Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem

Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem

27 marca 2015 by cookingforemily 25 komentarzy

ciastka-ryzowe

Te ciasteczka robiła dla nas moja mama jak byłam mała. Proste i szybkie oraz co ważne ze składników dostępnych w latach 80-tych. Zapomniałam o nich na całe lata ale jakiś czas temu przypomniałam sobie o ich istnieniu. Przepis znalazłam w poplamionym zeszycie mojej mamy między innymi przepisami na ówczesne słodkości jak ciasto „fale dunaju” czy blok czekoladowy. Ciastka są bez mąki, z kleikiem ryżowym, wiórkami kokosowymi i domowymi przetworami. Moja mama wykorzystywała do nich wisienki, które późnym latem przygotowywała głównie celem wykorzystania ich do pączków ale myślę, że sprawdzi się tu dowolny, lekko kwaskowy dżem (wiśniowy czy porzeczkowy). Przepis lekko podrasowałam – margarynę zamieniłam na masło, ograniczyłam ilość cukru i z PRLowskich kryzysowych ciasteczek wyszły całkiem na czasie, bezglutenowe ciastka ryżowe.

ciastka-ryzowe

4.6 from 8 reviews
Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
25 min
Total time
40 min
 
Bezglutenowe ciastka z kleiku ryżowego z wiórkami kokosowymi i słodkim środkiem
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 170 g kleiku ryżowego (użyłam takiego dla maluchów)
  • ½ szklanki cukru
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 1 masło (200 g)
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • wisienki lub dżem wiśniowy lub porzeczkowy
Instructions
  1. Zmieszać wiórki, płatki i cukier, dodać masło i rozdrabniać je w palcach mieszając razem z pozostałymi składnikami- jak powstanie coś w rodzaju kruszonki dodać jajka i zagnieść ciasto.
  2. Z ciasta formować kulki i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, spłaszczając. Po środku każdego ciasteczka zrobić palcem wgłębienie i w każde wgłębienie położyć wisienkę albo pół łyżeczki dżemu. Piec aż będą zarumienione ( ok 20-25 minut) w 180 stopniach.
3.2.2929

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, ciastka, słodkie

« Chipsy z kalafiora i sera żółtego
Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini »

Comments

  1. Marta says

    29 marca 2015 at 21:25

    Robię takie same ciasteczka ale bez nadzienia. Moja mama „mazala” je jeszcze gorzką czekoladą:) bardzo je lubię:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 marca 2015 at 21:40

      O widzę, że to nie tylko dla mnie nostalgiczny smak:)

      Odpowiedz
      • Marta says

        29 marca 2015 at 23:23

        pamietam jak pierwszy raz chciałam je odtworzyć.. Mama powiedziała zeby to była kaszka/kleik ale bezmleczne.. Oczywiście kupiłam mleczna kaszkę i całość rozpłynęła sie w piekarniku:))
        Lubię je robić choć i tak u mamy smakują mi najlepiej! (Nadal je robi dla wnuków) 🙂

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          30 marca 2015 at 17:38

          Cudowne są takie opowieści:)) takim przepisom trzeba pozwolić żyć!

          Odpowiedz
  2. kocie-smaki says

    31 marca 2015 at 09:45

    niedawno koleżanka w pracy zachwalała prostotę i smak takich ciasteczek. trzeba będzie w końcu zrobić 🙂

    Odpowiedz
  3. olga says

    31 marca 2015 at 11:32

    Kurcze, nie mogę znaleźć, w jakiej temperaturze piec. Ślepam?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 kwietnia 2015 at 14:48

      rzeczywiście wpadło do spamu! 180 stopni ale wiem że już sobie poradziłaś:)

      Odpowiedz
      • olga says

        1 kwietnia 2015 at 14:51

        I na dodatek ustawiłam na 180 🙂

        Odpowiedz
  4. Alina T says

    4 kwietnia 2015 at 21:42

    Kolejne przeczytane i zrobione. Pyszne ciasteczka! Mała była zachwycona. Pozdrawiam serdecznie Alina

    Odpowiedz
  5. Sabina says

    18 grudnia 2015 at 09:56

    DO wiórków kokosowych można dodać bardzo delikatnie zapachu migdałowego i wychodzi takie rafaello z tych ciasteczek.

    Odpowiedz
  6. Kynga says

    7 stycznia 2016 at 11:49

    Przepyszne. Ja swoje zrobiłam z powidłami śliwkowymi. 😀

    Odpowiedz
  7. Monika says

    25 października 2016 at 17:32

    Nie mam malucha i nie rozeznanam jeszcze w kleikach ryżowych 😉 Czy można użyć czegoś zamiast – płatki ryżowe pokruszone albo coś? Ciacha wyglądają apetycznie i chętnie je zrobię tylko ten kleik…;)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2016 at 06:58

      W takich kleikach dla małych dzieci często jest dodatek mleka modyfikowanego – to taki się nie nadaje, musi być „czysty” kleik. Raczej nie powinnaś mieć kłopotu z dostaniem w dużych supermarketach. Nie próbowałam robić tych ciastek z zamiennikiem, ciężko mi sobie wyobrazić coś w zamian bo kleik jest jednak specyficzny i ciastka mają specyficzną konsystencję. Płatki ryżowe nawet pokruszone chyba bedą za grube. Poluj na kleik:)

      Odpowiedz
      • Monika says

        26 października 2016 at 11:02

        Dzięki za odpowiedź i za informację o możliwym składzie kleików. Brrrr . Będę zatem polować na kleik, a do przepisu pewnie niebawem powrócę 😉

        Odpowiedz
  8. kamila says

    29 stycznia 2017 at 09:30

    Nie wiem dlaczego ale mi się rozlały w piekarniku… w smaku ok ale są płaskie i niechrupiące… nie wiem czy to nie wina zbyt dużej ilości jajek.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 stycznia 2017 at 20:32

      Hmm to raczej nie jajka – bardziej kwestia masła, ono po wstawieniu do piekarnika rozpuszcza się, ciasteczka mogą lekko stracić kształt, ale nie powinny za bardzo popłynąć. Na pewno dodałaś czysty kleik bez dodatku mleka modyfikowanego?

      Odpowiedz
    • Majka says

      16 lutego 2021 at 14:23

      Mega ciasteczka ❤ Do powtórzenia koniecznie.

      Odpowiedz
  9. cafe mama says

    5 grudnia 2020 at 14:12

    A ha zapomniałam dodać cukru 😭.
    No coz posypię pudrem . Będą bardziej dietetyczne.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 grudnia 2020 at 18:40

      dżem w środku lekko osłodzi też calość 🙂

      Odpowiedz
  10. MarM says

    1 lipca 2021 at 11:31

    Super ciasteczka!!POlecam, ja daję trochę mniej kokosu ale i tak są pycha.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lipca 2021 at 20:07

      dziękuję ❤

      Odpowiedz
  11. Anna says

    11 grudnia 2021 at 00:56

    Kobieto, kleik ryżowy to mąka ryżowa z wodą. Już gotowy produkt. Czytałaś kiedyś skład kaszki ryżowej dla dzieci? Nie? 100% mąka ryżowa. Dlaczego piszesz o 170 g kleiku ryżowego, jeśli masz na myśli 170g mąki ryzowej?
    Pierwszy raz w życiu całą blachę wywaliłam do kosza. Tłuste i totalnie rozlane, cienkie i nie sposób oderwać od papieru do pieczenia. Chociaż popraw.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 grudnia 2021 at 10:32

      Miałam na myśli dokładnie to co napisałam- kleik

      Odpowiedz
  12. Agnieszka says

    25 stycznia 2022 at 09:28

    Czy zamiast masła.mozna dodac inny rodzaj tłuszczu?? Żeby było bezglutenowo i bezlaktozowo jednocześnie???

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 stycznia 2022 at 20:19

      hm nie próbowałam z niczym innym robić, może olej kokosowy?
      poszukaj na blogu przepisu na ciastka kokosowe z malinami, one są podobne – bez glutenu i laktozy

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress