says

    9 czerwca 2016 at 15:51

    jajka surowe?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 czerwca 2016 at 16:57

      tak surowe, skleją masę

      Odpowiedz
  4. Spiritbird says

    18 października 2016 at 14:34

    Nie wykorzystywujemy cebuli z rosolu?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 października 2016 at 14:47

      Raczej nie, ona robi się miękka i może źle wpłynąć na gęstość masy.

      Odpowiedz
      • Spiritbird says

        18 października 2016 at 15:37

        Dziekuje 😉

        Odpowiedz
  5. Majka says

    14 marca 2020 at 13:32

    Teraz jak robię rosół to warzywa ostatecznie kończą właśnie w postaci tych kotlecików. Super. Coraz bardziej kręci mnie zero waste, a w obecnej sytuacji na świecie to już podwójnie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 marca 2020 at 21:02

      ja też nie znoszę marnować i zawsze staram się dać tym biednym warzywom drugie życie

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Czerwcowe menu Szpinakożercy - co na talerzu, to na podłodze! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    1 lipca 2017 o 12:14

    […] zdecydowanie najbardziej marchewka… Gotowane warzywa z rosołu mam zamiar przerobić na takie kotleciki a mięso na pulpeciki […]

    Odpowiedz
  2. Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    21 marca 2019 o 18:13

    […] Kotleciki z warzyw z rosołu […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress