Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa z klopsikami, kaszą jęczmienną i pieczarkami

Zupa z klopsikami, kaszą jęczmienną i pieczarkami

5 lutego 2015 by cookingforemily 4 komentarze

zupa-z-klopsikami-kasza-i-pieczarkami
Powiedz mi jakie zupy lubisz a powiem Ci kim jesteś.
Moja mama gotowała klasyczne zupy – ogórkowa, krupnik, buraczkowa, pomidorowa. Obowiązywały pokrojone w kostkę ziemniaki, czasem makaron. Koniecznie zabielane, z koperkiem albo natką pietruszki. Jak już zaczęłam sama gotować to przyszedł czas na zachwyt zupami typu krem. Idea zmiksowania wszystkiego na gładką masę wydawała mi się taka inna i nowoczesna. Więc miksowałam jak leci. Teraz też czasem miksuję ale najbardziej jednak lubię zupy w których się dużo dzieje, w których łączą się smaki i struktury i można trafić na różne fajne kąski. Warzywa, kasze, mięso, ryby, zioła, nasiona, grzanki, sery, aromatyczne przyprawy. Właściwie ilość kombinacji bez końca. I to właśnie lubię w zupach – można śmiało eksperymentować bo one wiele wybaczają. Dziś na stole zupa z pieczarkami, porem, kaszą jęczmienną i mięsnymi klopsikami. Piramida żywienia w jednym garnku.


5.0 from 1 reviews
Zupa z klopsikami, kaszą jęczmienną i pieczarkami
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
30 min
Total time
55 min
 
Pożywna zupa z mięsnymi klopsikami, kaszą i pieczarkami- cały obiad w jednym daniu
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pory
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 10 pieczarek średniej wielkości
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 2 litry wywaru (warzywny albo mięsny)
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • klopsiki;
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
Instructions
  1. Pory i czosnek posiekać.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pory - przesmażyć ok 10 minut.
  4. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje z nich woda.
  5. Całość zalać winem i mieszać aż wyparuje.
  6. Dodać wywar i kaszę. Gotować całość ok 20 minut aż kasz będzie miękka.
  7. W tym czasie przygotować klopsiki.
  8. W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ręką na jednolitą masę.
  9. Formować małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego).
  10. Klopsiki usmażyć na oliwie, albo upiec ok 15 minut w piekarniku.
  11. Do zupy dodać passatę pomidorową i klopsiki.
  12. Gotować całość jeszcze ok 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa gołąbkowa

    Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je…

Filed Under: Zupy Tagged With: kasza, klopsiki, mięso, pieczarki, zupa

« Zapiekanka bolognese z polentą
Batoniki z daktyli, żurawin i migdałów »

Comments

  1. Marcelina says

    5 lutego 2015 at 15:57

    U mnie podobnie były zupy klasyczne, warzywa w kostkę lub z makaronem. Ja częściej sięgam po zupy krem i to różne, Brokułowa to jedna z moich ulubionych i sądzę, że Twoja propozycja trafiłaby w moje gusta 🙂

    Odpowiedz
  2. tasma says

    1 stycznia 2017 at 16:44

    zrobiłam wczoraj znów. rozwaliła obłędem smakowym kosztujących 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 stycznia 2017 at 18:20

      Dziękuję:) to taka zupa w sma raz na zimę. U na dziś pho, domowe. Stawia na nogi

      Odpowiedz
  3. Majka says

    24 października 2019 at 13:33

    Nieoczywisty smak, ale taki który skłania do dokładki 😉 Skład zupy bardzo mi się spodobał i cieszę się, że wpadłam na ten przepis. Najmłodszy szkrab pięknie zjadł 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress