Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Przekąska / Batoniki musli z orzechami, daktylami i masłem orzechowym

Batoniki musli z orzechami, daktylami i masłem orzechowym

16 kwietnia 2015 by cookingforemily 19 komentarzy

batoniki-musli-z-orzechami

Nie znoszę przesilenia wiosennego. Zabiera mi wszystkie siły. Snuję się, marudzę, na nic nie mam ochoty. Ciągle na krawędzi doła. I ta niemoc… Przechodzi mi z pierwszym ciepłym wieczorem, najlepiej jeszcze takim z zapachem ciepłego wiosennego deszczu. Póki co czekam. Czekam i walczę o resztki sił. Nie jest łatwo więc pomagam sobie min. tymi energetycznymi batonikami musli – napakowanymi orzechami, migdałami i daktylami, z dodatkiem miodu i masła orzechowego. Polecam bo świetnie smakują i natychmiastowo doładowują baterie. Nie tylko na przesilenia i doła ale na milion innych okazji.


5.0 from 5 reviews
Batoniki musli z orzechami, daktylami i masłem orzechowym
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
Total time
30 min
 
Energetyczne batoniki musli napakowane orzechami i migdałami
Ingredients
  • 1 pełen kubek płatków owsianych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 200 g daktyli
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego
Instructions
  1. Płatki i migdały rozłożyć na blasze do pieczenia.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podbiec co jakiś czas mieszając (ok 10 minut). Odstawić do ostygnięcia. Na blachę wyłożyć orzechy laskowe i też piec ok 10 minut, mieszając. Orzechy przełożyć do ściereczki i przez pocieranie pozbawić je łupinek. Łupinki wyrzucić.
  3. Daktyle zmiksować na lepką masę. Jak macie twarde daktyle to trzeba je przed zmiksowaniem zalać wrzątkiem i zostawić na ok 5 minut. Po zmiksowaniu daktyle powinny stanowić zbitą lepką masę.
  4. Miód i masło włożyć do słoiczka i wstawić do garnka z wodą. Garnek ustawić na małym ogniu i zagotować wodę, mieszając miód i masło aż się połączy i zagrzeje.
  5. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Masa będzie bardzo zwarta więc warto mieszać ręką jak ciasto.
  6. Wyłożyć między dwie warstwy folii i ugnieść w owalny kształt o ok 1 cm grubości. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej całą noc.
  7. Pokroić w kawałki.
3.2.2929

 

Related Posts

  • Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami

    "Jestem trochę niegrzeczna, ale bardzo ładna" powiedziała ostatnio Emilka do siebie, przeglądając się w lustrze.…

  • Proste ciastka owsiane z bananem, masłem orzechowym i czekoladą

    99% dań, które obecnie pojawia się na blogu przygotowuję w weekendy. Chodzi o czas ale…

  • Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami

    Wpis ten powstał na życzenie koleżanki, która chciała coś zdrowego, słodkiego co można zapakować świeżo…

Filed Under: Przekąska Tagged With: batoniki, daktyle, danie dla dzieci, migdały, orzechy, płatki owsiane, przekąska, słodkie, w 30 minut, wegańskie, zdrowe słodycze

« Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami
Placki gryczane z białym serem »

Comments

  1. Karina says

    16 kwietnia 2015 at 10:50

    potwierdzam, że pyszne!!

    Odpowiedz
  2. Ewa says

    16 kwietnia 2015 at 10:53

    za namową wszystkich w okół na pewno zrobię:) Muszą być pyszne

    Odpowiedz
  3. foodmania says

    16 kwietnia 2015 at 21:26

    pełne pysznych i zdrowych kalorii!

    Odpowiedz
  4. Kraina Miodem Płynąca says

    17 kwietnia 2015 at 08:36

    Takie bakaliowe przekąski są wyśmienite!

    Odpowiedz
  5. kocie-smaki says

    17 kwietnia 2015 at 08:55

    naturalna słodycz, zrobię na pewno!

    Odpowiedz
  6. Agnieszka says

    17 kwietnia 2015 at 09:18

    Batony śliczne, Ja tez chce już wiosny, ale takiej prawdziwej i nie kończącej się po jednym dniu 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 kwietnia 2015 at 15:37

      a w weekend znów ma być zimno..

      Odpowiedz
  7. Angie says

    25 kwietnia 2015 at 20:04

    Uwielbiam takie batoniki, mogłabym je chrupać przez cały czas. Jak już je zrobię, nie mogę przestać ich jeść; D

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 kwietnia 2015 at 20:51

      to prawda – są uzależniające

      Odpowiedz
  8. Justyna says

    2 maja 2016 at 00:09

    Kubek czyli ile?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 maja 2016 at 19:51

      ok 250 m
      ale to taki przepis że jak będzie trochę mniej czy więcej to nie będzie miało dużego znaczenia:)

      Odpowiedz
  9. princessfood says

    31 października 2016 at 20:04

    Świetny przepis a jeszcze lepszy blog, na pewno zostanę na dłużej 🙂
    Zapraszam też do mnie 😀

    Odpowiedz
  10. mucha says

    19 listopada 2016 at 21:18

    zrobiłam! leżakują w lodówce 🙂 ale nieco pomieszałam w składikach i zrobiłam 3 wersje smakowe (poza tym nie miałam tyle migdałów, więc użyłam orzechów włoskich a zamiast samych płatków owsianych zrobiłam miks owsiane+orkiszowe+żytnie w proporcji 1:1:1) całość podzieliłam na 3 części: 1) zostawiłam w wersji podstawowej, 2) dodałam pokrojone w mikro-kostkę suszone morele i rodzynki i 3) domieszałam wiórki kokosowe i nieco ekspandowanego amarantusa (akurat miałam). Zobaczymy jak wyjdą 🙂
    dzięki za przepis!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 listopada 2016 at 09:25

      Napisz które najlepsze:)

      Odpowiedz
      • mucha says

        20 listopada 2016 at 20:23

        wszystkie wyszły super! ale kokosowe wygrywają 🙂 genialne! jeszcze raz dzięki za inspirujący przepis!

        Odpowiedz
  11. Magdalena says

    15 stycznia 2017 at 16:44

    Pyszne 🙂

    Odpowiedz
  12. Marzena says

    20 stycznia 2019 at 11:44

    Są pyszne. Aż się wierzyć nie chce, że można takie smaczne batoniki zrobić z samych dobrych produktów. Dzięki.

    Odpowiedz
  13. Anyna says

    17 maja 2019 at 22:21

    Witam, jak przechowywać batony? I ile czasu można je trzymać ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 maja 2019 at 09:09

      Najlepiej przechowywać w lodówce. Wytrzymają ze 2-3 tygodnie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress