Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa z zimowych warzyw

Zupa z zimowych warzyw

18 lutego 2015 by cookingforemily 6 komentarzy

zupa-z-zimowych-warzyw
Przez chwilkę było cieplej i słonecznie, potem znów minusy.. nie byłam oczywiście tak naiwna, żeby myśleć, że to już TO (wiosna!!) bo wiem, że polskie przysłowia muszą się spełnić. Zanim będzie jak w garncu, trzeba jeszcze trochę podkuć buty – co u mnie objawia się gotowaniem rozgrzewających, idealnych na zimę, pożywnych zup. Dziś jedna z mojej absolutnej czołówki ulubionych- kremowa zupa z zimowych warzyw. W roli głównej występują tu nasze pospolite „rosołowe” warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por a do tego cebula, ziemniaki i czosnek. Zimowa klasyka, lokalnie, bez ekstrawagancji. Można by się było spodziewać, że zupa jest też pospolita w smaku ale dzięki kilku przekrętom wcale tak nie jest. Po pierwsze – warzywa trzeba rozdrobnić (część jest starta na tarce a reszta drobno pokrojona) i przysmażyć, a nawet lekko przypalić, na masełku – dzięki temu zupa ma specyficzny, słodkawy smak. Po drugie dodaję do niej kremowy serek topiony (wiem, wiem jest tłusty i niezdrowy ale nie bądźmy purystami, jeden mały serek nie zaszkodzi a dzięki niemu całość jest jeszcze bardziej kremowa). A po trzecie posypuję ją podsmażonymi na chrupko kawałkami boczku. Mam nadzieję, że to pobudziło Waszą wyobraźnię:) Ja tę zupę od lat gotuję zimą i pewnie będzie tak w kolejnych latach bo okazało się, że Emi jest jej kolejną fanką. 


5.0 from 1 reviews
Zupa z zimowych warzyw
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina
 
Rozgrzewająca zimowa zupkrem z warzyw korzeniowych: marchewka, pietruszka, ziemniak i seler. Podana z chrupiącym boczkiem
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 por
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 100 g serka śmietankowego topionego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 7 plastrów boczku wędzonego – cienko pokrojony
  • natka pietruszki
Instructions
  1. Cebulę posiekać i pora, czosnek obrać. Marchewki, pietruszki i selera obrać, zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę, pora i całe ząbki czosnku, lekko podsmażyć. Dodać starte warzywa i ziemniaki. Smażyć/dusić przez ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny się dobrze podsmażyć, jak się lekko przypalą na dnie to nie szkodzi.
  3. Podsmażone warzywa zalać wodą i gotować ok 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokruszony ser topiony i trochę podgotować aż się rozpuści.
  4. Całość zmiksować.
  5. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  6. Boczek podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron aż się skurczy i zmieni w chrupiące kawałki.
  7. Zupę podawać z natką pietruszki i pokruszonym boczkiem.
3.2.2885

zupa-z-zimowych-warzyw

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Zupy Tagged With: marchewka, seler, zupa, zupa krem

« Zapiekana owsianka z dynią
Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami »

Comments

  1. Ania_S says

    18 lutego 2015 at 23:15

    Zupa wygląda przepysznie i bardzo rozgrzewająco 😉 Ja dziś z zimowych warzyw robiłam zapiekankę 😛

    Odpowiedz
  2. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    20 lutego 2015 at 10:31

    Bardzo fajny przepis i śliczne zdjęcie 🙂

    Odpowiedz
  3. tasma says

    16 listopada 2015 at 14:42

    pycha, ten boczek robi niezłą robotę… (mój mąż już kiedyś podobną jadł i dobrze wpomniał na widok tej świeżej 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 listopada 2015 at 20:55

      no tak, to mój klasyk:)

      Odpowiedz
  4. Gosia says

    10 marca 2016 at 22:32

    Pierwsze zdjęcie <3

    Odpowiedz
  5. elektryk says

    22 stycznia 2024 at 17:20

    Dzięki za tą wrzutkę Dzięki temu mam obiad na kilka dni Lekko zmodyfikowalem bo zamiast boczku wrzuciłem kiełbasę
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress