Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą

Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą

9 marca 2015 by cookingforemily 2 komentarze

placki-ziemniaczane-z-jarmużem-i-kiełbasą
Mam trochę kłopot z jarmużem. Wiem, że modny, wiem że zdrowy (wapń, żelazo, witamina K, właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i odmładzające organizm), po prostu must have.  I rzeczywiście od dwóch sezonów się z jarmużem bratam i próbuję w różnych konfiguracjach, dodając tam i ówdzie. Ale mimo różnych prób ( zupy, potrawki) jakoś mi nie podchodzi ugotowany w płynie czy uduszony. Zrobiłam z niego sałatkę, ale wolę nie wspominać tych długich chwil przeżuwania surowego jarmużu. Przymierzałam się do koktajlu z surowego jarmużu ale bez skutku – jakoś ciężko mi uwierzyć, że będzie dobry. Jedynie chipsy z jarmużu przemawiają mi do wyobraźni ( muszę spróbować).

Ale znalazłam i ja na jarmuż sposób! Gotuję go na parze. 5 do 10 minut wystarczy by jarmuż przyjemnie zmiękł i jednocześnie nadal pozostał sprężysty. Tak przygotowany można potem zajadać i w sałatce i dodawać do innych dań. Genialnie się sprawdza min. w tym przepisie zamiast szpinaku. Tak przygotowanym jarmużem podrasowałam klasyk polskiej kuchni i powstały placki ziemniaczane z jarmużem i kiełbasą. Mocno chrupiące, dla przeciwwagi podane ze szczypiorkowym sosem jogurtowym.  Jarmuż dał radę.

1.0 from 1 reviews
Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Nowa wersja placków ziemniaczanych - z dodatkiem kiełbasy i jarmużu.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • mały pęczek jarmużu (ok 4 garście)
  • 1 kg ziemniaków
  • kawałek kiełbasy (ok 100-120 gr)
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania sos jogurtowy (jogurt, sól, cytryna i szczypiorek)
Instructions
  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić.
  2. Jarmuż pozbawić twardych części, posiekać i ugotować ok 10 minut na parze. Ostudzić.
  3. Odlać wodę z ziemniaków, przełożyć je do ścierki i dobrze odcisnąć resztę wody.
  4. Kiełbasę pozbawić skórki i porwać (albo pociąć) na małe kawałki.
  5. Cebulę posiekać.
  6. W misce umieścić ziemniaki, jarmuż, kiełbasę, cebulę, jajka, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
  7. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę na patelnię, dobrze spłaszczając. Smażyć ok 5-7 minut z każdej strony aż będą ładnie rumiane.
  8. Jogurt zmieszać ze szczypiorkiem, solą, sokiem z cytryny i szczypiorkiem.
  9. Placki podawać z sosem jogurtowym.
3.2.2885

placki-ziemniaczane-z-jarmużem-i-kiełbasą

Related Posts

  • Smażony ryż ze szpinakiem i jajkiem

    Proste i zdrowe, wegetariańskie danie dla dorosłych i dla dziecka. A jeżeli  ryż ugotujemy dzień…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pesto z jarmużu

    Pisałam przy okazji tych placków, że mam trochę jarmużowy problem, i dzieliłam się wtedy moim…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: jarmuż, placki, ziemniaki

« Czekoladowa quinoa na śniadanie
Makaron z avocado i suszonymi pomidorami »

Comments

  1. kocie-smaki says

    12 marca 2015 at 08:51

    jarmuż dał radę, placki dają radę 🙂

    Odpowiedz
  2. Criz says

    7 grudnia 2019 at 19:37

    Kilogram ziemniaków…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress