Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem

Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem

27 marca 2015 by cookingforemily 19 komentarzy

ciastka-ryzowe

Te ciasteczka robiła dla nas moja mama jak byłam mała. Proste i szybkie oraz co ważne ze składników dostępnych w latach 80-tych. Zapomniałam o nich na całe lata ale jakiś czas temu przypomniałam sobie o ich istnieniu. Przepis znalazłam w poplamionym zeszycie mojej mamy między innymi przepisami na ówczesne słodkości jak ciasto „fale dunaju” czy blok czekoladowy. Ciastka są bez mąki, z kleikiem ryżowym, wiórkami kokosowymi i domowymi przetworami. Moja mama wykorzystywała do nich wisienki, które późnym latem przygotowywała głównie celem wykorzystania ich do pączków ale myślę, że sprawdzi się tu dowolny, lekko kwaskowy dżem (wiśniowy czy porzeczkowy). Przepis lekko podrasowałam – margarynę zamieniłam na masło, ograniczyłam ilość cukru i z PRLowskich kryzysowych ciasteczek wyszły całkiem na czasie, bezglutenowe ciastka ryżowe.

ciastka-ryzowe

4.6 from 7 reviews
Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
25 min
Total time
40 min
 
Bezglutenowe ciastka z kleiku ryżowego z wiórkami kokosowymi i słodkim środkiem
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 170 g kleiku ryżowego (użyłam takiego dla maluchów)
  • ½ szklanki cukru
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 1 masło (200 g)
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • wisienki lub dżem wiśniowy lub porzeczkowy
Instructions
  1. Zmieszać wiórki, płatki i cukier, dodać masło i rozdrabniać je w palcach mieszając razem z pozostałymi składnikami- jak powstanie coś w rodzaju kruszonki dodać jajka i zagnieść ciasto.
  2. Z ciasta formować kulki i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, spłaszczając. Po środku każdego ciasteczka zrobić palcem wgłębienie i w każde wgłębienie położyć wisienkę albo pół łyżeczki dżemu. Piec aż będą zarumienione ( ok 20-25 minut) w 180 stopniach.
3.2.2929

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, ciastka, słodkie

« Chipsy z kalafiora i sera żółtego
Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini »

Comments

  1. Marta says

    29 marca 2015 at 21:25

    Robię takie same ciasteczka ale bez nadzienia. Moja mama „mazala” je jeszcze gorzką czekoladą:) bardzo je lubię:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 marca 2015 at 21:40

      O widzę, że to nie tylko dla mnie nostalgiczny smak:)

      Odpowiedz
      • Marta says

        29 marca 2015 at 23:23

        pamietam jak pierwszy raz chciałam je odtworzyć.. Mama powiedziała zeby to była kaszka/kleik ale bezmleczne.. Oczywiście kupiłam mleczna kaszkę i całość rozpłynęła sie w piekarniku:))
        Lubię je robić choć i tak u mamy smakują mi najlepiej! (Nadal je robi dla wnuków) 🙂

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          30 marca 2015 at 17:38

          Cudowne są takie opowieści:)) takim przepisom trzeba pozwolić żyć!

          Odpowiedz
  2. kocie-smaki says

    31 marca 2015 at 09:45

    niedawno koleżanka w pracy zachwalała prostotę i smak takich ciasteczek. trzeba będzie w końcu zrobić 🙂

    Odpowiedz
  3. olga says

    31 marca 2015 at 11:32

    Kurcze, nie mogę znaleźć, w jakiej temperaturze piec. Ślepam?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 kwietnia 2015 at 14:48

      rzeczywiście wpadło do spamu! 180 stopni ale wiem że już sobie poradziłaś:)

      Odpowiedz
      • olga says

        1 kwietnia 2015 at 14:51

        I na dodatek ustawiłam na 180 🙂

        Odpowiedz
  4. Alina T says

    4 kwietnia 2015 at 21:42

    Kolejne przeczytane i zrobione. Pyszne ciasteczka! Mała była zachwycona. Pozdrawiam serdecznie Alina

    Odpowiedz
  5. Sabina says

    18 grudnia 2015 at 09:56

    DO wiórków kokosowych można dodać bardzo delikatnie zapachu migdałowego i wychodzi takie rafaello z tych ciasteczek.

    Odpowiedz
  6. Kynga says

    7 stycznia 2016 at 11:49

    Przepyszne. Ja swoje zrobiłam z powidłami śliwkowymi. 😀

    Odpowiedz
  7. Monika says

    25 października 2016 at 17:32

    Nie mam malucha i nie rozeznanam jeszcze w kleikach ryżowych 😉 Czy można użyć czegoś zamiast – płatki ryżowe pokruszone albo coś? Ciacha wyglądają apetycznie i chętnie je zrobię tylko ten kleik…;)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2016 at 06:58

      W takich kleikach dla małych dzieci często jest dodatek mleka modyfikowanego – to taki się nie nadaje, musi być „czysty” kleik. Raczej nie powinnaś mieć kłopotu z dostaniem w dużych supermarketach. Nie próbowałam robić tych ciastek z zamiennikiem, ciężko mi sobie wyobrazić coś w zamian bo kleik jest jednak specyficzny i ciastka mają specyficzną konsystencję. Płatki ryżowe nawet pokruszone chyba bedą za grube. Poluj na kleik:)

      Odpowiedz
      • Monika says

        26 października 2016 at 11:02

        Dzięki za odpowiedź i za informację o możliwym składzie kleików. Brrrr . Będę zatem polować na kleik, a do przepisu pewnie niebawem powrócę 😉

        Odpowiedz
  8. kamila says

    29 stycznia 2017 at 09:30

    Nie wiem dlaczego ale mi się rozlały w piekarniku… w smaku ok ale są płaskie i niechrupiące… nie wiem czy to nie wina zbyt dużej ilości jajek.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 stycznia 2017 at 20:32

      Hmm to raczej nie jajka – bardziej kwestia masła, ono po wstawieniu do piekarnika rozpuszcza się, ciasteczka mogą lekko stracić kształt, ale nie powinny za bardzo popłynąć. Na pewno dodałaś czysty kleik bez dodatku mleka modyfikowanego?

      Odpowiedz
    • Majka says

      16 lutego 2021 at 14:23

      Mega ciasteczka ❤ Do powtórzenia koniecznie.

      Odpowiedz
  9. cafe mama says

    5 grudnia 2020 at 14:12

    A ha zapomniałam dodać cukru 😭.
    No coz posypię pudrem . Będą bardziej dietetyczne.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 grudnia 2020 at 18:40

      dżem w środku lekko osłodzi też calość 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress