Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zapiekanka bolognese z polentą

Zapiekanka bolognese z polentą

2 lutego 2015 by cookingforemily 2 komentarze

zapiekanka-bolognese-z-polenta
Dziś poważne danie obiadowe: zapiekanka z sosem bolognese, na i pod warstwą z polenty. Po włosku ale nie oczywiście: sos bolognese, z kaszką kukurydzianą z parmezanem w formie przypominającej lazanię.  Nie ma żartów – ma być pożywnie, kojąco i energetycznie. Mieszanka włoska ale w sam raz na polską zimę. Poza tym piękny, żółty odcień polenty ma w sobie coś antydepresyjnego. Słońce na talerzu.

Mięso to mieszanka wołowego i wieprzowego ale można zastąpić innym mielonym mięsem – cielęciną lub drobiem.

5.0 from 1 reviews
Zapiekanka bolognese z polentą
 
Drukuj
Prep time
50 min
Cook time
25 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Pożywna zapiekanka z sosem bolognese w warstwach polenty
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
  • Sos bolognese:
  • oliwa do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kg mięsa mielonego ( najlepiej wołowo-wieprzowe)
  • 150 ml białego wina
  • 800 ml passaty pomidorowej ( mogą też być pomidory w kawałkach w zalewie)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • Polenta:
  • 350 g kaszki kukurydzianej
  • 1,5 litra wody
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 70 g parmezanu startego
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
Instructions
  1. Cebulę i czosnek posiekać. Seler i marchewki pokroić w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek, zamieszać, podsmażyć około minuty, dodać marchewkę i seler-
  3. całość smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodać mięso, smażyć ok 10 minut aż wyparuje płyn z mięsa i całość zacznie się rumienić.
  5. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje.
  6. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut, dodać pietruszkę, wymieszać i zestawić z ognia.
  7. Przygotować polentę: w dużym garnku zagotować wodę i mleko.
  8. Płyn posolić i popieprzyć i wsypać kaszkę. Gotować ok 10 minut cały czas mieszając.
  9. Do kaszki dodać masło, delikatnie wymieszać aż się rozpuści.
  10. Zestawić z ognia, wmieszać parmezan.
  11. Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  12. Ułożyć na dno formy połowę polenty, na to wylać sos bolognese i przykryć resztę polenty. Całość wyrównać widelcem.
  13. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.2.2885

zapiekanka-bolognese-z-polenta

Related Posts

  • Dwukolorowa zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure.…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, bolognese, mięso, polenta, pomidory, zapiekanka

« Kokosowa owsianka ze śliwkami i czekoladą
Zupa z klopsikami, kaszą jęczmienną i pieczarkami »

Comments

  1. Majka says

    15 września 2018 at 19:17

    Dla mnie rewelacja ❤️ Mega pyszne!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 września 2018 at 07:14

      ale wygrzebałaś starocia:) muszę ugotować ponownie bo dawno nic z polentą nie robiłam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress