Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Zapiekana owsianka z dynią

Zapiekana owsianka z dynią

16 lutego 2015 by cookingforemily 5 komentarzy

zapiekana-owsianka-z-dynia
Wiem, że sezon na dynię już się zakończył ale tak jak wspominałam już kiedyś- my jemy dynię aż do wczesnej wiosny bo dobrze się one przechowują w całości w zimnym miejscu. Niedawno moja mama rozłupała dorodną dynię i przez tydzień miałam powrót do dań dyniowych i min. została przygotowana ta zapiekana owsianka z dynią. Więc jeżeli macie jeszcze dostęp do dyni ( widuję ją jeszcze czasem w sklepach), albo udało Wam się zgodnie z poradą zamrozić trochę pure z dyni to jest to świetna okazja by je wykorzystać-  ten przepis za zapiekaną owsiankę jest tak świetny, że szkoda czekać do kolejnego sezonu. Zapiekana owsianka już wcześniej gościła na blogu w wersji z bananami i spotkała się z ciepłym przyjęciem – a ta wersja wg mnie jest jeszcze lepsza. Więc fanów poprzedniej owsianki i tych którzy jeszcze nie próbowali owsianki w tej formie – gorąco zachęcam:)

zapiekana-owsianka-z-dynia
Jeżeli macie zamrożone pure z dyni to świetnie – potrzebna będzie jedna szklanka. Jeżeli uda Wam się kupić  świeżą dynię to najpierw trzeba ją upiec przez ok 50 minut, w temperaturze ok 180-200 stopni ( pod przykryciem z folii aluminiowej) a następnie odsączyć na sitku i zmiksować. Nadmiar pure: zamrozić – gwarantuję, że szybko po nie znów sięgniecie. W ostateczności zostaje też dynia mrożona w kostkach – nie najlepiej się nadaje do pieczenia ale można ją ugotować w niewielkiej ilości wody, odsączyć, zmiksować i jeszcze odparować na suchej patelni i w garnku żeby zgęstniała i pozbyła się wody.

5.0 from 1 reviews
Zapiekana owsianka z dynią
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
35 min
Total time
45 min
 
Zapiekana owsianka z dynią - na śniadanie zamiast klasycznej owsianki. Można zjeść ją na gorąco lub na zimno, polaną jogurtem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 1 szklanka pure z dyni ( żeby przygotować pure z dyni należy upiec kawałek dyni w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 50 minut i zblendować)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ⅓ szklanki mleka
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • masło do wysmarowania formy
Instructions
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. W misce wymieszać pure z dyni, cukier, sol, mleko, jajka, proszek do pieczenia – bardzo dokładnie żeby nie było grudek proszku (najlepiej trzepaczką).
  3. Do masy dodać płatki owsiane i wymieszać.
  4. Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  5. Wlać masę do formy i wstawić do piekarnika – na 35 minut.
  6. Można jeść na ciepło albo po ostudzeniu – najlepiej polane jogurtem.
3.2.2885

zapiekana-owsianka-z-dynia

Related Posts

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na śniadanie Tagged With: dynia, owsianka, śniadanie dla dziecka, wegetariańskie

« Kotlety z warzyw z rosołu
Zupa z zimowych warzyw »

Comments

  1. Majka says

    10 stycznia 2017 at 23:53

    Jak dobrze mieć zapas puree z dynii 🙂 Dzieci się zajadały a ja razem z nimi 🙂

    Odpowiedz
  2. Mama Natalki says

    25 maja 2018 at 10:07

    Wyjdzie jak doda sie do środka owoce, np. starte jablko lub banana? Zamiast cukru?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 maja 2018 at 08:06

      tak wyjdzie, tylko wtedy będzie to jabłkowo-dyniowa zapiekanka:)

      Odpowiedz
  3. aga says

    23 stycznia 2020 at 21:25

    A da się kroić jak ciasto?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 stycznia 2020 at 16:33

      tak, jest zwarte, można kroić w kawałki ale bardziej po ostygnięciu niż świeżo upieczone

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress