Wiem, że sezon na dynię już się zakończył ale tak jak wspominałam już kiedyś- my jemy dynię aż do wczesnej wiosny bo dobrze się one przechowują w całości w zimnym miejscu. Niedawno moja mama rozłupała dorodną dynię i przez tydzień miałam powrót do dań dyniowych i min. została przygotowana ta zapiekana owsianka z dynią. Więc jeżeli macie jeszcze dostęp do dyni ( widuję ją jeszcze czasem w sklepach), albo udało Wam się zgodnie z poradą zamrozić trochę pure z dyni to jest to świetna okazja by je wykorzystać- ten przepis za zapiekaną owsiankę jest tak świetny, że szkoda czekać do kolejnego sezonu. Zapiekana owsianka już wcześniej gościła na blogu w wersji z bananami i spotkała się z ciepłym przyjęciem – a ta wersja wg mnie jest jeszcze lepsza. Więc fanów poprzedniej owsianki i tych którzy jeszcze nie próbowali owsianki w tej formie – gorąco zachęcam:)
Jeżeli macie zamrożone pure z dyni to świetnie – potrzebna będzie jedna szklanka. Jeżeli uda Wam się kupić świeżą dynię to najpierw trzeba ją upiec przez ok 50 minut, w temperaturze ok 180-200 stopni ( pod przykryciem z folii aluminiowej) a następnie odsączyć na sitku i zmiksować. Nadmiar pure: zamrozić – gwarantuję, że szybko po nie znów sięgniecie. W ostateczności zostaje też dynia mrożona w kostkach – nie najlepiej się nadaje do pieczenia ale można ją ugotować w niewielkiej ilości wody, odsączyć, zmiksować i jeszcze odparować na suchej patelni i w garnku żeby zgęstniała i pozbyła się wody.
- 1 szklanka pure z dyni ( żeby przygotować pure z dyni należy upiec kawałek dyni w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 50 minut i zblendować)
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ⅓ szklanki mleka
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- masło do wysmarowania formy
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- W misce wymieszać pure z dyni, cukier, sol, mleko, jajka, proszek do pieczenia – bardzo dokładnie żeby nie było grudek proszku (najlepiej trzepaczką).
- Do masy dodać płatki owsiane i wymieszać.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem.
- Wlać masę do formy i wstawić do piekarnika – na 35 minut.
- Można jeść na ciepło albo po ostudzeniu – najlepiej polane jogurtem.
Majka says
Jak dobrze mieć zapas puree z dynii 🙂 Dzieci się zajadały a ja razem z nimi 🙂
Mama Natalki says
Wyjdzie jak doda sie do środka owoce, np. starte jablko lub banana? Zamiast cukru?
cookingforemily says
tak wyjdzie, tylko wtedy będzie to jabłkowo-dyniowa zapiekanka:)
aga says
A da się kroić jak ciasto?
cookingforemily says
tak, jest zwarte, można kroić w kawałki ale bardziej po ostygnięciu niż świeżo upieczone