Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Granola z wiórkami kokosowymi, migdałami, żurawiną i prażoną kasza jaglaną

Granola z wiórkami kokosowymi, migdałami, żurawiną i prażoną kasza jaglaną

13 marca 2015 by cookingforemily 3 komentarze

granola-z-jaglanka-zurawinami-migdalami-i-wiorkami
Domowa granola. To że zdrowiej, taniej i smaczniej zrobić samemu niż kupować – do tego nie muszę chyba przekonywać. Poza tym prosto– wystarczy wrzucić co się ma, zmieszać i zapiec. Każdy kto ja robi samodzielnie ma na nią swój sposób i ulubione proporcje bo z granolą jest jak z bigosem– przepisów tyle ilu przyrządzających i cokolwiek dodasz (lub nie dodasz) to wychodzi dobrze. Toteż ciężko mówić o przepisie na granolę, raczej o pomyśle czy sposobie na granolę.
Ja do swojej oprócz płatków owsianych dodaję wiórki kokosowe bo lubię, migdały- żeby chrupało, poza tym żurawinę, bo zdrowa i świetnie się paruje zarówno z migdałami jak i kokosem, a poza tym… kaszę jaglaną, której nie gotuję, tylko najpierw moczę w wodzie a potem piekę. Kasza dzięki temu jest chrupiąca ale nie twarda jak kamień.

Nawet jak macie swoje sposoby na granolę to zejdźcie z utartych ścieżek i spróbujcie tej wersji a jak nie próbowaliście jeszcze jej robić sami to jest to świetna okazja, żeby zacząć.

granola-z-jaglanka-zurawinami-migdalami-i-wiorkami
Uwaga: żurawinę dodajcie po upieczeniu granoli – inaczej zrobi się twarda.

Granola z wiórkami kokosowymi, migdałami, żurawiną i prażoną kasza jaglaną
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
20 min
Total time
35 min
 
Zdrowa i prosta domowa granola: płatki owsiane, wiórki kokosowe, żurawina migdały i prażona kasza jaglana. Całość zapieczona z olejem kokosowym i miodem.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 100 g migdałów (najlepiej takich w słupkach, można też w płatkach)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (ostatecznie oleju roślinnego)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklaka żurawiny
Instructions
  1. Kaszę jaglaną zalać wodą i ostawić pod przykryciem na ½ godziny.
  2. Następnie odlać wodę, zalać ponownie zimną wodą i dobrze przepłukać, wylać wodę.
  3. Kaszę rozłożyć na talerzu wyłożonym podwójną warstwą papieru kuchennego i odstawić do obsuszenia.
  4. W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki, migdały i kaszę – wymieszać.
  5. W garnku rozpuścić miód z olejem kokosowym, oddać sól.
  6. Miód dodać do mieszanki z płatkami i dobrze wymieszać.
  7. Rozłożyć granolę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  8. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni mieszając co jakiś czas, żeby wszystkie płatki się zarumieniły.
  9. Wystawić płatki z piekarniki do dodać żurawinę – wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  10. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2-3 tygodni.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: granola, kasza jaglana, migdały, płatki owsiane, śniadanie dla dziecka, wiórki kokosowe, żurawina

« Makaron z avocado i suszonymi pomidorami
Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków »

Comments

  1. Mags says

    14 sierpnia 2016 at 21:29

    Właśnie zrobiłam i czekam aż wystygnie.Jutro pierwsza próba na śniadanie 🙂

    Odpowiedz
  2. Magda says

    11 października 2016 at 14:33

    Witam 🙂 myśli Pani ze z ziarnem amarantusa wyjdzie ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 października 2016 at 16:54

      Można spróbować. Granola ma to do siebie, że zostawia bardo dużo pola do modyfikacji:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress