Nie znoszę przesilenia wiosennego. Zabiera mi wszystkie siły. Snuję się, marudzę, na nic nie mam ochoty. Ciągle na krawędzi doła. I ta niemoc… Przechodzi mi z pierwszym ciepłym wieczorem, najlepiej jeszcze takim z zapachem ciepłego wiosennego deszczu. Póki co czekam. Czekam i walczę o resztki sił. Nie jest łatwo więc pomagam sobie min. tymi energetycznymi batonikami musli – napakowanymi orzechami, migdałami i daktylami, z dodatkiem miodu i masła orzechowego. Polecam bo świetnie smakują i natychmiastowo doładowują baterie. Nie tylko na przesilenia i doła ale na milion innych okazji.
Batoniki musli z orzechami, daktylami i masłem orzechowym
Prep time
Cook time
Total time
Energetyczne batoniki musli napakowane orzechami i migdałami
Ingredients
- 1 pełen kubek płatków owsianych
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów
- 200 g daktyli
- 3 pełne łyżki miodu
- 4 czubate łyżki masła orzechowego
Instructions
- Płatki i migdały rozłożyć na blasze do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podbiec co jakiś czas mieszając (ok 10 minut). Odstawić do ostygnięcia. Na blachę wyłożyć orzechy laskowe i też piec ok 10 minut, mieszając. Orzechy przełożyć do ściereczki i przez pocieranie pozbawić je łupinek. Łupinki wyrzucić.
- Daktyle zmiksować na lepką masę. Jak macie twarde daktyle to trzeba je przed zmiksowaniem zalać wrzątkiem i zostawić na ok 5 minut. Po zmiksowaniu daktyle powinny stanowić zbitą lepką masę.
- Miód i masło włożyć do słoiczka i wstawić do garnka z wodą. Garnek ustawić na małym ogniu i zagotować wodę, mieszając miód i masło aż się połączy i zagrzeje.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Masa będzie bardzo zwarta więc warto mieszać ręką jak ciasto.
- Wyłożyć między dwie warstwy folii i ugnieść w owalny kształt o ok 1 cm grubości. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej całą noc.
- Pokroić w kawałki.
Karina says
potwierdzam, że pyszne!!
Ewa says
za namową wszystkich w okół na pewno zrobię:) Muszą być pyszne
foodmania says
pełne pysznych i zdrowych kalorii!
Kraina Miodem Płynąca says
Takie bakaliowe przekąski są wyśmienite!
kocie-smaki says
naturalna słodycz, zrobię na pewno!
Agnieszka says
Batony śliczne, Ja tez chce już wiosny, ale takiej prawdziwej i nie kończącej się po jednym dniu 🙂
cookingforemily says
a w weekend znów ma być zimno..
Angie says
Uwielbiam takie batoniki, mogłabym je chrupać przez cały czas. Jak już je zrobię, nie mogę przestać ich jeść; D
cookingforemily says
to prawda – są uzależniające
Justyna says
Kubek czyli ile?
cookingforemily says
ok 250 m
ale to taki przepis że jak będzie trochę mniej czy więcej to nie będzie miało dużego znaczenia:)
princessfood says
Świetny przepis a jeszcze lepszy blog, na pewno zostanę na dłużej 🙂
Zapraszam też do mnie 😀
mucha says
zrobiłam! leżakują w lodówce 🙂 ale nieco pomieszałam w składikach i zrobiłam 3 wersje smakowe (poza tym nie miałam tyle migdałów, więc użyłam orzechów włoskich a zamiast samych płatków owsianych zrobiłam miks owsiane+orkiszowe+żytnie w proporcji 1:1:1) całość podzieliłam na 3 części: 1) zostawiłam w wersji podstawowej, 2) dodałam pokrojone w mikro-kostkę suszone morele i rodzynki i 3) domieszałam wiórki kokosowe i nieco ekspandowanego amarantusa (akurat miałam). Zobaczymy jak wyjdą 🙂
dzięki za przepis!
cookingforemily says
Napisz które najlepsze:)
mucha says
wszystkie wyszły super! ale kokosowe wygrywają 🙂 genialne! jeszcze raz dzięki za inspirujący przepis!
Magdalena says
Pyszne 🙂
Marzena says
Są pyszne. Aż się wierzyć nie chce, że można takie smaczne batoniki zrobić z samych dobrych produktów. Dzięki.
Anyna says
Witam, jak przechowywać batony? I ile czasu można je trzymać ?
cookingforemily says
Najlepiej przechowywać w lodówce. Wytrzymają ze 2-3 tygodnie