Domowa granola. To że zdrowiej, taniej i smaczniej zrobić samemu niż kupować – do tego nie muszę chyba przekonywać. Poza tym prosto– wystarczy wrzucić co się ma, zmieszać i zapiec. Każdy kto ja robi samodzielnie ma na nią swój sposób i ulubione proporcje bo z granolą jest jak z bigosem– przepisów tyle ilu przyrządzających i cokolwiek dodasz (lub nie dodasz) to wychodzi dobrze. Toteż ciężko mówić o przepisie na granolę, raczej o pomyśle czy sposobie na granolę.
Ja do swojej oprócz płatków owsianych dodaję wiórki kokosowe bo lubię, migdały- żeby chrupało, poza tym żurawinę, bo zdrowa i świetnie się paruje zarówno z migdałami jak i kokosem, a poza tym… kaszę jaglaną, której nie gotuję, tylko najpierw moczę w wodzie a potem piekę. Kasza dzięki temu jest chrupiąca ale nie twarda jak kamień.
Nawet jak macie swoje sposoby na granolę to zejdźcie z utartych ścieżek i spróbujcie tej wersji a jak nie próbowaliście jeszcze jej robić sami to jest to świetna okazja, żeby zacząć.
Uwaga: żurawinę dodajcie po upieczeniu granoli – inaczej zrobi się twarda.
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki gorącej wody
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 100 g migdałów (najlepiej takich w słupkach, można też w płatkach)
- 100 g wiórków kokosowych
- ⅓ szklanki miodu,
- 2 łyżki oleju kokosowego (ostatecznie oleju roślinnego)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklaka żurawiny
- Kaszę jaglaną zalać wodą i ostawić pod przykryciem na ½ godziny.
- Następnie odlać wodę, zalać ponownie zimną wodą i dobrze przepłukać, wylać wodę.
- Kaszę rozłożyć na talerzu wyłożonym podwójną warstwą papieru kuchennego i odstawić do obsuszenia.
- W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki, migdały i kaszę – wymieszać.
- W garnku rozpuścić miód z olejem kokosowym, oddać sól.
- Miód dodać do mieszanki z płatkami i dobrze wymieszać.
- Rozłożyć granolę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni mieszając co jakiś czas, żeby wszystkie płatki się zarumieniły.
- Wystawić płatki z piekarniki do dodać żurawinę – wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2-3 tygodni.
Właśnie zrobiłam i czekam aż wystygnie.Jutro pierwsza próba na śniadanie 🙂
Witam 🙂 myśli Pani ze z ziarnem amarantusa wyjdzie ?
Można spróbować. Granola ma to do siebie, że zostawia bardo dużo pola do modyfikacji:)