Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków

Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków

16 marca 2015 by cookingforemily 4 komentarze

chilli-z-soczewicy-fasoli-i-slodkich-ziemniakow Jedz lokalnie to dobra inicjatywa. Jedzenie nie podróżuje, jest świeże, nie wymaga specjalnego zabezpieczania na podróż, więc jest zdrowsze, wspiera się lokalne rolnictwo i tak dalej. Ale żeby tak tylko lokalnie to jednak nie moja broszka. Jest tyle super produktów i nie jedzenie ich tylko dlatego, że nie hoduje się ich w mazowieckim jest nie dla mnie. Dziś na stole antylokalne chilli z soczewicy i fasoli adzuki, ze słodkimi ziemniakami. A na wierzchu również nielokalne avocado, bez którego nie wyobrażam sobie już gotowania. No i kolendra. Danie konkretne, rozgrzewające, no bo jakoś tej wiosny ciągle nie widać.


5.0 from 1 reviews
Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina
 
Rozgrzewające wegańskie chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków. Podane z avocado i kolendrą
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • ⅓ szklanki fasoli adzuki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki albo 1 skruszone małe suszone chilli
  • 1 łyżeczka mielonego albo utartego w moździerzu kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamony
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅔ szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 500 ml rosołku warzywnego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 limonki
  • do podania avocado i kolendra
Instructions
  1. Fasolę namoczyć na noc.
  2. Fasolę przepłukać i zalać zimną wodą. Następnie gotować 30-40 minut aż zmięknie. Odsączyć.
  3. W czasie gotowania fasoli pokroić cebulę, posiekać czosnek.
  4. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, kmin, chilli, kurkumę i cynamon, smażyć, mieszając ok 10 minut, dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne 2-3 minuty.
  5. Soczewicę przepłukać dwukrotnie, odsączyć.
  6. Ziemniaki posiekać w kostkę.
  7. Do cebuli dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć, dodać rosołek i soczewicę.
  8. Gotować ok 15 minut aż soczewica zacznie się rozpadać a ziemniaki zmiękną.
  9. Dodać passatę pomidorową i ugotowana fasolę adzuki. Gotować ok 5 minut.
  10. Doprawić solą i pieprzem, oraz sokiem z limonki.
  11. Podawać z avocado i kolendrą.
3.2.2929

 

 

Related Posts

  • Burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa

    Wegetariańskie burgery są w modzie. Nic dziwnego zresztą - są zdrowsze, można je zrobić na…

  • Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym

      Okrutny szarobur ostatnio panuje za oknem. Robienie zdjęć w takich warunkach to wyzwanie. Życie…

  • Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

    Fasola adzuki jest w Polsce mało znana, uprawiana jest głównie na Dalekim Wschodzie (w Japoni…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: avocado, bezglutenowe, czerwona soczewica, fasola, słodkie ziemiaki, wegańskie, wegetariańskie

« Granola z wiórkami kokosowymi, migdałami, żurawiną i prażoną kasza jaglaną
Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella »

Comments

  1. kocie-smaki says

    18 marca 2015 at 07:45

    zdecydowanie moje smaki 🙂

    Odpowiedz
  2. pinkyyy says

    18 marca 2015 at 20:14

    Mmm brzmi pysznie <3 Muszę w końcu spróbować tej fasolki, bo już któryś raz rzuca mi się w oczy ;p

    Odpowiedz
  3. Majka says

    21 września 2017 at 15:37

    Doroto, absolutnie genialne danie ❤ Miłość od pierwszej łyżki! Możesz sobie tylko wyobrazić jak bardzo się cieszę, że wyszło tak dużo porcji ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 września 2017 at 09:36

      Fajne danie na taką pogodę jak teraz, muszę je powtórzyć:) albo zrobić jakąś mnodyfikację

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress