Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

2 marca 2015 by cookingforemily 2 komentarze

hummus-z-pieczona-papryka

Hummus to genialny wynalazek. Ktoś kto wpadł na to, żeby rozgnieść ciecierzycę z oliwą, sezamem i sokiem z cytryny powinien dostać kulinarnego Nobla (a mam nadzieję, że takie w końcu kiedyś się będzie przyznawało). Nie dziwię się, że danie to zrobiło międzynarodową karierę i kochają je na całym świecie. Dla mnie najlepszy dowód, że jest to mistrzowski wynalazek to przykład  mojej mamy, wychowanej na bardzo klasycznych smakach i tak samo przez wiele lat klasycznie gotującej – odkąd pierwszy raz w ramach eksperymentu zrobiła hummus kilka lat temu, tak jej posmakował, że dotąd robi go kilka razy w miesiącu.

Proste, pyszne danie, doskonale znoszące wszelkie modyfikacje i wariacje na temat. Moja dzisiejsza wariacja na temat to hummus z pieczoną papryką. Możecie go zjeść z pitą i krakersami ale ja najbardziej lubię pociąć w słupki warzywa (kalarepka, ogórek, papryka, marchewka) i maczać w hummusie – to świetna przekąska do spakowania do pracy albo do szkoły.


Hummus z pieczoną papryką
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
Total time
40 min
 
Doskonały hummus z dodatkiem pieczonej papryki
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 2 puszki ciecierzycy (każda po 400 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini
  • ½ łyżeczki soli
Instructions
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (z opcją grilla).
  2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć w formie do pieczenia.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-15 minut, w czasie pieczenia obrócić ze dwa razy tak, żeby papryka się z każdej strony upiekła (czarne plamy niech was nie przerażają).
  4. Przełożyć paprykę do torby foliowej, odstawić na ok 15-20 minut, następnie ściągnąć z papryki spalone skórki.
  5. Czosnek drobno posiekać.
  6. Odsączyć ciecierzycę na sitku.
  7. Wszystkie składniki hummusu umieścić w blenderze i bardzo dokładnie zmiksować.
  8. W razie potrzeby doprawić solą albo dodać soku z cytryny.
3.2.2885

 

Related Posts

  • Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

    Jak się zdecydujecie zrobić ostatnio tu goszczące krakersy to polecam dorobić do nich jakieś smarowidło…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Przekąska Tagged With: ciecierzyca, do chleba, papryka, pasta do kanapek, wegańskie

« Ciasto kokosowe z czarną porzeczką
Czekoladowa quinoa na śniadanie »

Comments

  1. Thefeelingsinme says

    2 marca 2015 at 21:15

    Ciekawy przepis. Jeszcze nie robiłam, choć już często jadłam w restauracji. Dobry pomysł i na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Marcelina says

    5 marca 2015 at 17:26

    Idealne do chlebka i zajadać się można 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress